Θηλιά στον λαιμό του ΠΑΟΚ οι αποτυχίες στην Ευρώπη

Με τα κιάλια θα βλέπει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, καθώς η αποτυχημένη χρονιά που φεύγει δημιουργεί πληγές που δεν επουλώνονται ούτε με το… καλύτερο φάρμακο. Όχι μόνο γιατί ο Ολυμπιακός πλέον έχει ξεφύγει κατά πολύ σε αγωνιστικό επίπεδο, ούτε γιατί δεν θα υπάρχει Γραμμένος στην ΕΠΟ, αλλά διότι ο κατήφορος που έχει πάρει στην Ευρώπη, έχει καταλυτικής σημασίας αρνητικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα δεν είναι… ψυχολογικό στον Ιβάν Σαββίδη που ενοχλείται να ρίχνει χρήμα σε βαρέλι δίχως πάτο, αλλά οικονομικό και σχετίζεται με το FFP της UEFA. O ΠΑΟΚ πήρε τις ευκαιρίες του και τις κλότσησε. Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες του «δικέφαλου του βορρά» έχουν βάλει θηλιά στον λαιμό του.

Η ψαλίδα με τον Ολυμπιακό πλέον είναι τεράστια. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον πακτωλό εσόδων από την UEFA λόγω της ευρωπαϊκής τους πορείας, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σούπερ μεταγραφές. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ και να θέλει, δεν… μπορεί.

Ο Ανδρέας Μανδρίνος, επί χρόνια μέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ στη θητεία του Θοδωρή Ζαγοράκη, ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης –που ανήκει και το Μακεδονία Παλάς του Ιβάν Σαββίδη– γνωρίζει άριστα τα οικονομικά και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν σε μια ΠΑΕ και χαρτογραφεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση στον ΠΑΟΚ.

«Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα με τον αποκλεισμό από τη Σλόβαν, αποτέλεσμα που το οικονομικό αντίκτυπο του θα μας συνοδεύει τα επόμενα 2-3 χρόνια.

»Ο άνθρωπος που θα εισηγηθεί τον φετινό προϋπολογισμό αν δεν υπολογίσει ικανό πλεόνασμα για την κάλυψη του FFP θα φέρει σύντομα την ΠΑΕ αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα και με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

»Πρώτη λύση είναι τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα πράγμα ανέφικτο αφού πιθανότατα θα λείψουν από τη χρήση 10 περίπου εκατομμύρια  από διαρκείας και εισιτήρια. Δεύτερη λύση οι πωλήσεις αρκετά μεγαλύτερες από τις αγορές.

»Τρίτη λύση, βρίσκεις μια ομάδα που ξαφνικά θέλει να πληρώσει το βάρος ενός ταλέντου σου σε χρυσό – η λύση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από ελληνική ομάδα δύο φορές. Το σημείο κλειδί για τον προϋπολογισμό είναι η είσοδος έστω στους ομίλους του Europa League με 7-8 εκατομμύρια έσοδα που θα κλείσουν την μισή τρύπα.. Το “θα τα βάλει ο ιδιοκτήτης αν δεν προκριθούμε” δεν παίζει αυτή τη φορά ως νόμιμη λύση».

Ο ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων είναι απαραίτητος κι επιβεβλημένος. Ωστόσο, το ερώτημα είναι σε μια σεζόν που εκ των πραγμάτων θα χτυπηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ποιους παίκτες θα πουλήσει και πόσο ο ΠΑΟΚ, ώστε ν’ αυξήσει τα έσοδά του; Ακόμη και σύλλογοι με πλούσιους ιδιοκτήτες, δεν πετάνε χρήματα σε μια αγορά που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν υπάρχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΤ) με τα χρυσά αυγά. Το εγχείρημα του PAOK TV βολοδέρνει. Θα κάνει ο ΠΑΟΚ βήμα για συμμετοχή σε κεντρική διαχείριση και με τι οφέλη; Οι εμπορικές συμφωνίες για μια ομάδα που παραπαίει αγωνιστικά είναι δύσκολες, από τα δε εισιτήρια, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια προσδοκία. Η απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες έχει παράπλευρες απώλειες εσόδων, καθώς προσερχόμενοι στην Τούμπα οι φίλαθλοι, πέρα από το εισιτήριο, ξόδευαν και αλλού χρήματα.

Είναι προφανές πως έχουν αλλάξει οι εποχές και η UEFA δεν αστειεύεται. Πόσω μάλλον όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ την έχουν δυσφημίσει μέχρι εκεί που δεν… παίρνει. Μάλιστα, στο ματς με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στη ρεβάνς της ήττας του με 1-0, ο κόσμος του ΠΑΟΚ εξέφρασε τα παράπονα του για τις κακές διαιτησίες που είχε στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια με τον Άγιαξ, μέσω ενός πανό που ανέβηκε στη θύρα 5 του γηπέδου της Τούμπας.

Το εν λόγω πανό, χαρακτηρίζει την UEFA ως τη μαφία του μοντέρνου ποδοσφαίρου!

H… μαφία δεν ξεχνά

Η… μαφία λοιπόν δεν ξεχνά. Τέτοια παιδαριώδη λάθη πληρώνονται ακριβά. Περισσότερο και από αθεώρητα δελτία υγείας.

Λένε πως ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, η διπλή ευρωπαϊκή αποτυχία της σεζόν που φεύγει εξελίχθηκε σε ταφόπλακα στην επιχείρηση ανάκαμψής του. Η πρώτη σφαλιάρα έπεσε από τους Ολλανδούς του Άγιαξ. Μια ισοπαλία 2-2 στην Τούμπα και μια ήττα 3-2 στο Άμστερνταμ, έφεραν τον «δικέφαλο του βορρά» εκτός των χρυσοφόρων ομίλων του Champions League. Μια ομάδα που είχε σαρώσει τα πάντα στο διάβα της στην Ελλάδα, υπήρχε η προσδοκία πως θα μπορούσε να ξεπεράσει στο Europa League το εμπόδιο της Σλόβαν Μπρατισλάβας. Η ήττα 1-0 στη Σλοβακία αποτέλεσε ανώμαλη προσγείωση. Η ρεβάνς έφερε νέο σοκαριστικό αποκλεισμό με την πιο πικρή νίκη (3-2) στην οποία έφθασε ποτέ ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη το οικονομικό οξυγόνο που θα του προσέφεραν κάποιες προκρίσεις στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Όχι γιατί ο Ιβάν Σαββίδης έβλεπε να φεύγουν τεράστια ποσά από την τσέπη του, αλλά διότι ο προϋπολογισμός της ΠΑΕ κάποια στιγμή θα έπρεπε να ισοσκελιστεί, ώστε να μην έλθει καμπάνα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Γίγαντας με πήλινα πόδια

Στον ΠΑΟΚ επεχείρησαν να δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια. Νόμιζαν πως με την αβάντα της διαιτησίας και τις επιτυχίες εντός των τειχών, η ελληνική λάμψη θα φεγγοβολούσε στην Ευρώπη. Εκεί όμως δεν χωρούσαν ψέματα. Η αποκαθήλωση του βασιλιά ήταν σοκαριστική. Δεν υπήρξε ένα άτυχο αποτέλεσμα, αλλά η σκληρή πραγματικότητα, όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Οι όμιλοι του Champions League, εκεί όπου έχουν πάρει μέρος οι τρεις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου με μοναδικές επιτυχίες, παραμένουν όνειρο απατηλό για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η… δόξα που πάει χαμένη. Αλλά το χρήμα και τα απαραίτητα έσοδα στα οποία θα πρέπει να στηρίξει τις μεταγραφές του.

Το καλοκαίρι του 2018, ο «Δικέφαλος» στα προκριματικά του Champions League, που συμμετείχε για πέμπτη φορά, πέτυχε πράγματα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πετύχει. Με τη Βασιλεία, στην Τούμπα, έκανε την πρώτη του νίκη 2-1 σε προκριματικά Champions League. Με τη Βασιλεία, στην Ελβετία, έκανε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη 0-3 σε αυτή τη διαδικασία. Με τη Σπαρτάκ Μόσχας, στην Τούμπα, πέτυχε την πρώτη του νίκη 3-2 σε Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League. Με την ίδια ομάδα, στη Ρωσία, πήρε πρόκριση εντός γηπέδου 0-0 για πρώτη φορά στην ιστορία του σε αυτήν τη φάση του θεσμού (με τη Μέταλιστ η πρόκριση ήταν στα χαρτιά, τη σεζόν 2013-14). Με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία πήρε πρώτη φορά θετικό αποτέλεσμα 1-1 με ουσία απέναντι στους «Αετούς», καθώς το 1999, όταν είχε νικήσει με σκορ 1-2 στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA, το ματς πήγε στα πέναλτι, όπου έχασε την πρόκριση. Στην Τούμπα ωστόσο ήλθε η συντριβή 1-4 και ο αποκλεισμός για μια ακόμη φορά.

Μετά τον αποκλεισμό του από την Μπενφίκα, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον 12ο όμιλο του Europa League, μαζί με τις Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Μολ Βίντι. Ο «Δικέφαλος»… κατάφερε να ηττηθεί δύο φορές από τη Βίντι, μία φορά από την Μπάτε Μπορίσοφ μέσα στην Τούμπα και δύο φορές από την Τσέλσι. Η συμμετοχή στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, του βγήκε ξινή.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΟΚ ήταν καταστροφική, καθώς ήταν επιτακτική η ανάγκη να πάρει βαθμούς και να προχωρήσει, ώστε ν’ αναπνεύσει οικονομικά με βάση τα ανοίγματα που είχαν γίνει.

Τα λάθη πληρώνονται και μάλιστα πολύ ακριβά. Όταν οι επιλογές είναι λανθασμένες και οι σύμβουλοι βγαλμένοι από τον… σωρό, τότε τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.

Το πρόστιμο που έπεσε στους παίκτες του ΠΑΟΚ, παρά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αποτελεί στοιχείο εκνευρισμού και αποπροσανατολισμού. Τι ποσοστό ευθύνης είχαν οι παίκτες του «δικέφαλου» για τον κατήφορο και πώς κάποιοι βρίσκονται μόνιμα στο απυρόβλητο; Τη νύφη βέβαια την πλήρωσαν για τα αθεώρητα δελτία, ο γιατρός και ο γενικός αρχηγός Σαραϊδάρης. Όχι αυτός που ώθησε στην έξοδο τον Παντελή Κωνσταντινίδη και προώθησε έναν ακόμη διαιτητή σε νευραλγικό πόστο στον ΠΑΟΚ.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε αναρωτηθεί ποιος του είχε πασάρει τον Λούμπος Μίχελ; Αυτόν που έβαλε τη σφραγίδα του με τα ανδραγαθήματά του κι έκανε τις πρώτες μπούκες στους αγωνιστικούς χώρους, στοχεύοντας τους διαιτητές; Αυτός που έλεγε του Γιώργου Κομίνη ότι τελείωσε από τη διαιτησία, με ύφος χιλίων καρδιναλίων; Μόνο που την έξοδο είδε νωρίτερα ο Σλοβάκος…

Ποιος έχει την ευθύνη που έφυγε ο Λουτσέσκου; Ο Ρουμάνος αναμόρφωσε αγωνιστικά τον ΠΑΟΚ και τον οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες. Αν έφευγε ο Πέδρο Μαρτίνς από τον Ολυμπιακό, ποιος θα είχε την ευθύνη; Αλλά εκεί είναι η διαφορά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να κρατήσει τον Πορτογάλο προπονητή που έχει βάλει τις βάσεις για έναν μεγάλο Ολυμπιακό. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν τα κατάφερε να διατηρήσει τον Ράζβαν Λουτσέσκου, προπονητή που λάτρευαν οι παίκτες και είχε κάνει συμπαγή τα αποδυτήρια και την ομάδα.

Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να προσλάβει τον Φερέιρα. Χωρίς ο Πορτογάλος να έχει την αποκλειστική ευθύνη, απέτυχε με βάση όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» έτρωγε γκολ σαν στραγάλια, ενώ ειδικά στα πλέι οφ για να φθάσει στα αντίπαλα δίχτυα έπρεπε να κάνει… αίτηση.

Ποιος επέλεξε τον Φερέιρα, με το ισχνό βιογραφικό, και ποιος του έδωσε περιορισμένα όπλα στη φαρέτρα του;

Στο μεταγραφικό τοπίο οι επιλογές του ΠΑΟΚ συγκριτικά με αυτές του Ολυμπιακού ήταν η μέρα με τη νύχτα. Όταν ο Μαρινάκης παίρνει Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και Σεμέδο, τρεις παίκτες που έκαναν τη διαφορά, ο Σαββίδης κοιτούσε ποιοι είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων…

Όταν έχεις ρίξει 200 εκατ. ευρώ καθαρίζοντας και τα χρέη που είχε ο ΠΑΟΚ, περιμένεις κάποια στιγμή να έχεις και έσοδα. Να βγάλεις παίκτες που θα πουλήσεις. Να βρεις εμπορικές εταιρείες που θα σε παρακαλάνε να μπουν στη φανέλα σου. Κανάλια που θα σου κάνουν σούπερ προτάσεις για τα τηλεοπτικά σου δικαιώματα. Το κυριότερο όμως Ευρωπαϊκές επιτυχίες που θα σου φέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα