Θέμα χρόνου η επιστολή στο Κογκρέσο για τα F35 στην Ελλάδα

Απρίλιο ή Μάιο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι αναφέρει διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών

«Θέμα χρόνου» είναι σύμφωνα με διπλωματική πηγή η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης επιστολής για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα η οποία αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά δεν συνδέεται όπως τόνισε η ίδια πηγή με την υπόθεση του πακέτου των F-16 προς την Τουρκία.

Όμως η διπλωματική πηγή έθεσε και το πλαίσιο με τρεις άξονες της γενικότερης αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στους εξοπλισμούς: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

Η Διπλωματική πηγή παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στα ελληνοτουρκικά στην βάση του Οδικού Χάρτη που αποφάσισαν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα οι ηγέτες των δυο χωρών Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 2 Φεβρουαρίου έχουμε έναν ακόμη κύκλο για την Θετική Ατζέντα με την μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη διακυβερνητικής αποστολής με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και μεγάλο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, καθώς στόχος είναι να προωθηθεί η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Πιθανότατα στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθείς στην Άγκυρα η επόμενη συνάντηση στο Πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μ.Ακσαπάρ, όπου εκτός της πολιτικής συνεργασίας θα εξετασθούν και θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την Μετανάστευση αλλά όπως τόνιζε η ίδια πηγή δεν υπάρχει ακόμη συνεννόηση για να ενταχθεί σε αυτή την συνάντηση και η συζήτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Η επόμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ, που αφορά όχι νέα, αλλά ΜΟΕ από την γνωστή λίστα του 2010 θα γίνει πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Απρίλιο ή Μάιο.

Με σημαντικό επίσης ορόσημο την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο που θα συναντηθούν και πάλι οι ηγέτες των δυο χωρών, στο μεσοδιάστημα την ευθύνη παρακολούθησης της διαδικασίας έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του, Χακάν Φινταν οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή, ενώ αυτό που δίνει προτεραιότητα ο κ. Γεραπετρίτης είναι η εφαρμογή των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν και έχουν μείνει ανενεργές .

Η Ελλάδα έχει λάβει την απόφαση για συμμετοχή στην αποστολή για την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα με μια φρεγάτα η οποία εφόσον συγκροτηθεί και η Ευρωπαϊκή Δύναμη θα αναλαμβάνει αποστολή στο πλαίσιο του συντονισμού της Ευρωπαϊκής Δύναμης με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, επιχειρώντας με «διπλό καπέλο» σε αποστολές καθαρά αμυντικές και συνοδείας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία και την πιθανότητα εκλογής κυβέρνησης από το σκληροπυρηνικό VMRO-DPMNA η διπλωματική πηγή αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση των σχετικών Πρωτοκόλλων από την Βουλή κάτι που όπως είπε θα γίνει «εν καιρώ» και πάντως εντός της θητείας του κ. Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Όμως η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την οποιαδήποτε παράταση στην εκπλήρωση δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα Σκόπια (αλλαγή διαβατηρίων και αντικατάσταση πινακίδων αυτοκινήτων) που η μεταβατική περίοδος λήγει στις 12 Φεβρουαρίου, εκτός ίσως κάποιας άτυπης μικρής παράτασης για διαδικαστικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν .

Σχετικά με την υπόθεση του φυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, η διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι ακόμη παραμένει στον Δήμο ο πρώην δήμαρχος και χαμένος των εκλογών Γ.Γκορο ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την νίκη Μπελέρη και την υποχρέωση παραίτησης του Γ.Γκόρο από την θέση την οποία παρανόμως κατέχει. Αν και η Αθήνα τηρεί σκληρή στάση και έχει προειδοποιήσει με επιστολή του κ. Γεραπετρίτη για βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αναμένει εάν η αλβανική κυβέρνηση προχωρήσει στην απομάκρυνση του Γ.Γκορο και τον διορισμό μιας προσωρινής διοίκησης του Δήμου μέχρις ότου ορκισθεί ο Φρέντι Μπελέρης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα