Τα «πρώτα βιολιά» της Super League 1

ΠΑΟΚΜετά τη συμπλήρωση των πρώτων οκτώ αγωνιστικών, στο πρωτάθλημα έχουν ήδη ξεχωρίσει οι πρωταγωνιστές ανά κατηγορία, δηλαδή τα «πρώτα βιολιά» της Super League.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού προηγείται στους σκόρερ καθώς έχει πετύχει 5 γκολ, ενώ τον ακολουθούν ο Καρλίτος του Παναθηναϊκού, ο Σφιντέρσκι του ΠΑΟΚ και η έκπληξη που είναι ο Δημήτρης Πινακάς της Λάρισας.

Ο μπαρουτοκαπνισμένος 32χρονος  φορ του Ολυμπιακού είχε πετύχει πέρσι 20 γκολ, όταν και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της χρονιάς, ενώ οι φετινοί αντίπαλοί του ήταν εκτός συναγωνισμού. Όπως προκύπτουν από τα στατιστικά του, ο Μαροκινός (με γαλλικό διαβατήριο) προικισμένος επιθετικός κάνει γκολ κάθε 2,4 τελικές προσπάθειες.

Ο Καρλίτος βρισκόταν στον Παναθηναϊκό από τον Γενάρη το 2020, αλλά δικαίωμα συμμετοχής είχε από το φετινό καλοκαίρι. Πάντως το γκολ στην καριέρα του δεν του έλειψε ποτέ, καθώς όταν έπαιξε στη Βίσλα Κρακοβίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2017-18 με 24 γκολ.

Ο Σφιντέρσκι, παρ’ ότι πήγε στον ΠΑΟΚ ως αντικαταστάτης του Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, δεν κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού, καθώς στον «Δικέφαλο του Βορρά» προτιμούσαν τον Τσούμπα Άκπομ, μέχρι που έφυγε κι αυτός και αγόρασαν τον Κροάτη, Αντόνιο Τσόλακ. Όμως επειδή ο Κροάτης δεν έχει έρθει σε επαφή με τα δίχτυα στα πρώτα ματς, ο Πάμπλο Γκαρσία στράφηκε στη λύση του Κάρολ Σφιντέρσκι.  Ο Πολωνός φορ έχει παρόμοια στατιστικά με τον Ελ Αραμπί καθώς πανηγυρίζει γκολ μετά από 2,5 τελικές προσπάθειες ανά μέσο όρο.

Τέλος, ο Δημήτρης Πινακάς της Λάρισας είναι χωρίς αμφιβολία η μεγάλη έκπληξη στους σκόρερ, καθώς μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος ήταν άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους. Ο 19χρονος (γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 2001) επιθετικός είναι γέννημα-θρέμμα Λαρισαίος. Ο πατέρας του τον πήγε στην ακαδημία του Θοδωρή Βουτυρίτσα (γιατί έμαθε ότι υπήρχε μια συνεργασία με τις ακαδημίες της Άρσεναλ) και από εκεί πήρε μεταγραφή για τους μικρούς της Λάρισας, όπου γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του.

Ο πιτσιρικάς της ΑΕΛ μπορεί να μην έχει την εμπειρία του Ελ Αραμπί ή την ευχέρεια του 23χρονου Πολωνού του ΠΑΟΚ, όμως στατιστικά συναγωνίζεται και τους δύο καθώς πετυχαίνει γκολ ανά 2,8 τελικές προσπάθειες.

Ο Πινακάς ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που μπήκε στον πίνακα των πρώτων σκόρερ, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά γιατί η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στη Super League είναι αλλοδαποί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις ομάδες που έχουν στο δυναμικό τους από 21 ξένους και είναι αυτές με το υψηλότερο ποσοστό ξένων επί του συνόλου των ποδοσφαιριστών στα ρόστερ τους.

Η ΑΕΛ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 70% του ρόστερ της να είναι ξένοι παίκτες, και ακολουθούν από κοντά ο Άρης με 67,74%, ο Ολυμπιακός με 65,63% και η ΑΕΚ με 60%!

Αστέρας και ΟΦΗ είναι οι τελευταίες ομάδες που έχουν περισσότερους ξένους από Έλληνες ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους, ενώ οι περισσότερες ομάδες που απομένουν βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 40% και 50%.

Μεταξύ αυτών και ο ΠΑΟΚ με 14 Έλληνες και 16 ξένους.

Δύο ομάδες συνιστούν την εξαίρεση και εμπιστεύονται κυρίως Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Παναιτωλικός με 12 ξένους (όσους και ο Απόλλων) και ποσοστό 38,71%, και ο ΠΑΣ, η μοναδική ομάδα με μονοψήφιο αριθμό ξένων (8) και 29,3%.

Εκτός όμως από τους πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, τους Έλληνες ή τους ξένους, έχουν ενδιαφέρον και ορισμένοι πρωταγωνιστές στις άλλες κατηγορίες της Super League.

Ο Στέφαν Σβαμπ είναι πρώτος… σερβιτόρος, δηλαδή ο παίκτης με τις περισσότερες (4) ασίστ στο πρωτάθλημα. Προηγείται ακόμη και του Κώστα Φορτούνη (3) και ως εκ τούτου έχει δικαιολογήσει μέχρι στιγμής την απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ. Ο 30χρονος  Αυστριακός ήρθε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη από την Ραπίντ Βιέννης και οι αριθμοί του ήταν ήδη εντυπωσιακοί, καθώς στην καριέρα του είχε καταγράψει 51 γκολ και 51 ασίστ σε 241 παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε για αντικαταστάτη του Γιόζιπ Μίσιτς. Έναν ρόλο που παλιότερα στον «Δικέφαλο του Βορρά» είχαν ο Πέλκας, ο Μπίσεσβαρ και ο Βιεϊρίνια πριν τη μεταγραφή για τη Βόλφσμπουργκ και τη μετάθεσή του στην άμυνα.

«Μάχη» δίνουν για τον κορυφαίο σε γεμίσματα ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ με τον Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος εξτρέμ έχει 22 στα 47 γεμίσματα που έγιναν φάσεις, την ώρα που ο Γάλλος έχει 20 στα 58, ενώ κοντά είναι ο Χατζηγιοβάννης του Παναθηναϊκού, ο Μαρτίνεζ του Βόλου και ο Μπεντινέλι του Απόλλωνα Σμύρνης.

Στις πάσες προηγείται ο Γκάλο (Ατρόμητος Αθηνών) με 73 και ακολουθούν οι Σβαμπ (ΠΑΟΚ) με 67, Φερράρι (Βόλος) με 67, Βαλμπουενά (Ολυμπιακός) με 60 και ο Ματίγια (Άρης) επίσης με 60, ενώ στα λάθη πρώτος είναι ο Πέερσμαν (ΠΑΣ Γιάννινα) 56, ο Μανούσος (Ατρόμητος Αθηνών) με 50, ο Ουές (ΟΦΗ) με 46, ο Σάντσεζ (Παναθηναϊκός) με 45 και ο Μουνάφο (Αστέρας Τρίπολης) με 44.

  

Νέοι και γέροι

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τη γεωγραφία του πρωταθλήματος είναι και οι ηλικίες των παικτών κάθε ομάδας. Για την ακρίβεια ο μέσος όρος, που δείχνει και ποιες από αυτές στοχεύουν στην απόκτηση παικτών που δεν υπερβαίνουν κάποια όρια ηλικίας.

Νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος είναι ο ΠΑΟΚ με μέσο όρο ηλικίας τα 25,6 χρόνια. Ακολουθούν κατά σειρά οι Παναθηναϊκός (25,8), Παναιτωλικός (25,9), ΟΦΗ (25,9), ΠΑΣ Γιάννινα (26,1), Βόλος (26,6), Λάρισα (26,7), ΑΕΚ (27,1), Αστέρας Τρίπολης (27,2), Ολυμπιακός (27,9), Λαμία (27,9), Άρης (28,1), Ατρόμητος (28,5).

Ο Απόλλων Σμύρνης είναι η πιο… γερασμένη ομάδα και η μοναδική του πρωταθλήματος με 29 χρόνια μέσο όρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα