Το «δελφικό» μήνυμα του Ζελένσκι και ο… πατριώτης με τους Patriot

Διάσκεψη για ειρήνευση στην Ελβετία τον Ιούνιο, αλλά χωρίς τη Ρωσία

Μακριά είναι η λίστα των υψηλών πολιτικών προσκεκλημένων του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος τα φώτα του ενδιαφέροντος στην εναρκτήρια ημέρα των εργασιών της ετήσια συνάντησης τράβηξε πάνω του ο πρόεδρος τη Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συνδεδεμένος μέσω τηλεδιάσκεψης με τον χώρο του Φόρουμ, ο 46χρονος πολιτικός ηγέτης επανέλαβε την έκκληση να προμηθεύσουν οι δυτικοί σύμμαχοι την Ουκρανία με οπλισμό και συστήματα αεράμυνας. «Η Ουκρανία δεν ζητάει πολλά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι συμπληρώνοντας ότι τα συστήματα που έχει η χώρα του δεν αρκούν κι ότι μόλις η χώρα του λάβει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την αντίστοιχη πολιτική στήριξη από τους συμμάχους της «θα τσακίσουμε τον Πούτιν».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι η έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ουκρανίας αλλά ολόκληρου του πλανήτη, καθώς έθεσε περίπου ως «προαπαιτούμενο» την νίκη της Ουκρανίας αν δεν θέλει η δύσης να δει τον πρόεδρο της Ρωσίας να σέρνει τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ζελένσκι έχει κάθε «έννομο» συμφέρον και να απαιτεί έξτρα στρατιωτική βοήθεια αλλά και να επισείει τον… μπαμπούλα ενός παγκόσμιου πολέμου, δεν είναι ωστόσο ο μόνος που το κάνει.

Ένα 24ωρο πριν από το «δελφικό» μήνυμα του Ουκρανού προέδρου ήταν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, αυτός που  εξέφρασε τη λύπη του επειδή όπως ισχυρίστηκε οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι ανίκανοι να της παράσχουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη.

Μάλιστα ο Μπορέλ «ποσοτικοποίησε» το πρόβλημα λέγοντας ότι είναι αδιανόητο οι στρατοί των χωρών της Δύσης να διαθέτουν στα οπλοστάσιά τους περί τις 100 συστοιχίες πυραύλων Patriot, το Κίεβο να ζητά απεγνωσμένα μόλις 7 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αυτού του τύπου και οι σύμμαχοι να μην μπορούν να τα παράσχουν.

Η δυσοίωνη, τέλος, εκτίμηση του επικεφαλής διπλωμάτη της Ε.Ε. είναι ότι η πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία και «πρέπει να κάνουμε απολύτως τα πάντα προκειμένου να τον αποτρέψουμε».

Σημειωτέον ότι η πιο πρόσφατη παράδοση οπλισμού στην Ουκρανία έγινε στις αρχές Απριλίου και αφορούσε λίγο-πολύ… λιανοτούφεκα (βλ. τουφέκια ακριβείας, 5.000 Καλάσνικοφ, μυδραλιοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τυφεκίων), τα οποία είχε στείλει το Ιράν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης αλλά τα κατάσχεσαν οι συμμαχικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ε.Ε..

Διάσκεψη για ειρήνευση, αλλά χωρίς τη Ρωσία

Ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο, θέατρο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήταν τις τελευταίες ημέρες ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, σε διπλωματικό επίπεδο οι νεώτερες εξελίξεις είναι ότι το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο ουδέτερο έδαφος της ουδέτερης Ελβετία διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Με την Μόσχα να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και δίχως να έχει δημοσιοποιηθεί το ποιες χώρες θα δώσουν το «παρών», η ηγεσία της ελβετικής συνομοσπονδίας υποστηρίζει ότι η διεθνής στήριξη που εξασφαλιστεί είναι όχι μόνο επαρκής αλλά και υψηλού επιπέδου, γεγονός που καθιστά –σύμφωνα με τη Βέρνη– εφικτή την εκκίνηση της πρωτοβουλίας. Στόχος της διαδικασίας είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και ένας «συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα