Το (άλλο) ΚΚΕ δίνει ελπίδες στην Αριστερά 

«Το ΚΚΕ, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με την ευθύνη των καθοδηγητικών του οργάνων, δεν μπορεί να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο, να οργανώσει τους καθημερινούς αγώνες για την επιβίωση του λαού, να προωθήσει την ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία της με τα άλλα εκμεταλλευόμενα και καταπιεσμένα τμήματα της κοινωνίας, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Με τη σημερινή του πολιτική, την τακτική που εφαρμόζει, τις ιδεολογικές και πολιτικές του αντιλήψεις, το πρόγραμμα που ψήφισε στο τελευταίο συνέδριό του, την αναθεώρηση της ιστορίας του που προωθεί, μόνο ως σεχταριστικός φορέας, ο οποίος εξ αντικειμένου δρα ανασχετικά στους αγώνες και στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, μπορεί να λειτουργήσει».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Χαμόγελα ικανοποίησης κυριαρχούν στην πλατεία Κουμουνδούρου μετά τη δημιουργία μιας νέας κίνησης, της «Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας». Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κόμμα, αλλά για ομάδα… διεγραμμένων του ΚΚΕ επειδή διαφωνούν με το κονκλάβιο του Περισσού.

Η στάση τού ΚΚΕ εκ των πραγμάτων σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση συμμάχων προς το ευρύτερο κέντρο. Κάτι που όμως στελέχη της αριστεράς εκτιμούν πως είναι λάθος. «Υποχρεώνουν αναγκαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πιο κεντρώα, αντί να αναζητηθεί η συμβιβαστική λύση και να ενισχυθεί η Αριστερά. Αυτό είναι ένα λάθος του ΚΚΕ που ζημιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλο τον χώρο», σχολιάζει χαρακτηριστικά γνωστό στέλεχος της Αριστεράς που παραμένει ανένταχτο σε πείσμα των καιρών.

Η ελπίδα όμως που γεννήθηκε μαζί με αυτήν τη νέα πολιτική κίνηση είναι πως ίσως αυτή μπορέσει να αποτελέσει γέφυρα με τους ψηφοφόρους, αλλά και τα στελέχη που δεν συμφωνούν με τις επιλογές του ΚΚΕ και αναζητούν εφικτές λύσεις.

Αν και στην πολιτική διακήρυξη της κίνησης θέτονται σαφή όρια που ίσως και να ενοχλήσουν την Κουμουνδούρου, εκτιμάται πως είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

«Η κίνησή μας δεν είναι πολιτικό κόμμα. Δεν έχει σκοπό να απαρνηθεί αυτό που σηματοδοτεί ιστορικά το ΚΚΕ, να γυρίσει την πλάτη στους συντρόφους που είναι μέσα στο κόμμα και αγωνιούν για την τύχη του. Η κίνησή μας έχει σκοπό να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων ώστε το κόμμα της εργατικής τάξης όπως το γνωρίσαμε και όπως εκείνη το έχει ανάγκη να μην τελειώσει με το ΚΚΕ εφόσον η ηγεσία του συνεχίσει στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τίμιους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που διαγράφονται ή αποχωρούν από το ΚΚΕ να πάνε σπίτι τους, να κυριαρχηθούν από την απογοήτευση, να παραιτηθούν από την ταξική πάλη, να ηττηθούν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλλοίωση της ιστορίας και της ταυτότητας του ελληνικού επαναστατικού κινήματος, την απαξίωση και τη λήθη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, τη διαστρέβλωση και το χαντάκωμα της θεωρίας μας. Οι κομμουνιστές που θέλουν το κόμμα τους όπως το γνώρισαν κι όπως πρέπει να είναι στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανωθούν και να δράσουν. Πρέπει να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους», σημειώνουν περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Ασκώντας κριτική στην ηγεσία του Περισσού, σημειώνουν πως «το ΚΚΕ, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με την ευθύνη των καθοδηγητικών του οργάνων, δεν μπορεί να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο, να οργανώσει τους καθημερινούς αγώνες για την επιβίωση του λαού […] να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας». «Με τη σημερινή του πολιτική, την τακτική που εφαρμόζει, τις ιδεολογικές και πολιτικές του αντιλήψεις, το πρόγραμμα που ψήφισε στο τελευταίο συνέδριό του, την αναθεώρηση της ιστορίας του που προωθεί, μόνο ως σεχταριστικός φορέας, ο οποίος εξ αντικειμένου δρα ανασχετικά στους αγώνες και στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, μπορεί να λειτουργήσει», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «όσο το ζήτημα αυτό δεν λύνεται, θετική προοπτική για την εργατική τάξη και τον λαό δεν μπορεί να διαμορφωθεί».

 

Σχέδια για την επόμενη μέρα

Μετά τη μάχη της ΔΕΗ, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι το επόμενο πολιτικό μέτωπο που σχεδιάζει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας σχετικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, με την κινητοποίηση αυτήν τη φορά οργανώσεων και κινημάτων νεολαίας, κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, είναι ότι η πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα απορύθμισε την κυβέρνηση, η οποία «με κινήσεις πανικού οχυρώθηκε πίσω από αντιδημοκρατικές ενέργειες για να μην υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα».

Σε μια σύντομη κατ’ αρχάς αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο τη «μικρή» ΔΕΗ, που έκαναν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε μεν η απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα όμως διατυπώθηκαν θετικά συμπεράσματα για τη δράση του κόμματος.

Στα θετικά στοιχεία, στελέχη του κόμματος εντάσσουν την κινητοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές, γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, κάτι που πιστεύουν ότι προσέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων ηγετική θέση στο πολιτικό σκηνικό. Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, κάτι που διαπιστώνεται και από τα μηνύματα που λαμβάνουν τα κομματικά όργανα, αλλά και οι οργανώσεις και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την επόμενη βδομάδα, θα αρχίσει η κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με στόχο –πέραν της κινητοποίησης των κοινωνικών φορέων– να εκδηλωθεί και ένα κίνημα της νεολαίας για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, που –κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ– ευαισθητοποιεί όλη την ελληνική κοινωνία.

Το σύνολο των θεμάτων αυτών αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που θα ζητήσει ο δεύτερος για την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα