Τι θα φέρει από την Κίνα ο Σαμαράς

Στην τελική ευθεία έχει μπει το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν λόγο για πολυπληθής συνοδεία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πάει στο Πεκίνο να συζητήσει για business. Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων κ.ά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο η Cosco έχει ήδη πραγματοποιήσει μία πολύ μεγάλη και επιτυχημένη επένδυση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Hewlett Packard μελετά επέκταση της συμφωνίας και τη διακίνηση έως και 20% περισσότερων εμπορευμάτων μέσω του ΟΛΠ, ενώ ενδιαφέρον για μεταφορά προϊόντων υπάρχει και από τον κολοσσό Lenovo. Άλλωστε  με τη λειτουργία και της νέας γραμμής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «Λιμάνι Πειραιά – Θριάσιο Πεδίο» η χώρα μας συγκεντρώνει πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει το σημαντικότερο διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρον ακόμη και για αρκετά ελληνικά αεροδρόμια, καθώς αναζητούν τρόπους για γρηγορότερη και καλύτερη πρόσβαση στη Γηραιά Ήπειρο  Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές αντιπροσωπειών των Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν στην Ελλάδα μία εμπορική βάση για όλη την Ευρώπη, κάτι που όμως για να γίνει θα πρέπει οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης να τρέξουν άμεσα.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και με έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Κίνας, τον Fosun, ο οποίος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον φαρμακευτικό κλάδο, στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, στην χαλυβουργία και μεταλλουργία και στο λιανικό εμπόριο. Ήδη στη χώρα μας, έχει αποκτήσει από το 2011 ποσοστό του ομίλου Folli Follie και υπάρχει ενδιαφέρον για μεγαλύτερο άνοιγμα.

Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα