Θεοχάρης: Η ΕΕ «να δράσει ταχύτερα» για την υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ο υπουργός Τουρισμού σε συνέντευξή του στους «Financial Times» μίλησε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν

Έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ «να δράσουν ταχύτερα» για την υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με συνέντευξή του στους «Financial Times».

Tην ώρα που οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις βρετανικές για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «από την αντίδραση ορισμένων στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νιώθω ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε». «Ορισμένες χώρες ανησυχούν πάρα πολύ τώρα», πρόσθεσε, καθώς χώρες ιδιαίτερα της βόρειας Ευρώπης ήταν απρόθυμες να στρέψουν το βλέμμα τους μπροστά και να σχεδιάσουν την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Η υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέπουν σε ταξιδιώτες, που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικούς, να μετακινούνται μεταξύ χωρών μετά τον εμβολιασμό τους, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Κράτη-μέλη, με την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος, έριξαν την ιδέα αυτή τον περασμένο μήνα, θυμίζουν οι «FT», αλλά η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και διπλωμάτες θεωρούν απίθανη την πρόωρη υιοθέτησή της, λόγω φόβων ότι θα δημιουργηθεί ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων ως προς τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο τουριστικός κλάδος, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, την οποία υποστηρίζουν στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού κράτη-μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς ή κράτη που ανησυχούν για τα ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, όμως άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν έχουν ακόμη πειστεί.

Εδώ και μήνες συζητούνται οι φόρμες εντοπισμού επιβατών, που προορίζονται ως ένα καθολικά αναγνωρισμένο μέσο ανίχνευσης επαφών σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ένας από τους φόβους είναι ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πυροδοτούσαν την οργή της κοινής γνώμης ή ακόμη και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από εκείνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, απλώς επειδή δεν έφθασε ακόμη η σειρά τους να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τα σχέδια για ασφαλή ταξίδια, αφού οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι εφικτές φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές, και εξέφρασε την απορία του για την προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να αποφύγουν τις διακοπές εκτός συνόρων, παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού στη Βρετανία.

«Τέτοιου είδους μηνύματα δεν τα καταλαβαίνω. Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές. Δεν βλέπω γιατί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, τώρα, που διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε.

Η Ελλάδα υπέγραψε προ δύο εβδομάδων συμφωνία με το Ισραήλ που θα επιτρέπει στους εμβολιασθέντες να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και, όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, είναι σε εξέλιξη οι επαφές για παρόμοια συμφωνία με τη Βρετανία, μολονότι η τελευταία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού στους πολίτες της. Ο υπουργός Τουρισμού επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει, απλώς, ότι οι εμβολιασθέντες δεν θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ κορωνοϊού για την είσοδό τους σε μια χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα