Θεοδωρικάκος: «Πριν από την Κυριακή των Εκλογών θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού»

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε για το τι ακριβώς θα χρειάζονται οι απόδημοι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Τον τρόπο που οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν εξήγησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία.

«Πριν από την Κυριακή των Εκλογών θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Ο υπουργός εξήγησε και το πώς θα πιστοποιείται από τις αρχές ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους.

Όπως εξήγησε θα χρειάζεται να προσκομίζουν δημόσια έγγραφα. «Από απολυτήριο σχολείου, από ασφαλιστικό οργανισμό, από την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και άλλα.», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Στην πραγματικότητα όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια καλύπτονται όλοι, πρόσθεσε. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει έρθει στην Ελλάδα είτε για να σπουδάσει είτε για να εργαστεί είτε για να κάνει στρατιωτική εργασία» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της ψήφου των αποδήμων, και δεν είναι τυχαίο ότι για να περάσει το νομοσχέδιο, έγιναν και κατ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πότε θα ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού

Ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε και για το πότε θα ψηφίζουν οι απόδημοι και μολονότι παρέπεμψε στην τελική πρόταση που θα συνταχθεί, επισήμανε ότι «κανονικά η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται προηγούμενες ημέρες από αυτές που γίνεται στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν πρακτικά ζητήματα με διαφορές ώρας κτλ».

Όπως είπε ακόμα από την χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής κατάλαβε ότι υπάρχει βάση συμφωνίας με όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών: «Το ΜεΡΑ 25 είχε θέσεις δύο όρους που ήταν αδύνατο να γίνουν δεκτοί: Ο πρώτος να αφορά μόνο όσους έχουν φύγει τα τελευταία 9 χρόνια που θα άφηνε έξω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και θα ήταν παράλογο, και ο δεύτερος ήθελε να φτιαχτούν πολλές περιφέρειες του εξωτερικού πράγμα αδύνατο καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι Έλληνες που θα κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν»

 

Διαβάστε επίσης