Το κόκκινο διοικητήριο και ο «λιθοβολισμός» της Παναρίτη

Και ξαφνικά εγένετο Παναρίτη. Με σχεδόν αστείο τρόπο ένα τσούρμο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναστάτωσαν την κυβέρνηση γιατί ήταν αντίθετη με τον διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους ανθρώπους που δεν τόλμησαν να γκρινιάξουν καν στην επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το παρελθόν τόσο της Έλενας Παναρίτη όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου δεν αποτελεί μυστικό. Το αντίθετο μάλιστα. Και όμως οι δύο τους όχι μόνο συμπεριλήφθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ένας ανέλαβε το κρισιμότατο –και λόγω συγκυρίας– πόστο του υπουργού Οικονομικών και η άλλη εντάχθηκε στην στενή ομάδα του νέου «τσάρου», η οποία αποτελεί και ομάδα διαπραγμάτευσης.

Οι όποιες γκρίνιες, όμως, θάφτηκαν γρήγορα γιατί η κυβέρνηση είχε και τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σοκ της επιλογής του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν τέτοιο που δεν επέτρεψε καν αντιδράσεις. Έκτοτε και άλλες επιλογές της κυβέρνησης προκάλεσαν συγκρατημένες αντιδράσεις μέχρι που η επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ έφερε τα πάνω-κάτω, σε σημείο που ακυρώθηκε ο διορισμός της. Παράλογο;

«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει -και με βάση την οποία εξελέγη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» σημείωναν σε επιστολή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αποστολή»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και το ποιοι υπογράφουν την επιστολή. Γιατί ανάμεσα σε «αντάρτες» και… επαναστάτες βρίσκει κανείς και ονόματα που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θα μπορούσαν αυτοί να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους με άλλο τρόπο;

Η απάντηση πιθανόν να βρίσκεται σε ένα καθόλα βάσιμο σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Οι «Θεσμοί», λέει, θέλουν την εδώ και τώρα απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. καθώς θα χρεωνόταν ο ίδιος μια αποτυχία. Έτσι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ο υπουργός Οικονομικών να αναγκαστεί σε παραίτηση.

Δεν είναι μυστικό πως η Έλενα Παναρίτη είναι προσωπική επιλογή του Γ. Βαρουφάκη. Ευφάνταστοι, λοιπόν, της κυβερνήσεως (φωτογραφίζεται στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα) εκτίμησαν πως αν «κοβόταν» η επιλογή του υπουργού, τότε και ο ίδιος θα αντιδρούσε. Και έδωσαν γραμμή και σε «δικούς» τους βουλευτές να κινήσουν μια τέτοια διαδικασία. Διέρρευσαν, μάλιστα, πως στην κρίσιμη ψηφοφορία μόνο οι Βαρουφάκης και Σταθάκης υπερψήφισαν για την Παναρίτη, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταψήφισε και ο Γιάννης Δραγασάκης επέλεξε λευκό.

Το αποτέλεσμα ήταν ναι μεν εκείνη να μην πάει στο ΔΝΤ, αλλά να μείνει στην ομάδα διαπραγμάτευσης όπου μάλλον ενοχλεί λιγότερο. Και το οξύμωρο είναι πως οι 43 βουλευτές που επαναστάτησαν πλέον δεν έχουν κάτι να πουν, μιας και η «αποστολή» κάποιων ανάμεσα του ολοκληρώθηκε έστω και ανεπιτυχώς.

Ατού και αγκάθι η πολυφωνία
Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά του: Η πολυφωνία, στοιχείο που απειλεί να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα του κόμματος. Είναι ίδιον της Αριστεράς η γόνιμη διαφωνία, προβλέπεται καταστατικά η έκφρασή της στο εσωτερικό, αλλά μετά τις αποφάσεις της πλειοψηφίας όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν. Καμία πλειοψηφία, όμως, δεν επέλεξε τον Γιάνη Βαρουφάκη παρόλα αυτά το… αντάρτικο στιλάκι του μάλλον εξυπηρέτησε κάποιους γιατί τους επέτρεψε να νιώσουν επαναστάτες. Η Έλενα Παναρίτη, όμως; Όχι, αυτή έπρεπε να «θυσιαστεί»! Και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση βιώνει τις πιο δύσκολες ημέρες της.

Για όλα αυτά, φυσικά, έχει ευθύνες ένα μικρό διοικητήριο που κάνει ό,τι νομίζει και προκαλεί. Είναι το ίδιο που στήθηκε αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές αποφασίζοντας για θέματα πέρα από τις αρμοδιότητές του. Γι’ αυτό το πρόβλημα, όμως, οι βουλευτές του κόμματος δεν αντιδρούν, δεν παρεμβαίνουν, αλλά παρασύρονται. Εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους σε ανούσιες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από την Παναρίτη ή την όποια κυρία Παναρίτη. Θα κριθεί από σημαντικές αποφάσεις. Και θα πρέπει όλοι εκεί στην Κουμουνδούρου να θυμόνται πως ο πατέρας της ήττας συνήθως θυσιάζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα