Θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας!

Ως μονόδρομο επιχειρεί να αποδείξει την υπουργοποίησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τα βέλη που δέχθηκε εκ των έσω ότι «θυσίασε» το κόμμα για να μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση αποδεχόμενος στη συνέχεια υπουργεία ελάσσονος σημασίας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δύο «ρετσινιές» προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η μία έχει να κάνει με τον ίδιο και το γεγονός ότι μπήκε στην κυβέρνηση, παραχωρώντας όμως όλα τα σημαντικά υπουργεία στη Νέα Δημοκρατία. Και η άλλη ότι το κόμμα του δεν διαφοροποιείται σε τίποτε από εκείνο της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και ενώπιον της δυσαρεστημένης κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «αναγκαστικά» μπήκε στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών.
Αυτό προφανώς ως απάντηση στη δήλωση του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Ζωής Κουρκούλια, η οποία στην παραίτησή της έκανε λόγο για «μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που υπηρετεί “μοναδικά” προσωπικές επιδιώξεις χωρίς ίχνος πολιτικής συνέπειας». Είναι ξεκάθαρο πως η Ζ. Κουρκούλια αναφέρεται στην υπουργοποίηση Βενιζέλου, κάτι που κατήγγειλε συνολικά η Αριστερή Πρωτοβουλία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ίδια ομιλία χρύσωσε το χάπι σε όσους έμειναν εκτός κυβέρνησης κάνοντας λόγο για στελέχη που «όλα έχουν και την αξία και την εμπειρία και την ικανότητα να κατέχουν τέτοιες (σ.σ.: υπουργικές) θέσεις», αλλά έμειναν εκτός!
Το μεγάλο άγχος του Ευ. Βενιζέλου είναι να πείσει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας» και όχι μια πατερίτσα για τον Αντώνη Σαμαρά: «Διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική και αξιακή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης που καλύπτει τον χώρο μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς, όλο αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν ισχυρές μεγάλες προφανείς διαφορές ιδεολογικές, ιστορικές, πολιτικές, διαφορές ως προς την καταγραφή και ερμηνεία του παρελθόντος, ως προς καταστάσεις και πρόσωπα», σημείωσε χαρακτηριστικά στο κομματικό του ακροατήριο, κάνοντας και αναφορά στην «κορυφαία προσωπικότητα που μας ενδιαφέρει, που είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου».
«Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για τη σχέση μου με τον Ανδρέα, γιατί στάθηκα αυτόκλητος δίπλα του το 1989 όταν τον εγκατέλειπαν πολλοί, γιατί πίστευα στον ρόλο του, στο έργο του ΠΑΣΟΚ, στη σημασία της δημοκρατικής παράταξης και γιατί το αίσθημα δικαίου μου το υπαγόρευε αυτό», σημείωσε. Μάλιστα ανακοίνωσε πως «θα γιορτάσουμε φέτος την 3η του Σεπτέμβρη με διαφορετικό τρόπο, όχι με μία εκδήλωση όπου ο εκάστοτε Αρχηγός του κόμματος εκφωνεί έναν λόγο άλλοτε σημαντικό, άλλοτε λιγότερο σημαντικό και κοινότοπο. Θα γιορτάσουμε την 3η του Σεπτέμβρη λίγο πριν κλείσουν τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης και της ίδρυσης του κόμματος με ένα μεγάλο διήμερο επιστημονικοπολιτικό συνέδριο που θα αξιολογήσει με ειλικρίνεια την πορεία της παράταξης, παράλληλα με την πορεία της χώρας από το 1974 μέχρι το 2014 για να θυμηθούμε, για να μάθουμε, για να ανατρέψουμε στερεότυπα, για να αποκαταστήσουμε αδικίες.
Και θα μιλήσουν στο συνέδριο αυτό ιστορικά στελέχη, νεότερα στελέχη, αλλά και επιστήμονες οι οποίοι θα τεκμηριώσουν με τις εισηγήσεις τους αυτό που θα υποστηρίξουν, χωρίς προκαταλήψεις. Γιατί η αλήθεια τελικά έχει μια δυναμική, την οποία κανείς δεν μπορεί να ανακόψει. Και έτσι θα διαμορφώσουμε ένα ολόκληρο σώμα τεκμηρίων για το τι έχει συμβεί στον τόπο αυτό».

Μόνο ο Κουκουλόπουλος είπε «ναι»

Η ανησυχία Βενιζέλου δεν φαίνεται να άγγιξε όμως και τόσο την προβληματισμένη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Δεν πίστευε στα αφτιά του ο πρόεδρος του Κινήματος όταν ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές του κόμματος δεν αποδέχονταν τις θέσεις που τους πρότεινε. Η υπουργοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν πολλές κοινοβουλευτικές θέσεις κενές.
Για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο κ. Βενιζέλος εισέπραξε δύο «όχι». Το ένα από τον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει επικεφαλής των οικονομικών, και το δεύτερο από τον Γιώργο Ντόλιο, που ζήτησε να παραμείνει επικεφαλής τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έτσι το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά, θα έχει έναν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον Πάρι Κουκουλόπουλο (φωτ.).
Αναφορικά με τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής προτάθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Μόνο που αρνήθηκε ζητώντας και εκείνος να παραμείνει στον τομέα της Υγείας. Έτσι τη θέση ανέλαβε ο Γιάννης Δριβελέγκας. Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ανάλογα με τις ανάγκες θα αναπληρώνεται από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, όπου χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα