«Το “όχι” του ελληνικού λαού δεν αποτελεί εντολή ρήξης»

Ιδιαίτερα αποφασιστικός εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με την εκλογή νέων μελών τον προσεχή Σεπτέμβριο -και αφού υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές- ή εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή για τη συμφωνία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, προς το τέλος της ομιλίας του δεν δίστασε να δηλώσει πως «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή πιστεύουν ότι έπαψε να είναι αριστερή». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να σεβαστούν και να στηρίξουν τις συλλογικές αποφάσεις που θα παρθούν προκειμένου να σταματήσει, όπως είπε, «αυτός ο πρωτοφανής δυισμός εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και η άποψη ορισμένων ότι μπορεί επ’ άπειρον να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων στο Κοινοβούλιο».

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο εξάμηνο εξάντλησε τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης μέχρι της 20 Αυγούστου όπου θα πρέπει να υπογραφεί η νέα τριετής συμφωνία με εταίρους και δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει ηχηρά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Μετά από έξι μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που έχουμε ονειρευτεί και δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και νομίζω ότι οφείλω κι εγώ κι όλα τα μέλη, να πούμε καθαρά την άποψή μας, την γνώμη μας. Η έξοδος από το ευρώ, χωρίς καμία υποστήριξη, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο νομισματικό ταμείο για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν ασπαστήκαμε ξαφνικά τον νεοφιλελευθερισμό. Είναι ακραία θέση. Ακόμη κι όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν και οι ίδιοι.

Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, τα όρια της εντολής του ελληνικού λαού και τα όρια της οικονομίας. Αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα παγκοσμίως διαπραγματευόμενοι συνεχώς. Επιλέξαμε τον δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού, γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να το φέρουμε. Κι αν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, ίσως και μια άλλη κυβέρνηση, θα μπορούσε να μας το εξηγήσει με ανοιχτούς όρους. Αν επίσης κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση ή ένας άλλος πρωθυπουργός, ας το πει ανοιχτά.

Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση, επειδή δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, πρέπει να διατυπωθεί και να πάρουμε αποφάσεις πάνω σ’ αυτό. Αν υπάρχει άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι η χειρότερη από τις προηγούμενες, κι αυτό να το συζητήσουμε. Κάποιοι λένε ότι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν ήταν αυτό ζητήσαμε, δηλαδή ισχυρή στήριξη του λαού μας, αλλά ότι ήταν εντολή για ρήξη. Αυτό δεν ισχύει. Αν είχαμε εντολή για ρήξη, θα έπρεπε να τεθεί πριν το δημοψήφισμα στα όργανα του κόμματος.

Οι αγώνες του ελληνικού λαού και η σκληρή διαπραγμάτευση αυτού του εξαμήνου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την αναδιαμόρφωση της Ευρώπης. Σ’ αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να απαντήσει στο εξής: Έχει ή δεν έχει λόγο να συνεχίσει να πυροδοτεί την πολιτική σύγκρουση και να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της; Αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, και με δεδομένο έναν αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, πρέπει να απαντήσουμε και πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση. Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι πρέπει να δραπετεύσουμε αυτή την ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ζήτησε και τελικά εγκρίθηκε η συνεδρίαση να είναι «ανοιχτή» στους δημοσιογράφους, ενώ ζητώντας τον λόγο αναφέρθηκε στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο μεταλλείο χρυσού λέγοντας ότι έκανε λάθος στη χθεσινή του συνέντευξή στον ρ/σ Κόκκινο, όταν μίλησε για 5.000 εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει το περιβάλλον στη Χαλκιδική, όχι όμως να λειτουργήσουμε τιμωρητικά για να χάσουν οι 1.900 εργαζόμενοι στα ορυχεία τη δουλειά τους. Έκανα λάθος και ζήτω συγγνώμη που μίλησα στη συνέντευξή μου για 5.000 εργαζόμενους στα μεταλλεία. Μου κάνει εντύπωση πως αυτή μου η τοποθέτηση χαρακτηρίστηκε ως ξεπούλημα της πολιτικής μας. Έχουμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Τι περιμένετε να πω ότι λύση είναι να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι άνεργοι;

Είναι γνωστό ότι κάποιοι τους βάζουν μπροστά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της κατσαρόλας μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πρέπει να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά να προστατέψουν και την κοινωνική συνοχή. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς περί ξεπουλήματος. Ο αρμόδιος υπουργός θα παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα