Το μήνυμα εστάλη μέσω… Μπούρμπου

Η απρόσμενη αγωνιστική επιτυχία, με την κατάληψη της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα και την κατάκτηση του Κυπέλλου, είναι αλήθεια πως απογείωσε τις προσδοκίες μία ικανής μερίδας φιλάθλων του Παναθηναϊκού.

Το θετικό είναι ότι η διοίκηση και το μεταγραφικό επιτελείο των «πράσινων» δεν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με τους… υπεραισιόδοξους, γεγονός που μόνο καλά μηνύματα στέλνει. Διότι η πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλεία και… φανφάρες, ούτε προσφέρει πεδίο για προσωπική προβολή.

Το σημερινό μας θέμα πραγματεύεται τη ρεαλιστική πολιτική του «τριφυλλιού», ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα στους οπαδούς της ομάδας. Η προοπτική του Champions League δεν συνεπάγεται οικονομικά ανοίγματα και τρελό κυνήγι ονείρων και προσωπικών προσδοκιών. Το πλάνο ενίσχυσης του Παναθηναϊκού δεν περιλαμβάνει λαμπερά ονόματα και πακτωλό εκατομμυρίων. Από τις μέχρι τώρα επιλογές, αποδεικνύεται πως οι «πράσινοι» θα κινηθούν ακριβώς στο ίδιο τέμπο με εκείνο που ακολούθησαν το περυσινό καλοκαίρι. Στη λίστα των Νταμπίζα, Αναστασίου υπάρχουν ονόματα παικτών που μένουν ελεύθεροι ή που παραχωρούνται δανεικοί από τις ομάδες τους. Οποιαδήποτε περίπτωση απαιτεί αποζημίωση ομάδας, θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων, εκτός και αν τα ανταλλάγματα είναι ελάχιστα.

Τα οικονομικά του Παναθηναϊκού δεν επιτρέπουν τίποτε περισσότερο. Οι επιλογές θα είναι ο ελεύθερος από τον ΟΦΗ, Χρήστος Μπούρμπος, ο ελεύθερος από τη Φούλαμ, Γιώργος Καραγκούνης, ο ελεύθερος από την Μπρέντα, Ζόρντι Μπούις, ο ελεύθερος από τη Λεχ Πόζναν, Ματέους Μότζντεν, και πάει λέγοντας… Κοινός παρονομαστής όλων των ονομάτων που διέρρευσαν στον Τύπο και που απασχολούν τους «πράσινους» είναι η λέξη «ελεύθερος».

Ο ίδιος ο Γιάννης Αναστασίου δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν «τρελές» κινήσεις στο μέτωπο των μεταγραφών. Αυτό ειπώθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή του Νίκου Νταμπίζα και του Γιάννη Αλαφούζου. Ο τελευταίος ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα στους δύο συνεργάτες του και έθεσε τις γενικές κατευθύνσεις. Την πολιτική δηλαδή, που θα ακολουθήσει η ΠΑΕ στη μεταγραφική της ενίσχυση.

Το πλάνο είχε καταστρωθεί πέρυσι το καλοκαίρι και προβλέπει ότι η οικονομική εξυγίανση θα επέλθει σε βάθος πενταετίας, οπότε και ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς την εξέλιξή του. Τα πέντε αυτά χρόνια θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον, ακριβώς γιατί η ομάδα θα απεμπλακεί από τα χρέη των προηγούμενων χρόνων και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο, ώστε με σταθερά και συντονισμένα βήματα, να βαδίσει στο μέλλον.

Κάν’ το όπως η Πόρτο
Η ενίσχυση με παίκτες που δεν κοστίζουν πολλά και η παραχώρηση όσων η αξία αυξάνεται μέσα από την ομάδα και προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων, θα αποτελέσει στο εξής πάγια τακτική του «τριφυλλιού». Το μοντέλο τύπου Πόρτο ή και Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι αυτό που έχει θέσει ως οδηγό της η διοίκηση του «τριφυλλιού». Ο εκάστοτε επικεφαλής θα έχει να διαχειρίζεται ένα πολύ συγκεκριμένο μπάτζετ, το οποίο θα πρέπει ο ίδιος με τις κινήσεις του να δημιουργεί. Για οποιαδήποτε παρέκκλιση, θα έχει να λογοδοτεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού και στους μετόχους του, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της ΠΑΕ, κρίνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το έργο της εκάστοτε διοίκησης και αναδεικνύοντας νέα, μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Παναθηναϊκός θα ενισχύεται κάθε σεζόν με βάση το τρίπτυχο ελεύθεροι – δανεικοί – ακαδημία. Ο,τιδήποτε άλλο, μόνο στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων θα υπάρχει, ή θα πρόκειται για παιχνίδια μάνατζερ, οι οποίοι επιθυμούν να διαφημίσουν την πραμάτεια τους μέσω του «τριφυλλιού». Η διοίκηση θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία έχουν αποφασιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η ομάδα περιήλθε σε ένα νέο μοντέλο, αυτό της λαϊκής βάσης. Τα χρήματα που διαχειρίζεται η εκάστοτε διοίκηση δεν ανήκουν στον… πρόεδρο, αλλά σε όλους όσοι μετέχουν, μέσω της λαϊκής βάσης, στο μετοχολόγιο του «τριφυλλιού».

Τόσα έσοδα, τόσα έξοδα
Την πρώτη χρονιά, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε διακανονισμούς χρεών και στο κλείσιμο νέου αθλητικού κέντρου, καθώς και στην ανασύσταση των ακαδημιών. Φέτος, διακανονίστηκαν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες και θα προχωρήσει η ανακαίνιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε το ιστορικό γήπεδο να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο «παλατάκι», που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η UEFA. Του χρόνου, απαλλαγμένος από ένα μεγάλο βάρος οικονομικών εκκρεμοτήτων, θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ρόστερ, ώστε ο Παναθηναϊκός να καθιερωθεί στο γκρουπ διεκδίκησης του πρωταθλήματος και να ελπίζει σε είσοδό του στους ομίλους του Champions League.

Βήμα-βήμα κάθε χρόνο θα έρχεται η εξέλιξη, και αυτό ακριβώς έχουν σκοπό να κάνουν οι «πράσινοι», αποφεύγοντας την όποια παρέκκλιση από το αρχικό πλάνο. Αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλει να περάσει και η διοίκηση του «τριφυλλιού» στους οπαδούς, οι οποίοι ενδεχομένως να περίμεναν κάτι πιο εντυπωσιακό, όπως είχαν μάθει τα προηγούμενα χρόνια. Σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά, η οποία δεν θα πρέπει να υποτιμάται από κανέναν. Ο Παναθηναϊκός είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ να στηρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο στις δικές του δυνάμεις. Στα δικά του έσοδα. Τα έξοδα δεν πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ξεπερνούν τα έσοδα. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το… ατύχημα, είναι η πολιτική της σύνεσης, των χαμηλών τόνων και η πολλή δουλειά από τους παράγοντες που καταλαμβάνουν τα καίρια πόστα στον σύλλογο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα