Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία

Τραγωδία στον αέρα και θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία.  Ένας ακόμη πιλότος έπεσε στο καθήκον αφού τη ζωή του έχασε ο κυβερνήτης του εκπαιδευτικού αεροπλάνου, τύπου Τ-2, που συντρίβη  λίγο μετά τις 8:30 έξω από την Τρίπολη προς την κατεύθυνση της Σπάρτης.Ο συγκυβερνήτης βρέθηκε ζωντανός αφού έκανε χρήση του καθίσματος εκτίναξης   και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 800 μέτρων και φαίνεται ότι και οι δύο χειριστές προσπάθησαν να το σώσουν μέχρι τελευταία στιγμή από κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου, αεροσκάφος ίδιου τύπου, που επίσης είχε απογειωθεί απο την 120 ΠΕΑ είχε συντριβεί, με τους πιλότους να προλαβαίνουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτίναξης και να βγαίνουν σώοι απο το ατύχημα.

Η ανακοίνωση του γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το τραγικό δυστύχημα

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500  ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ.

Ο άτυχος 37xχρονος επισμηναγός Νικόλας Βασιλείου που ήταν πατέρας δύο παιδιών

Το Τ-2 Buckeye είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Tριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους έξω από τη Σπάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ένας εκ των δύο χειριστών.

Στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι και διευκρίνισε ότι η άσκηση στη διάρκεια της οποίας συνέβη το δυστύχημα ήταν πτήση περιδίνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα