Τέλος στο “παραμάγαζο” του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΘΕΑ

Κάθε χρόνο λαμβάνουν 20 εκατ. ευρώ από το κράτος, αλλά θέλουν αυτοδιοίκητο για να εκλέξουν πρόεδρο την Ξένη Δημητρίου

Το “παραμάγαζο” του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων (ΚΕΘΕΑ) σπάει από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το αυτοδιοίκητο. Και γι’ αυτό τον λόγο θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στην διοίκηση, η οποία ήταν ελεγχόμενη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ήταν ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ενώ τώρα προωθούσαν για την προεδρία την προσφάτως αποχωρήσασα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Γι’ αυτό τώρα διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Βασίλης Κικίλιας. Βέβαια κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το ΚΕΘΕΑ διαχειρίζεται χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, καθώς η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας (προς το ΚΕΘΕΑ) φτάνει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο ΚΕΘΕΑ έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).

Χαμογελαστή στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Δημητρίου μαζί με τις κ.κ. Θάνου και Παπασπύρου

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με κίνητρο τον σεβασμό στα χρήματα των πολιτών διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική του δράση. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει καθόλου την αποστολή, τον ρόλο, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Απλά δεν θα μπορεί να αλωνίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που παραδέχθηκε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: “Το γεγονός ότι μοναδική υποψήφια για την προεδρία του ΚΕΘΕΑ ήταν η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αυτό ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να πάρει αυτή την απόφαση”. Μάλιστα ο κ. Πολάκης είπε πως η κυβέρνηση έχει ένα εκδικητικό μένος απέναντι σε πρώην και νυν στελέχη της Δικαιοσύνης.

Ως απάντηση κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων και τα επίτιμα μέλη του ΚΕΘΕΑ. Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το μαζικό αυτό σώμα, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζήτημα σχεδιασμού των δράσεων στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.

Η αντίδραση του ΚΕΘΕΑ

Ήδη το ΚΕΘΕΑ αντέδρασε στις δρομολογούμενες ενέργειες της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ». Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, με την απόφαση αυτή υπονομεύεται το δημόσιο συμφέρον, με άμεσες συνέπειες σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνίας.

Στην Κουμουνδούρου έτρεξαν για περίθαλψη οι διοικούντες το ΚΕΘΕΑ

Σήμερα μάλιστα προσέτρεξαν στην Κουμουνδούρου όπου συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε την γραμμή Πολάκη κάνοντας λόγο για απόλυτο έλεγχο εκ μέρους της Ν.Δ.: “Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σκοπό να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο οργανισμό που παράγει κέρδη, κρατικοποιεί το ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 36 χρόνια παράγει κοινωνικό έργο. Στη πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν. Μόνο που το ΚΕΘΕΑ δεν είναι γραφειοκρατικός οργανισμός για να διορίζουν έμμισθους γραφειοκράτες να τον διοικούν, αλλά ζωντανό κύτταρο δράσης μέσα στην κοινωνία. Με βαθιές ρίζες και με προσφορά -όχι σε αριθμούς- αλλά σε ανθρώπινες ζωές. Η σπουδή τους να το τελειώσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φανερώνει τις προθέσεις τους και τους εκθέτει ακόμη περισσότερο”.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ προτίμησαν να συναντηθούν με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκαν σήμερα και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην Βουλή, στα γραφεία του ΚΚΕ, βρέθηκαν ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τέθηκαν από τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ και το ΔΣ του Συλλόγου τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για το ίδιο το μέλλον του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που αλλάζει το χαρακτήρα του Οργανισμού και καταργεί το ίδιο το περιεχόμενο και το μοντέλο λειτουργίας του.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη διαχρονική δράση του ΚΚΕ να αναδείξει το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τις αιτίες που το γεννούν, αλλά και τη διαχρονική στάση του ΚΚΕ στη στήριξη του έργου του ΚΕΘΕΑ, δηλώνοντας ότι «η μεγάλη προσφορά του ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας βρίσκεται στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους, που μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μπόρεσαν να αλλάξουν τη ζωή τους και από το δρόμο των ναρκωτικών βρέθηκαν ξανά στο δρόμο της κοινωνικής ζωής και δράσης».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα ότι «το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζόμενων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες – ήδη, κατατέθηκε ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο-, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία και τη νεολαία για «μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά».

Από τη συνάντηση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ με την αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ

Και με το ΚΙΝΑΛ

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ συναντήθηκαν και με αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ στην Βουλή. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, οι Βουλευτές Ανδρέας Πουλάς  και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Διευθυντής της Κ.Ο. Δημήτρης Μάντζος και ο Βασίλης Χρονόπουλος, συνεργάτης της Προέδρου.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για τις θέσεις τους και την αρνητική τους στάση απέναντι στην πρόσφατη ΠΝΠ για την αλλαγή του χαρακτήρα και του τρόπου ανάδειξης της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, τονίστηκε η πλήρης αντίθεση τόσο στην πρακτική της ΠΝΠ όσο και στον τρόπο επιλογής διοίκησης, που θεσμοθετείται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι η μεταβολή αυτή γίνεται χωρίς καμία διαβούλευση και πριν να παρουσιάσει η Κυβέρνηση οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί συνάντηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με τα όργανα διοίκησης του ΚΕΘΕΑ.

 

Διαβάστε επίσης