Το μεγάλο δημοσιονομικό στοίχημα του Χατζηδάκη με τις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το παλεύει ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της χώρας μας να λαμβάνονται υπόψη στα υπερβολικά ελλείμματα το ύψος των αμυντικών δαπανών που –ελέω Τουρκίας…– κάνει η Ελλάδα

 

 

 

Δεν είναι μυστικό, αντιθέτως παραμένει μία προαναγγελθείσα εδώ και μήνες αλήθεια ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. διανύουν τις τελευτές ημέρες της δημοσιονομικής τους χαλαρότητας, καθώς ο ερχομός του 2024 θα φέρει μαζί του ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο. Γι΄ αυτή την επόμενη ημέρα προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει μία σημαντική παρέμβαση στις Βρυξέλλες.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα έχουν συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα κλείσουν δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για τις δύο διαδοχικές εξωγενείς και πολύ σοβαρές κρίσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες οι οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάγκασε τις Βρυξέλλες να αφήσουν στην άκρη τις περιοριστικές πολιτικές και να υιοθετήσουν επεκτατικές δημοσιονομικές στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Αυτή η επιλογή, αν και αναγκαία, δεν έγινε φυσικά χωρίς κόστος, μιας και νομοτελειακά έσπρωξε τους δείκτες των εθνικών χρεών σε πολύ υψηλότερα της βιωσιμότητας επίπεδα.

Ήταν, επομένως, θέμα χρόνου το πότε η Ευρωζώνη θα επανερχόταν σε mode της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κι αυτός ο χρόνος προσδιορίστηκε ότι θα είναι το 2024, με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ένωσης να συνεδριάζουν συχνά-πυκνά με ακριβώς αυτή την ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ταξίδεψε μεσοβδόμαδα στην (ντε γιούρε) πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις οποίες συζητήθηκε –τι άλλο;– το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.

Η πάγια θέση της Αθήνας για συνετή οικονομική πολιτική δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και η πεποίθησή της ότι η επαναφορά στο δημοσιονομικό status quo ante πρέπει να γίνει με σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο που δεν θα πνίγει την ανάπτυξη και δεν θα οδηγεί συνθήκες λιτότητας. Αυτή η στρατηγική είναι απολύτως –και δημόσια– αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές και πλέον το μεγάλο στοίχημα του Κωστή Χατζηδάκ είναι να πείσει του εταίρους για την αναγκαιότητα ο περιοριστικός δημοσιονομικός προσανατολισμός για το ερχόμενο έτος να λάβει υπόψη μία κρίσιμη για την χώρα μας παράμετρο: την προσμέτρηση-ειδική μεταχείριση των ελληνικών αμυντικών δαπανών.

Ειδικότερα, στην σχετική παρέμβαση που έκανε προς τους ομολόγου του ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσιάστηκε από την ισπανική προεδρία αποτελεί μία καλή βάση για να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς. Όπως υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. «οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».

Αν και δεν είναι πάντα αυτονόητο για τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, αυτό που προτάσσει με την παρέμβασή του ο Κ. Χατζηδάκης είναι μία εκ των ων ουκ άνευ αναγκαιότητα για την Ελλάδα, που ως γνωστόν δεν συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή την Ελβετία αλλά με τη αναθεωρητική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν κι ως εκ τούτου είναι αναγκασμένη να δαπανά δυσθεώρητα ποσά (στερώντας τα από άλλους τομείς της οικονομίας της) προκειμένου να διατηρήσει το αξιόμαχο της εθνικής αποτρεπτικής δύναμής της.

 

Η ανταγωνιστικότητα

Παρέμβαση στο Eurogroup έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ειδικότερα ο  Έλληνας ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί, μαζί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση θα πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο «τσάρος» και συμπλήρωσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να διευρύνουμε την συνεργασία μας σε κρίσιμους τομείς αλλά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία έναντι των ανταγωνιστών μας. Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να επιταχύνουμε τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και φέρνουν επενδύσεις».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN συζητήθηκαν τα θέματα του οικονομικού αντίκτυπου που έχει στην Ε.Ε. ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, των μακροοικονομικών εξελίξεων στη ζώνη του Ευρώ καθώς και αυτό της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για το 2023.

 

 

 

Κ2———-

 

Αναμνήσεις από τα παλιά

 

Το περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN ο κ, Χατζηδάκης δεν τα είπε μόνο με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά είχε την ευκαιρία για… συγκινητικές αναμνήσεις. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε τετ-α-τετ με τους Έλληνες υπαλλήλους των διεθνών οργανισμών, στην πόλη όπου έζησε για 13 χρόνια. «Είχα την ευκαιρία να δω φίλους, συνεργάτες και γνωστούς από τότε που ήμουν ευρωβουλευτής. Αρκετούς από τους οποίους είχα να δω αρκετό καιρό. Συζητήσαμε, λοιπόν, για τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ταυτόχρονα θυμηθήκαμε και τα παλιά!» αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης και μάλιστα μοιράστηκε κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα με τους ακολούθους του στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα