Το εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον θα καθυστερήσει

Το επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της BioNTech

Οι παραδόσεις του νέου εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον θα καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αντί τον Μάρτιο όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.

Η διαδικασία συλλογής των απαιτούμενων δεδομένων προχωρά πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε στη γερμανική Bild ο Ουγκούρ Σαχίν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «χρειάστηκε να περιμένει περισσότερο από το προγραμματισμένο για τα δεδομένα που απαιτούνται για έγκριση» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη.

Αναγνώρισε πάντως πως παραμένει ασαφές αν τελικά θα χρειαστεί νέο εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση η BioNTech και η Pfizer με την οποία συνεργάζεται μπορούν να αναπτύξουν νέα εμβόλια και για τυχόν νέες παραλλαγές, διαβεβαίωσε.

«Αν το κύμα τελειώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ξανάρθει» είπε.

Εκτίμησε πως η τρέχουσα φάση της πανδημίας «δεν είναι πια τόσο δραματική», ωστόσο «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα απαλλαγούμε ποτέ από την Covid».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε την Πέμπτη ότι το νέο εμβόλιο mRNA της εταιρείας του ειδικά για την Όμικρον αναμένεται τον Αύγουστο.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το πειραματικό εμβόλιο της Moderna για την πρόληψη της Όμικρον δεν υπερτερεί σε σχέση με το υφιστάμενο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα