Το δίλημμα-εφιάλτης που ξορκίζουν οι γιατροί

Μέγα στοίχημα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εισαγωγής ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ώστε να μην λυγίσουν τα νοσοκομεία από το βάρος των κρίσιμων περιστατικών

Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο πλησιάζουμε στη DDay ή για είμαστε ακριβέστεροι στις επόμενες D-εβδομάδες του πολέμου με το κορωνοϊό.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τον τόνο του κατεπείγοντος δεν τον δίνουν μόνο οι υγειονομικοί. Τον δίνει και η πολιτική ηγεσία που δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε ως πλέον κρίσιμο τον μήνα που διανύουμε, συμπληρώνοντας πως αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!

Τα πρώτα τέσσερα 24ωρα του Απρίλη έχουν κυλήσει σχετικά ομαλά σε επίπεδο επιδημιολογικών στατιστικών, δεδομένου ότι με συμπληρωμένες 39 ημέρες μάχης με τον ιό SARS-coV-2 η Ελλάδα μοιάζει να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες (???) και κρούσματα (???) συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που κατακρεουργούνται από την πανδημία.

Τα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα» –όπως χαρακτηρίζονται– αποτελέσματα αποδίδονται στη στρατηγική των έγκαιρων μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος. Σε αδρές γραμμές αυτό που περιγράφει ο Έλληνας καθηγητής του London School of Economics είναι ότι τα καθολικά μέτρα απαγόρευσης (lockdown) που εφαρμόστηκαν σε 11 χώρες εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου είχαν αποτρέψει περί τους 59.000 θανάτους, συμπληρώνοντας ότι εφόσον εξασφαλιστεί ότι οι περιοριστικές παρεμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου πέσει σε χαμηλά επίπεδα η μετάδοση του κορωνοϊού, τότε πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν.

Τι απεύχονται οι γιατροί

Αυτό ακριβώς προσεύχονται να συμβεί και οι γιατροί με τους νοσηλευτές. Να εισακουστούν, δηλαδή, οι εκκλήσεις τις πολιτείας για περιορισμό των μετακινήσεων και αυστηρή τήρηση της καραντίνας, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους φορείς (ασυμπτωματικούς ή μη) στους υγιείς συνανθρώπους τους και κυρίως να αποφευχθεί πάση θυσία η μόλυνση των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό θα κρατήσει την καμπύλη των κρουσμάτων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και θα επιβραδύνει τον ρυθμό εισαγωγής ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε διαφορετική περίπτωση, το εθνικό σύστημα ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει όλες τις εφεδρείες του σε ιατρικό προσωπικό δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και τα νοσοκομεία θα λυγίσουν υπό το βάρος των κρίσιμων περιστατικών.

Τον φόβο των γιατρών και των νοσηλευτών της χώρας περιέγραψε πολύ εύγλωττα η πνευμονολόγος-εντατικολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), Μηλίτσα Μπιτζάνη, μιλώντας προ ημερών στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κα Μπιτζάνη εξήγησε ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη, δηλαδή η υπερμεγέθης αύξηση των κρουσμάτων που ξεπέρασε τις δυνατότητες των εθνικών συστημάτων υγείας όπου «χτυπούσε» ο κορωνοϊός, γονάτισε τις νοσηλευτικές μονάδες σε Ιταλία και Ισπανία με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. «Οι γιατροί στην Ιταλία και την Ισπανία χρειάστηκε να πάρουν σκληρές αποφάσεις. Να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα υποστηριχθούν με μηχανικό αερισμό και ποιοι όχι. Σε πολλές περιπτώσεις επιλέχθηκε ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και ποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά η συντονίστρια διευθύντρια Α΄ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», εξηγώντας ότι επί της ουσίας εφαρμόσθηκε το πρωτόκολλο της Ιατρικής των μαζικών καταστροφών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δίνεται βαρύτητα στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και περισσότερα χρόνια να ζήσουν, εφόσον επιβιώσουν. Με αυτήν ακριβώς τη μακάβρια όσο και σκληρή απόφαση δεν θέλουν να έρθουν επ’ ουδενί αντιμέτωποι οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές: να λειτουργήσουν ως Θεοί και να διαλέξουν ψυχρά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Γι’ αυτό, όλοι επιμένουν τόσο πολύ στη σημασία της καραντίνας και της ατομικής –προσοχής-ευθύνης. Το είπε νε τον δικό του τρόπο και ο λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Πέμπτης, ότι η στρατηγική έχει ως τώρα «δουλέψει» όχι γιατί είμαστε τυχεροί αλλά γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Ας μην τους παραβιάσουμε», διότι όπως τόνισε με νόημα «αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς».

Αστερίσκοι στα συμπτώματα

Με τον φονικό ιό να συνεχίζει να μην έχει ακριβή και πλήρως χαρτογραφημένη συμπτωματολογία και συμπεριφορά, από την καθημερινή ενημέρωση που κάνει ο ΕΟΠΥ προέκυψε ότι νευρολόγοι σε όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για ένα μικρό υποσύνολο ανθρώπων που νοσούν από τον κορωνοϊό και αναπτύσσουν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πέρα από τον πυρετό, τον βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή που αποτελούν την τυπική συμπτωματολογία, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης που όλο και συχνότερα αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητά τους, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα, πάντα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνονται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μία εγκεφαλοπάθεια. Αναφέρονται σε ως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές.

Είναι, ωστόσο, γνωστό στους κλινικούς γιατρούς ότι ένας ιός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Επίσης, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα