Το διπλό εκλογικό στοίχημα της Φώφης

Η συμφωνία έκλεισε, το 3ο μνημόνιο με αριστερή σφραγίδα μπήκε στη ζωή μας και πλέον όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή και την κατά τα φαινόμενα αναπόφευκτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό στον μονόδρομο των εκλογών και ως τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε θέσεις προεκλογικής ετοιμότητας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπό αυτές τις συνθήκες στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση εντός του 2015, όμως αυτή θεωρείται πολύ πιο κρίσιμη, καθώς τώρα υπό νέα ηγεσία εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και το Κίνημα δεν περάσει το ψυχολογικό όριο του 4,7% του Ιανουαρίου, τότε όλα είναι ανοιχτά. Από την πλευρά της η νέα ηγετική ομάδα υπό την Φώφη Γεννηματά ούτε που θέλει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. Αντίθετα η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι θα αλλάξει το κλίμα και ότι το 3ο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα θα βάλει σε δίλλημα του ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απογοητεύτηκαν, καθώς καμία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε.

Αντίθετα οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά ελπίζουν ότι η ειλικρίνεια που έδειξε το ΠΑΣΟΚ τώρα θα αρχίζει να εξαργυρώνεται. Εξάλλου γι’ αυτό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απεύθυνε γενικό προσκλητήριο για την επιστροφή στο Κίνημα σε συνέντευξη της σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

Διττός στόχος…
Η ίδια η κ. Γεννηματά βέβαια γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να επιστρέψει στις παλιές χρυσές ημέρες και η μάχη που δίνει είναι σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία να ξεπεράσει ει δυνατόν το 10%, που θα επιτρέπει στο κόμμα να είναι ενεργός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό και κατά δεύτερο λόγο να πρωταγωνιστήσει σε μία ενδεχόμενη συνάντηση όλων των δυνάμεων που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εξάλλου αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις της, όπου επισημαίνει πως «ξεκινάμε πιο εντατικά τον διάλογο με κόμματα και πρωτοβουλίες, κινήσεις πολιτών με τη συγκρότηση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινών τόπων και δράσεων εντός και εκτός Βουλής με τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου».

Η λευκή επιταγή
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το κλίμα μπορεί να αλλάξει, καθώς στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει αποτύχει. Η λεγόμενη περήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα φιάσκο. Κάτι που επισημαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος:

«Η κυβέρνηση περνά πια οριστικά από την δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων. Επιχειρεί όμως και πάλι να αποκρύψει την πραγματικότητα, με επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο για τους Έλληνες και ειδικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος. Προηγουμένως κατήγγειλαν την πρόταση των 2 δισ. που θα μας έβγαζε από τα μνημόνια και τώρα αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την οδήγησαν σε ύφεση, φέρνουν νέο μνημόνιο που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δισ. ευρώ. Ενδιαμέσως αποφύγαμε την ύστατη στιγμή και χάρις στη στήριξή μας τη χρεοκοπία και το Grexit. Ας ζητήσουν συγνώμη τουλάχιστον από τους Έλληνες πολίτες, για την τραγική τους αποτυχία».

Πολύ λογικά η Φ. Γεννηματά ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση: «Δεν έχουμε υπογράψει ούτε θα υπογράψουμε καμία λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα. Το σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση ως έχει, θέλει και μπορεί να σηκώσει το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Η αντιπολίτευση, για λόγους εθνικής ανάγκης, κάλυψε το αντίστοιχο έλλειμμα σε επίπεδο Βουλής».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα» και σημειώνει: «Οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς κομματικούς και εσωκομματικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Σχεδιασμοί που, με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, πάντα έχουν στις ιεραρχήσεις του κ. Τσίπρα προτεραιότητα».

Όσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε «ευρωπαϊκό μέτωπο» που θα κατέλθει στις εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά απαντά: «Δεν πιστεύουμε σε ανιστόρητα, πολωτικά και διχαστικά μέτωπα. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη ημέρα με την ημέρα προχωρούν με πίστη και αυτοπεποίθηση στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός δυναμικού άλλου πόλου με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αυτοδύναμο ρόλο».

Σε διαδικασία ανασυγκρότησης η Χ. Τρικούπη
Η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Με δεδομένο ότι η κρίση του θέρους ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάδειξη της κ. Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μεγάλο διάστημα το κόμμα λειτουργούσε σε διάταξη έκτακτης ανάγκης. Με το νέο σχήμα έτοιμο, η κ. Γεννηματά ευελπιστεί πως το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στην πίεση που θα δεχθεί το φθινόπωρο.

Η κ. Γεννηματά επιθυμεί να προχωρήσει σε κινήσεις διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ είτε διά της επιστροφής κάποιων στο κόμμα είτε διά της συνεργασίας με πρόσωπα που προέρχονται από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Ήδη κάποιες κινήσεις, όπως η ανάδειξη του Στ. Ξεκαλάκη –ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με παπανδρεϊκούς– σε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και η τοποθέτηση του πρώην στελέχους της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Παπαθεοδώρου στην επικοινωνιακή ομάδα, αναδεικνύουν τάση μείωσης των υψηλών τόνων που υπήρχαν προ του Ιουνίου με αρκετούς.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά βρίσκεται σε επαφή με παλαιά στελέχη του κόμματος, τα οποία, ωστόσο, δεν συμμετέχουν στη χάραξη της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα