Το μεγάλο στοίχημα και οι… Εθνικές τρικλοποδιές

Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως αυτές προέκυψαν από τα stress test ακραίων καταστάσεων, το… κοντέρ για την Attica Bank έδειξε το ποσό των 397 εκατ. ευρώ.

Αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ημέρες αργότερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Attica Bank, η διοίκηση της τράπεζας δεν φαίνεται να ανησυχεί για την κάλυψη του παραπάνω ποσού. Όπως γνωστοποιήθηκε αρμοδίως, η Attica Bank θα υποβάλλει νέο επιχειρηματικό σχέδιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η ΤτΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ως γνωστόν η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, το σχέδιό τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, βάσει των αποτελεσμάτων του βασικού σεναρίου των στρες τεστ. Επ’ αυτού η διοίκηση της Attica Bank δηλώσει ότι «θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, ώστε να προασπίσει –όπως έπραξε και κατά το παρελθόν– τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της».

Όσο όμως και αν η κάλυψη των 397 εκατ. ευρώ μοιάζει με σχετικά εύκολο εγχείρημα, μόνο τέτοιο δεν είναι, καθώς μόλις 9 μήνες πριν (το καλοκαίρι του 2013) η τράπεζα αναζήτησε και κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία στην κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσού αντίστοιχου με αυτό που αναζητάει σήμερα η τράπεζα. Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι η Attica Bank συγκεντρώθηκαν 398,8 εκατ. ευρώ κατά το ήμισυ με αμκ και κατά το υπόλοιπο με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Με αυτόν τον τρόπο απεφεύχθη τότε η προσφυγή της τράπεζας στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς ενίσχυση και η Τράπεζας Αττικής μετατράπηκε στην πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω έγιναν πράξη χάρη στη συμβολή του κυρίου μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ.

Ως γνωστόν, το Ταμείο Μηχανικών στήριξε την αμκ με 200 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το μετοχικό ποσοστό του στην τράπεζα κατά 5% (από το 47% στο 52%).

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει αβίαστα είναι το αν θα αντέξει το ΤΣΜΕΔΕ να βάλει ξανά… πλάτη; Από την πλευρά της διοίκησης της Attica Bank διαμηνύεται η απόλυτη στήριξη του μετόχου, αλλά τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να ανήκει στα ευγενή ταμεία και να διαθέτει υψηλή ρευστότητα (σ.σ. υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ) η οποία λειτουργεί ως εγγυητής της κεφαλαιακής επάρκειας και σταθερότητας της τράπεζας, ωστόσο το Ταμείο Μηχανικών δεσμεύεται από τη νομοθεσία για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ως προς το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να τοποθετήσει σε μια συγκεκριμένη επένδυση. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπό αυτές τις συνθήκες, εκ των βασικών προτεραιοτήτων της διοίκησης της Attica Bank είναι η διατήρηση της αξίας της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει το ΤΣΜΕΔΕ. Είναι άλλωστε το λιγότερο που μπορεί να κάνει η τράπεζα για τον μεγαλομέτοχό της, μιας και όπως μεταφέρουν στο iapopsi.gr άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στην τραπεζική αγορά, το ΤΣΜΕΔΕ έχει  επενδύσει στην Attica Bank κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζει να στηρίζει την τράπεζα, και δεν την παρέδωσε σε εγχώριους ανταγωνιστές όπως ήθελαν κάποιοι…

Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι χωρίς στρατηγικό επενδυτή (σ.σ. ο οποίος θα μπορούσε να αποκτήσει ποσοστό τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από την αγορά), η τράπεζα δύσκολα θα ξεπεράσει τα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι «παροικούντες» στην εγχώρια χρηματοπιστωτική Ιερουσαλήμ στοιχηματίζουν ότι η Attica Bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη. Το ζητούμενο επομένως για τη διοίκηση του προέδρου της τράπεζας Ιωάννη Γαμβρίλη, του διευθύνοντος συμβούλου Γκίκα Μάναλη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Αντωνόπουλου είναι αν αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί.

Τρικλοποδιές από τους «μεγάλους» παίκτες

 Ενώ η τράπεζα Αττικής δίνει τη δική της μάχη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που –όπως ψιθυρίζεται στην τραπεζική πιάτσα – εύχονται να… ναυαγήσουν οι προσπάθειές της. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, «μεγάλοι» παίκτες της αγοράς προσπαθούν να προβοκάρουν τις προσπάθειες της διοίκησης για την επιτυχία της αύξησης. Οι φωνές μιλούν για «παρεμβάσεις» υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Αλέξανδρο Τουρκολιά να μην υιοθετεί προς το παρόν τις πρακτικές των αμέσως πιο κάτω στελεχών της ΕΤΕ. Βεβαίως, η τράπεζα Αττικής μαζί με τη Eurobank αποτελούν πρώτης τάξεως «μεζέ», για την ΕΤΕ πλην όμως ακόμα και στα μεγάλα πολιτικοτραπεζικά κόλπα υπάρχουν κι όρια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα