Το επιχειρείν δεν αγαπάει τους manager με… γόβες!

Η γυναίκα είναι μητέρα, νοικοκυρά, μούσα σπουδαίων καλλιτεχνών, στήριγμα επιφανών ανδρών, σπανίως όμως διοικητικοί ηγέτες -CEO επί τω αγγλικότερω- μεγάλων επιχειρήσεων. Ακόμα και σήμερα, ύστερα από αγώνες αιώνων για την κατάκτηση της γυναικείας χειραφέτησης, τα στερεότυπα απλώς της χρυσώνουν το χάπι κατατάσσοντάς την στο «ωραίο φύλο».

Της έχουν παραχωρήσει, ωστόσο, ελάχιστα «τετραγωνικά μέτρα» στο χώρο των μπίζνες, οι οποίες εξακολουθούν να ανδροκρατούνται. Ειδικά στην Ελλάδα…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την ίδια ώρα που 15 από τις 50 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο βρίσκονται στην κορυφή εταιριών όπως η Facebook και η Yahoo και το 60% των αποφοίτων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων είναι κοπέλες, από τις σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας προκύπτουν ορισμένα καλά και περισσότερα άσχημα νέα. Με βάση δεδομένα πρόσφατης μελέτης της ICAP, είναι θετικό ότι 1 στις 5 εταιρίες διοικείται από πρόσωπο γένους θηλυκού. Είναι αρνητικό, ωστόσο, ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρομεσαίες και στις περισσότερες οι γυναίκες έχουν κάποια μετοχική σχέση, το οποίο σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη είναι πολύ λιγότερες. Κι αυτό μολονότι οι εταιρίες που κρατούν θηλυκά τα ηνία τους έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας και παρότι από τις γυναίκες CEO’ s του δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, το 53% εργάζεται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερο από το 87% τοποθετεί την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του…

Από την Ολλανδία στη Θεσσαλονίκη

Η επιφυλακτική στάση, στην καλύτερη περίπτωση, και η προκατάληψη, στη χειρότερη, πολλών εταιριών δεν εμποδίζει πάντως πολλές εκπροσώπους τού θηλυκού πληθυσμού να μεγαλουργούν ακόμα και στο σημερινό δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 52χρονης Ελίζαμπεθ Βέρτερ, η οποία δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη την τελευταία δεκαετία περίπου. Μη σας ξενίζει το όνομά της. Είναι ολλανδικής καταγωγής, αλλά από το 1985 ζει κι εργάζεται στη χώρα μας.

Στην αρχή απασχολήθηκε ως συνοδός τουριστών συμπατριωτών της σε πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείτο από το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας. Οι εμπειρίες που απόκτησε τη βοήθησαν να ανοίξει το δικό της ταξιδιωτικό πρακτορείο στη Λέσβο ένα χρόνο αργότερα, μαζί με ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Ύστερα από δέκα έτη μετακόμισε την επιχείρησή της στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα προσέγγισαν την κα Βέρτερ πολλές ξένες εταιρίες, οι οποίες ζητούσαν τη βοήθειά της προκειμένου να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς κι όχι μόνο σκοπέλους που ενδημούν στη χώρα μας και εμποδίζουν στις επενδύσεις να πιάσουν τόπο.

Κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή μαζί της και το Institute for Independent Business, ένα διεθνές δίκτυο συμβουλευτικής επιχειρήσεων που ήθελε να εισχωρήσει στην ελληνική αγορά και το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την κα Βέρτερ ώστε να δημιουργήσει το 2006 τη δική της εταιρεία, τη Salonica International Consultancy. Σε αυτά τα 8 χρόνια έχει κατορθώσει, μεταξύ άλλων, να αναδειχθεί σε πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να βραβευτεί στις ΗΠΑ ως επιχειρηματίας της χρονιάς. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να σταθεί στα πόδια της χάρη κυρίως στη συνεργασία της με ξένες επιχειρήσεις. Η βάση της, όμως, παραμένει η Θεσσαλονίκη.

«Πού είναι ο άνδρας σου;»

«Όταν ήμουν στη Λέσβο αντιμετώπισα πολλά προβλήματα ως γυναίκα επιχειρηματίας. Ακόμα και στην τράπεζα με ρωτούσαν πού είναι ο άνδρας μου! Αντιθέτως, στην Θεσσαλονίκη δεν είχα κανένα σχετικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω στο να πιάσουμε το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για γυναικεία συμμετοχή κατά τουλάχιστον 40% στα Δ.Σ. των εταιριών έως το 2020. Με την ιδιότητά μου της πρέσβειρα της Ε.Ε. δίνω ομιλίες σε σχολεία και σε άλλους φορείς. Προσπαθώ να αποτελέσω πρότυπο όχι μόνο για την κόρη μου, η οποία διατηρεί ιππικό όμιλο στη Λέσβο, αλλά και για κάθε νέα που θέλει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

Οι μπίζνες είναι, άλλωστε, η μόνη ελπίδα για τη νεολαία στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία», τονίζει στην «Α» η κα Βέρτερ, η οποία προσθέτει πως δεν της ήταν δύσκολο να συνδυάσει τις επαγγελματικές της ενασχολήσεις με τη μητρότητα: «Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του να είσαι αυτοαπασχολούμενος, το ότι εσύ καθορίζεις το χρόνο σου», συμπληρώνει με νόημα η ίδια…

Λιάνα Γούτα: «Μας ταιριάζει το κοστούμι της κορυφής»

Η Λιάνα Γούτα είναι πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ κι Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Μιλώντας στην «Α» υπογραμμίζει πως τη στιγμή κατά την οποία στην Ε.Ε. ψηφίζεται Οδηγία για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ. μεγάλων επιχειρήσεων, οι αντίστοιχες ελληνικές ελάχιστα γνωρίζουν για το θέμα ή δεν τους έχει απασχολήσει καθόλου. Η ίδια παρατηρεί πως αυτό συνδέεται με το γενικότερο πρόβλημα των άνισων ευκαιριών στη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει μόλις την 81η θέση μεταξύ 136 κρατών στη σχετική λίστα.

«Ακριβώς αυτήν την περίοδο της κρίσης είναι που πρέπει να κάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση και του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτισμού και δημοκρατίας, αλλά είναι πλέον και ζήτημα ανταγωνιστικότητας κι ευρωστίας των χωρών. Η διαπίστωση ότι αυτό το δυναμικό μένει ανεκμετάλλευτο αποτελεί αιμορραγία ταλέντων και γνώσης. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να αλλάξουν νοοτροπίες, ταμπού και βαθιά ριζωμένες κουλτούρες. Είναι, ωστόσο, καιρός να δώσουμε την ευκαιρία στους άνδρες να δουν τί μπορούν να καταφέρουν οι γυναίκες και σε εκείνες να πιστέψουν ότι τους ταιριάζει το κοστούμι της κορυφής και να τολμήσουν. Να πιστέψουν, με λίγα λόγια, ότι γίνεται», υπογραμμίζει η κα Γούτα.

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα