To όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

Η ανάπλαση μιας εγκαταλειμμένης περιοχής του Κεντρικού Λιμανιού του Πειραιά σε Πολιτιστική Ακτή Πειραιά είναι πλέον γεγονός. Σε έναν χώρο 180.000 τ.μ. δημιουργούνται κήποι, μουσεία, πλατείες, θεματικά πάρκα και για πρώτη φορά ένα κομμάτι του λιμανιού παραχωρείται στους κατοίκους και στους ανθρώπους του πολιτισμού.

Με την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών, το οποίο ενσωματώνει το λιμάνι στην πόλη για να πάψει να λειτουργεί αυτό ως ένα τείχος προς τη θάλασσα. Ήδη ο αρχαιολογικός χώρος των Ηετιωνίων Πυλών φυτεύεται και φωτίζεται για να γίνει επισκέψιμος, το παλαιό SILO μετατρέπεται σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η Πέτρινη Αποθήκη αναπαλαιώνεται για να γίνει Μουσείο Μετανάστευσης και Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ, οι δύο αποθήκες παραχωρούνται για να γίνουν θεματικά πάρκα με εκθεσιακούς χώρους τέχνης και πολιτισμού, το κτίριο στο Καστράκι μετατρέπεται σε Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο για το Λιμάνι και τον Πειραιά, και της ναυτιλίας και το Πάρκο Δραπετσώνας σε χώρο που παραχώρησε ο ΟΛΠ Α.Ε. αναδημιουργείται από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Ποτέ στην ιστορία του Πειραιά δεν εκτελέσθηκαν τόσα πολλά σύνθετα έργα, συνεργασίας μάλιστα του δημοσίου, του αυτοδιοικητικού και του ιδιωτικού τομέα.

Το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποτελεί τη συνεισφορά του ΟΛΠ Α.Ε. στη βελτίωση της ποιότητας ζωής 1.000.000 κατοίκων, δίνοντας πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο όχι μόνο στους κατοίκους του Πειραιά, αλλά και στους κατοίκους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Δυτικής Αθήνας.

Ένα από τα πιο σπουδαία, αλλά και μοναδικό στην Ελλάδα έργο, είναι η μετατροπή του SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο αυτό θα εκτεθούν δύο χιλιάδες εκθέματα, που έχουν βρεθεί στους βυθούς της Ελλάδας από την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, κυρίως αγάλματα, αμφορείς, σκαριά, εξαρτήματα πλοίων, οπλισμός κ.ά., καθώς και τα πρωτότυπα ημερολόγια από τις έρευνες του Κουστώ.

Με το έργο αυτό δεν δημιουργείται μόνο ένα νέο Μουσείο, αλλά διασώζεται και ένα βιομηχανικό κτίριο-μνημείο, το οποίο είχε εγκαινιάσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934, όταν άρχισε να κτίζεται.

Για τη διευκόλυνση των επιβατών κρουαζιέρας, ήδη περατώθηκε η προμελέτη κατασκευής υποθαλάσσιας διάβασης πεζών από το λιμάνι κρουαζιέρας προς την Πολιτιστική Ακτή.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης προς τους πολίτες του ευρύτερου Πειραιά και τους επιχειρηματικούς φορείς της κρουαζιέρας δημιουργεί μία νέα Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. εκφράζει για μία ακόμη φορά την ικανοποίησή της και τις ευχαριστίες της στο υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς του Πειραιά και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής καθηγητή κ. Δημήτρη Φατούρο και τα μέλη της για το συνολικό υπεύθυνο και δημιουργικό τους έργο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα