Το κρυφό πρόγραμμα του Αλέξη και οι πιρουέτες με τον Κασιδιάρη

Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το αυτογκόλ του Γιώργου Κατρούγκαλου και την δημόσια πρόσκληση στους ψηφοφόρους Χρυσής Αυγής

Υπάρχουν ορισμένες λέξεις στο ελληνικό τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει μάθει να τις χρησιμοποιεί απλά επειδή είναι πολιτικάντης. Έτσι, λοιπόν, πολλάκις έχουμε ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για οικογενειοκρατία, νεποτισμό και έλλειψη αξιοκρατίας αναφερόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπάρχει μία λέξη την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έχει κάνει πράξη, τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος για την λέξη «ευνοιοκρατία». Τι σημαίνει ευνοιοκρατία; Σύμφωνα με τα λεξικά είναι μεροληπτική προτίμηση και προώθηση σε ανώτερες θέσεις και αξιώματα ανθρώπων που επιθυμεί ο εκάστοτε υπεύθυνος χωρίς να στηρίζονται και να προτιμώνται οι άξιοι και οι ικανοί.

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν τι σχέση έχουν οι συγκεκριμένες λέξεις και οι γνώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις αυριανές εκλογές. Έχουν και παραέχουν. Για να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε λοιπόν.

Η αλήθεια του Κατρούγκαλου

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγο μετά τις 10.30 ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Blue Sky, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή επί της ουσίας θα ίσχυε επί της αρχής ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον ξήλωνε σιγά-σιγά την τετραετία. Όπως ήταν λογικό η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου προκάλεσε σάλο στην αγορά και όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών εξέδωσαν ανακοινώσεις δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμφίβολα το αυτογκόλ του Κατρούγκαλου ήταν τεράστιο. Όμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε κάτι το οποίο το περιμένουν όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες έχοντας διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι για να υλοποιηθούν όσα υποσχέθηκαν οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου πρέπει να βρεθούν χρήματα. Τα περιβόητα 37 δις ευρώ του μαξιλαριού που άφησαν όταν έφυγαν το 2019 δεν μπορούν να το ακουμπήσουν, ότι παραμύθι  και αν σκαρφιστούν. Αυτό το μαξιλάρι φτιάχτηκε με εντολή των δανειστών και τα χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά στους δανειστές. Δηλαδή εάν η χώρα βρεθεί εκ νέου σε αδυναμία πληρωμής, οι δανειστές έχουν εξασφαλίσει τα δανεικά που μας έδωσαν. Άρα το πλουσιοπάροχο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από κάπου πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Και απλά ο Κατρούγκαλος έκανε το λάθος και αποφάσισε να είναι ειλικρινής.

Λόγω του σάλου που δημιουργήθηκε και των αντιδράσεων των πάντων από όλους τους τομείς του επιχειρείν, των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Αλέξης Τσίπρας καθάρισε στεγνά τον Κατρούγκαλο. Και μην παραμυθιάζεστε από την ανάρτηση του πρώην υπουργού ότι «αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη». Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι εμείς τον διώξαμε για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα:  «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Κι εδώ επανερχόμαστε στην ευνοιοκρατία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εξηγήσει-στο μέτρο του δυνατού φυσικά -το που θα βρει λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Δηλαδή κάτι που γνωρίζουν όλοι εντός της Κουμουνδούρου, αλλά κανένας δεν το παραδέχεται προεκλογικά.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στάλθηκε στο πυρ το εξώτερον διότι δεν βρίσκεται στην αυλή του αρχηγού. Δεν είναι κολλητός, δεν κάνουν μαζί βαρκάδα, δεν πίνουν ουζάκια στην Αίγινα, ή σε άλλα παραθαλάσσια ταβερνεία. Τουναντίον τον Παύλο Πολλάκη, που είναι κολητάρι, τον συγχωρούμε για τα πάντα. Αυτή είναι η αξιοκρατία που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας στο κόμμα του. Ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, για τον ασφαλιστικό του νόμο, που είναι τρισάθλιος, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει την επιστημονική του επάρκεια. Κάτι που φαίνεται και από τις προσκλήσεις που δέχεται σε όλα τα φόρουμ. Μία σημαντική αναγνώριση για τον κ. Κατρούγκαλο είναι ότι παρά τις πολιτικές διαφορές που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν πάντα καλεσμένος στις συζητήσεις που διοργάνωνε το think tank του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ «Κύκλος Ιδεών». Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία για έναν πολιτικό. Η αναγνώριση.

Λένε αυτά που σκέφτεται

Τουναντίον ο Παύλος Πολάκης αναγνωρίζεται μόνο από μία λούμπεν μειοψηφία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα περισσότερα από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούν το όνομα Πολάκης και παθαίνουν αναφυλαξία.

Η διαφορά, όμως, μεταξύ Κατρούγκαλου και Πολάκη είναι οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και το πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την λέξη αξιοκρατία. Προφανώς η ευνοιοκρατία είναι αυτή που του ταιριάζει. Διότι πέραν του Πολάκη υπήρξε και το κρούσμα με τον Κώστα Ζουράρη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κωλόπαιδα» τους φοιτητές σε κολλέγια, ή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Και βέβαια δικαιολογημένα κάποιοι θα παραφράσουν την ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα «αυτοί είστε». Και θα την χρησιμοποιούν για τον Τσίπρα: «Αυτός είναι». Δηλαδή τα όσα λένε οι Πολάκηδες, οι Ζουράρηδες απλά τον εκφράζουν. Λένε αυτά που σκέφτεται ο ίδιος ο Τσίπρας, αλλά λόγω της θέσης του ως πρόεδρος του κόμματος δεν μπορεί να τα πει ο ίδιος.

Η νέα μίμηση του Ανδρέα

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση για την αποπομπή του Γιώργου Κατρούγκαλου. Διότι όλοι κατανοούμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παραίτηση. Παρά μόνο εκδίωξη. Ούτε απόσυρση από τα ψηφοδέλτια, διότι πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν. Οπότε εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν Κατρούγκαλο είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε την εξέλιξη.

Το 1993 προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, καθώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απώλεσε την δεδηλωμένη λόγω του μακεδονικού. Μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Παντελής Οικονόμου στην Α’ Αθήνας. Όλα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο νικητής των εκλογών και ο κ. Οικονόμου, ως φέρελπις νέος, φερόταν ότι θα συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Έτσι ο κ. Οικονόμου παρασύρθηκε και ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων πηγών για τα δημόσια έσοδα θα ήταν και η φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου (δηλαδή οι αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου και REPOS).

Η Νέα Δημοκρατία έκανε μεγάλο θόρυβο, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια  εμφάνιση του υπενθύμιζε ότι «ο κύριος Οικονόμου θα φορολογήσει τα repos». Ο Ανδρέας Παπανδρέου με δύο διαδοχικές ρητές και κατηγορηματικές δηλώσεις απέκλεισε την φορολόγηση ομολόγων και repos και αποκήρυξε «τον κύριο Οικονόμου για τις προσωπικές απόψεις που διατύπωσε». Ο κ. Οικονόμου όπως παραδέχτηκε πολλά χρόνια αργότερα «δήλωσα αμέσως δημόσια ότι θέμα φορολόγησης ομολόγων και repos δεν τίθεται,  εφ’ όσον ο κυβερνήτης της χώρας της 11ης Οκτωβρίου διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει». Όλοι έλαβαν το μήνυμα και ο Παντελής Οικονόμου δεν εξελέγη βουλευτής, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου του 1993 και την επομένη ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκίστηκε για 3η φορά πρωθυπουργός. Στις 19 Απριλίου του 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την φορολόγηση των repos. Ο Παντελής Οικονόμου όπως έχει διηγηθεί «λίγο αργότερα μετά την ανακοίνωση για την φορολόγηση των repos, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Ανδρέα. Στην επιφυλακτική υποδοχή του, εξήγησα ότι δεν έχω αρνητική στάση, παρά την μη εκλογή μου. Με ρώτησε πότε μπορώ να πιούμε καφέ και ανταποκρίθηκα αμέσως. Η διάρκεια τηλεφωνήματος ήταν δύο λεπτά».

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιμείται σε όλα τον Ανδρέα Παπανδρέου, να θεωρεί ότι αντιγράφοντας κι αυτό το συμβάν από το μακρινό 1993 να προσθέτει μπόνους στον εαυτό του. Η διαφορά βέβαια είναι ότι από το 1993 έως το 2023 μεσολαβούν 30 χρόνια. Και τέλος κατά το παρελθόν τον Ανδρέα Παπανδρέου τον έχουν μιμηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, όπως και ο Γιώργος Μητσικώστας.

Η στροφή στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Ο Ρόντιον Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοφ είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Ο Ρασκόλνικοφ είναι ένας νεαρός, πρώην φοιτητής νομικής, που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Αγία Πετρούπολη. Είναι όμορφος και έξυπνος, αν και γενικά αντιπαθής στους συμφοιτητές του. Στο «Έγκλημα και Τιμωρία», ο Ρασκόλνικοφ δολοφονεί την ενεχυροδανείστρια, Αλιόνα Ιβάνοβνα, μ’ ένα τσεκούρι που έκλεψε από την αποθήκη ενός επιστάτη, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της για καλό σκοπό, βασισμένος σε μια θεωρία που είχε αναπτύξει για τον «μεγάλο άνδρα».

Ο Ρασκόλνικοφ πίστευε ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε «συνηθισμένους» και σε «ιδιαίτερους». Οι συνηθισμένοι είναι ο κοινός όχλος, οι ιδιαίτεροι (κυρίως ο Ναπολέων) δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν τους ηθικούς κώδικες που ισχύουν για τους απλούς ανθρώπους, δεδομένου ότι είναι γραφτό να γίνουν μεγάλοι άνδρες. Ένας μεγάλος άνδρας δεν θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές τις πράξεις του. Ο Ρασκόλνικοφ θεωρεί τον εαυτό του έναν από τους ιδιαίτερους ανθρώπους. Συνεπώς «επιτρέπεται» να διαπράξει φόνο. Το γεγονός του φόνου δεν τον βασανίζει ιδιαίτερα. Αυτό που τον βασανίζει είναι το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να γίνει ο «μεγάλος άνδρας» που έλεγε στη θεωρία του.

Πολύ λογικά κάποιος θα αναρωτηθεί για ποιον λόγο ασχολούμαστε με τον ήρωα ενός αριστουργηματικού μυθιστορήματος λίγες ώρες πριν από τις εκλογές. Μας ήρθε στο μυαλό ο συγκεκριμένος ήρωας, λόγω Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι στοχεύει να κερδίσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Κι εδώ υπάρχουν κάποιες διαβολικές συμπτώσεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας έχει γοητευτεί από τον Ρασκόλνικοφ, τον ήρωα του Ντοστογέφσκι. Την Τετάρτη το μεσημέρι ο Ηλίας Κασιδιάρης με ένα tweet από τις φυλακές Δομοκού ζήτησε από τους οπαδούς του να μαυρίσουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να είναι επιφυλακτικοί με το ΕΑΝ (Κανελλόπουλος), Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου), Νίκη και το κόμμα Τζήμερου-Κρανιδιώτη και να προσέλθουν να ψηφίσουν στις εκλογές μαζικά.

Πολλοί θα περίμεναν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θα έτρεχε να εκμεταλλευτεί την δήλωση Κασιδιάρη. Το αντίθετο συνέβη. Ο κ. Βελόπουλος δεν είπε λέξη, παρά μόνο εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεση του στην τροπολογία. Όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε μέσω της συνέντευξης του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega να ανταποκριθεί στην ασίστ του Κασιδιάρη, καλώντας τους ψηφοφόρους του κόμματος «Έλληνες», δηλαδή τους πρώην χρυσαυγίτες, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή», είπε αφήνοντας εμβρόντητους τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από το κάλεσμα τους εγκληματίες και τους δολοφόνους. Απευθύνθηκε «στην καλή Χρυσή Αυγή», κατά το «σοβαρή» που είχε πει και ο Τάκης Μπαλτάκος, την εποχή που ήταν γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά κι εκδιώχθηκε κλοτσηδόν, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι κρυφές επαφές του με τον Κασιδιάρη.

Εδώ ο οιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα θέσει ένα απλό ερώτημα: Ποιοι είναι οι ευπρόσδεκτοι στο κόμμα του κ. Τσίπρα; Είναι ευπρόσδεκτοι οι ψηφοφόροι που βλέποντας τους επικεφαλείς τους κλωτσούσαν κι αυτοί και διέλυαν τους πάγκους των μεταναστών  στις λαϊκές αγορές και τα παζάρια, όπως έκανε και ο Ρουπακιάς πριν μαχαιρώσει θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα; Ή αυτοί που έκαναν πορεία στην Πατησίων, ανάβοντας καπνογόνα και υβρίζοντας όποιον τολμούσε να τους κοιτάξει; Ίσως επειδή ο κ. Τσίπρας ως νέος Ρασκόλνικοφ θεωρεί εαυτόν ως «ιδιαίτερο» αναμένει να τον ακολουθήσουν οι «συνηθισμένοι» χρυσαυγίτες.

Πάντως ακόμη δεν έχει απαντήσει ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απορία που έθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος:  «Θέλω να ακούσω τον κ. Τσίπρα  τι έχει να πει στη Μάγδα Φύσσα, τι έχει να πει σε αυτήν την πονεμένη μάνα όταν βγαίνει δημόσια και λέει ότι τον ενδιαφέρει να πάρει τις ψήφους του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα