«Το δίκαιο της ανάγκης μας ένωσε με το ΠΑΣΟΚ»

Ελευθεροστομία και όχι ακριτομυθία είναι το μότο και η πολιτική στάση στην οποία έχει συνηθίσει ο Βύρων Πολύδωρας και το απέδειξε για ακόμη μία φορά με τη μίνι συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στο ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων του Real FM.

Δηλώνοντας καταρχήν ευχαριστημένος για τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η «αρετή» ενός συνεδρίου ενός μεγάλου κόμματος είναι η γραμμή της συνέπειας και η εσωτερική δημοκρατία που αυτό εκπέμπει, ενώ ερωτώμενος να σχολιάσει τις γνωστές πλέον δηλώσεις Βορίδη, περιορίστηκε στο να πει ότι ήταν μεν «σωστή η κουβέντα του κ. Βορίδη, άκαιρη δε».

Ωστόσο η ερώτηση που αφορούσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ήταν και αυτή που έβγαζε… τίτλο. Συγκεκριμένα ο Βύρων Πολύδωρας υποστήριξε ότι κάποιες δεσμεύσεις «ακυρώνονται υπό το δίκαιο της ανάγκης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό το δίκαιο της ανάγκης οδήγησε και στη στήριξη που παρέσχε το κόμμα του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως και στη σημερινή κυβερνητική συνεργασία της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.

Και αν για τα παραπάνω ζητήματα ο Β. Πολύδωρας ήταν σχετικά λακωνικός, σε ό,τι αφορά τα της τρόικας και κάποιες κυβερνητικές επιλογές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εκπυρσοκρότησε.

«Το ζητούμενο να πάμε από το δίκαιο της ανάγκης στο δίκαιο της προαίρεσης», είπε ο κ. Πολύδωρας αναφερόμενος στο μνημόνιο και συνέχισε λάβρος:

«Είμαι σαν το θηρίο στο κλουβί γιατί συνεχίζω να βλέπω μια συνέχιση του δικαίου της ανάγκης κι αυτό πρέπει να διακοπεί. Κι αυτό γιατί ως κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουμε στρέψει όλα τα πυρά στην απόκρουση της τρόικας. Αυτό που λέγαμε το 2012 (σ.σ. Ζάππειο ΙΙ) δεν ήταν τα 18 σημεία, γιατί μπορεί να αναιρεθούν και τα 18 όταν κάποιος σου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Αυτό που με ενοχλεί και που ήταν το κεντρικό σημείο εμφάνισής μας στον λαό και της εμπιστοσύνης που μας έδειξε το 2012, είναι ότι πάμε για αναδιαπραγμάτευση. Αυτή η έννοια της αναδιαπραγμάτευσης κάθε 24ωρο που περνάει γίνεται εντονότερη. Όλα τα μερικότερα ζητήματα είναι βηματισμοί στο τέλμα».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει όντως διαπραγμάτευση από τη ελληνική πλευρά, ο Β. Πολύδωρας ήταν καθαρός: «Γίνεται απόπειρα διαπραγμάτευσης αλλά υποχωρούμε διαρκώς. Αυτό που με ενοχλεί είναι η στάση της τρόικας όχι μόνο των εκπροσώπων του, αλλά και της βαθιάς τρόικα (του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ).

Με ενοχλεί λοιπόν που βιάζουν τη λογική μας, και παραβιάζουν τους κανόνες της λογικής. Αυτό είναι ίδιον των αυταρχιών. Δεν μπορεί να ομολογούν ότι έπεσαν έξω στην εκτίμηση της ύφεσης, να το συνομολογεί η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και εμείς να συνεχίζουμε. Αυτό είναι παράλογο και τυραννικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δηλώνοντας, εξάλλου, κάθετα αντίθετος με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Βύρωνας Πολύδωρας άσκησε σκληρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με την κρατική-δημόσια τηλεόραση. «Διαφωνώ κάθετα! Γιατί να συμφωνήσω με την επίδειξη ισχύος που κατέληξε σε αδυναμία; Μία επίδειξη ισχύος που συνοδεύεται από ύβρεις προς τους εργαζομένους και λέει “την κλείνω και απαλλάσσομαι”;», είπε ο κ. Πολύδωρας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι από το 1990 –ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπός είχε αντιμετωπίσει «τάσεις και ροπές να πουληθεί το ένα κανάλι, να πουληθεί το άλλο».

Και κατέληξε ο κ. Πολύδωρας: «Ή λέξη μεταρρύθμιση έχει χάσει το νόημα της ή παίζουμε με τις λέξεις. Μόνο μία μεταρρύθμιση ξέρω: το τσεκούρωμα στους μισθούς και στις συντάξεις. Μία άλλη ξέρω το χαράτσι στα ακίνητα που είναι δήμευση των περιουσιών με δόσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα