To extreme make over του Βορίδη στο Δημόσιο

Μετά από 20 χρόνια –και τρία μνημόνια– καταργούνται ειδικότητες όπως οι συντηρητές πειραματόζωων ή οι συνοδοί ανελκυστήρα!!!

Σε όλες  τις εκδοχές του πολυεθνικού τηλεοπτικού κόνσεπτ «The Extreme Makeover» οι συντελεστές παραγωγής του εκάστοτε σόου αναλάμβαναν να «ανακαινίσουν» από σπίτια μέχρι… σιλουέτες. Στη δική μας –πολιτική και όχι τηλεοπτική– περίπτωση αυτό που χρειαζόταν ανακαίνιση ήταν το πλαίσιο που ορίζει τους κλάδους του δημόσιου τομέα αλλά και τα προσόντα που απαιτείται να έχουν οι λειτουργοί που στελεχώνουν τις αντίστοιχες θέσεις.

Το makeover ανέλαβε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός επί των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι δε αλλαγές που επέρχονται χαρακτηρίζονται σαρωτικές. Και μόνο το γεγονός ότι η υφιστάμενη κωδικοποίηση προσόντων έχει καθιερωθεί με ένα προ 20ετίας και βάλε Προεδρικό Διάταγμα (σ.σ. το ΠΔ 50/2001) αρκεί για να καταστήσει αναγκαία την «ανακαίνισή» του. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό το «προσοντολόγιο» καθορίζει με τρόπο γενικό τα προσόντα διορισμού στους φορείς του δημόσιου τομέα, επιτρέποντας έτσι στρεβλώσεις που έχουν άρωμα ρουσφετιού μέσω φωτογραφικών προκηρύξεων. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα δίνει τη δυνατότητα στους δημόσιους φορείς να συστήνουν κλάδους κατά τη διακριτική ευχέρειά τους και σε πλείστες των περιπτώσεων να ορίζουν αυτοί τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού.

 

Οι 17 ειδικότητες που είχαν γίνει 2.700!!!

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, ενδεικτικό της παραπάνω πρακτικής είναι το γεγονός ότι ενώ το σχετικό ΠΔ του 2001 προβλέπει 17 κλάδους απασχόλησης στους φορείς του δημοσίου τομέα, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2.700 διαφορετικοί κλάδοι και ειδικότητες, πολλοί εκ των οποίων αφορούν στο ίδιο αντικείμενο εργασίας. παραδειγματικά ο ΥΠ.ΕΣ. ανέφερε την ύπαρξη των εξής κλάδων:

1]  Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Διοικητικού-Οικονομικού, Οικονομικού-Διοικητικού, Διοικητικού και/ή Οικονομικού, Διοικητικής-Οικονομικής Στήριξης Και Διοικητικό-Οικονομικών Υπηρεσιών. Πλέον οι εν λόγω κλάδοι μαζί με άλλους 25 ομαδοποιούνται σε έναν υπό τον τίτλο «ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού».

2] Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): Διοικητικού-Λογιστικού,  Διοικητικού-Λογιστικού Ειδικότητας Διοικητικού, Ταμία Λογιστή, Λογιστών Ταμείων, Λογιστικής, Λογιστικού,  Λογιστικού-Διοικητικού, Λογιστών. Με την αναδιάρθρωση που θα επέλθει οι παραπάνω κλάδοι θα συγχωνευτούν μαζί με άλλους 82 στον κλάδο «ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού».

 

Κατάργηση παρωχημένων και δημιουργία νέων κλάδων

Σύμφωνα, πάντα, με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα περάσουν από την «κρησάρα» του ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα, ο νέος χάρτης των κλάδων των δημόσιων φορέων θα περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων, με την κατάργηση όσων είναι παρωχημένοι και την αντικατάστασή τους με καινούργιους που ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες μίας σύγχρονης πολιτείας.

Καταρχάς, μετά από δύο δεκαετίες (σ.σ. και τρία μνημόνια) παύουν να υφίστανται κλάδοι που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης αλλά αποτελούν απομεινάρια άλλων εποχών. Τέτοιες ειδικότητες είναι λ.χ. η ΔΕ Δακτυλογράφων, η ΥΕ Συντηρητών Πειραματόζωων, η ΥΕ Παρασκευαστών Παιδικών Τρύφων, η ΥΕ Συνοδών Ανελκυστήρα, η ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Αφοδευτηρίων, η ΠΕ Οικιακής Οικονομίας, η ΔΕ Ανδρών Νοσοκόμων, η ΔΕ Ξενόγλωσσων Γραμματέων, η ΔΕ Χείριστων Τηλεφωνικού Κέντρου και η ΔΕ Τεχνιτών Οργάνων Παιδικών Χαρών.

Τη θέση τους στο οργανόγραμμα παίρνουν, αντίστοιχα, ειδικότητες που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών όπως ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού, ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης, ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας, ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κ.ά.

Σε μία ενδεικτική αριθμητική αποτύπωση των επερχόμενων αλλαγών δημιουργούνται 544 νέοι κλάδοι και ειδικότητες με τη μείωση να αγγίζει το 80%.

Ανά βαθμίδα εκπαίδευσης οι ανακατατάξεις προβλέπουν:

>>Στην ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) οι υφιστάμενοι 619 κλάδοι-ειδικότητες αντικαθίστανται από 191 νέους (μείωση 69,1%)

>>Στην ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) οι σημερινοί 501 κλάδοι ομαδοποιούνται σε 83 (μείωση 83%).

>>Στη ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) οι ειδικότητες από 1.212 γίνονται 178 (μείωση 85,3%)

>>Στην ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση) δημιουργούνται 33 κλάδοι-ειδικότητες από 359 που υφίστανται σήμερα (μείωση 66%).

Προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα νέα ψηφιακά οργανογράμματα και να εναρμονιστούν οι εσωτερικοί κανονισμοί των δημόσιων φορέων οι τελευταίοι έχουν προθεσμία 60 ημερών να το διευθετήσουν. Αν το dead line παρέλθει χωρίς να υπάρξει εναρμόνιση υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι φορείς που δεν συμμορφώθηκαν να μην μπορούν να συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας ούτε στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα