Θα «ανακρίνουν» τον Αβραμόπουλο

Η ώρα της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έφτασε. Την Τρίτη ο Έλληνας επίτροπος, που αναλαμβάνει το κρίσιμο για την Ευρώπη χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, θα αξιολογηθεί επί τρίωρο (13.30-16.30) και η «ανάκριση» στην οποία θα υποβληθεί θα μεταδοθεί ζωντανά από τηλεοπτικά κανάλια, όπως και μέσω του διαδικτύου.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Με βάση το πρόγραμμα ο Δημ. Αβραμόπουλος αναμένεται να κάνει μία εναρκτήρια δήλωση και εν συνεχεία θα υποβληθεί στη δοκιμασία των ερωτήσεων.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δύσκολο ομολογουμένως χαρτοφυλάκιο του Δ. Αβραμόπουλου προκαλεί τους ευρωβουλευτές να του κάνουν εξειδικευμένες ερωτήσεις. Βέβαια, όλοι στο Στρασβούργο αντιμετωπίζουν με σεβασμό τον Έλληνα Επίτροπο.

Στα «υπέρ» του είναι το πλούσιο βιογραφικό του και μάλιστα σε τομείς συναφείς με το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι αυτό ακριβώς είναι και το «μειονέκτημά» του. Επικρίνουν δηλαδή την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ένα πολιτικό στέλεχος που «συνυπογράφει» την πολιτική αυτή τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, εκτιμά πάντως ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση: «Είναι πολύ σημαντική τιμή για την Ελλάδα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την εκπροσωπεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε η ευρωβουλευτής στην «Deutsche Welle».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θεωρεί σημαντικό το ότι η νέα Επιτροπή είναι πιο «πολιτική», καθώς απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς ή ευρωβουλευτές. Πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι αυστηρό στις ακροάσεις των Επιτρόπων, οι οποίες αρχίζουν στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την Αλένκα Μπράτουσεκ, την Επίτροπο της Σλοβενίας, η οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε εκδηλώσεις ευρωσκεπτικιστών, σε εκδηλώσεις από το βήμα των οποίων λοιδορούνταν η Ε.Ε.», τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

«Θα κληθεί να μας απαντήσει, λοιπόν, πώς βλέπει την Ευρώπη. Και αναλόγως θα κινηθούμε. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα Επιτρόπου που θα δεχθεί πολύ αυστηρές ερωτήσεις. Πολύ αυστηρές ερωτήσεις θα δεχθούν και οι Επίτροποι που ασχολούνται με τις νομισματικές υποθέσεις, με την ανάπτυξη, με τις θέσεις απασχόλησης, με τη συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενέργεια, την ψηφιακή ατζέντα, την ατζέντα της ενιαίας αγοράς».

Κριτική από την Αριστερά

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αριστερά ασκεί έντονη κριτική στην επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου – όχι για τον ίδιο, αλλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τον Έλληνα υποψήφιο στην ακρόαση της 30ής Σεπτεμβρίου.

«Μερικές από τις αποφάσεις του Γιούνκερ είναι λίγο περίεργες και μία από αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ορισμός του υποψηφίου από την Ελλάδα. Καλείται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, ενώ προηγουμένως ήταν συνυπεύθυνος για την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα. Θα του θέσουμε λοιπόν πολλά ερωτήματα για το πώς φαντάζεται τη λειτουργία της FRONTEX και πώς θα λειτουργεί μία πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που μετακινούνται προς την Ευρώπη».

Ως Επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος καλείται να συνεργαστεί με τη νέα επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, προσωπική επιλογή του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Από αυτήν την άποψη έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας o Ιταλός ευρωβουλευτής εκτιμά ότι πράγματι το Κοινοβούλιο θα ζητήσει δεσμεύσεις από τον Δ. Αβραμόπουλο, αλλά δεν συμφωνεί με τις «εκ των προτέρων» αντιδράσεις: «Κάθε υποψήφιος Επίτροπος καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μας ενδιαφέρει να αναλάβει τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στο Κοινοβούλιο. Αλλά από ’κεί και πέρα ούτε μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων ούτε –πολύ περισσότερο– να καταδικάσουμε μία ολόκληρη χώρα», προειδοποιεί ο Τζιάνι Πιτέλα.

«Γνωρίζει τα προβλήματα»

Από την πλευρά του, ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», εκτιμά ότι η κριτική του Κοινοβουλίου θα στραφεί περισσότερο προς τον υποψήφιο της Ουγγαρίας για την Κομισιόν, Τιμπόρ Νάβρασιτς. Ο Έλληνας υποψήφιος θα δεχθεί αιχμηρά ερωτήματα, αλλά προφανώς θα δώσει και την κατάλληλη απάντηση: «Η απάντηση είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ακριβώς επειδή στην Ελλάδα έχουμε έντονο το πρόβλημα και έντονη την αδυναμία της κυβέρνησης να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτά τα προβλήματα, ξέρει πάρα πολύ καλά ποια είναι αυτά. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η Ευρώπη είναι σε μεγάλη απόσταση από αυτά.

Οπότε η εμπειρία που έχει μέσα από τον ελληνικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων είναι πολύτιμη για να μπορέσει να διαμορφώσει και ο ίδιος άποψη που –είμαι σίγουρος– είναι προς την κατεύθυνση της ενεργητικής παρέμβασης και όχι του “κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα, ελπίζοντας ότι θα περάσουν”», επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Κάποιοι κάνουν λόγο για «έξυπνη τακτική» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναθέτει «στοχευμένα» την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων σε Επιτρόπους από τις χώρες εκείνες, που έχουν κάθε συμφέρον να την επιδιώξουν. Αυτό αφήνει να εννοηθεί και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο.

«Η αφετηρία του Γιούνκερ είναι ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με συγκεκριμένες πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει να αναλάβουν και μεγαλύτερη ευθύνη για την επίλυσή τους», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα. Νομίζω ότι ο νέος Επίτροπος, με την εμπειρία που έχει αποκομίσει στην Ελλάδα, θα καταφέρει να χειριστεί αυτά τα θέματα για όλη την Ευρώπη. Είναι καλό ότι για πρώτη φορά έχουμε Επίτροπο για τη μετανάστευση, έχουμε κάποιον που μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα τόσο κορυφαίο θέμα».

Στη μελλοντική ατζέντα του Δ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνονται η θωράκιση της Frontex, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη, η αναθεώρηση της οδηγίας για την «Μπλε Κάρτα» με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών, αλλά και οι «συμφωνίες επανεισδοχής» με την Τουρκία και άλλες χώρες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα