Το πέναλτι (που ήταν) ο παρατηρητής (που έβαλε 8,6) και η ΚΕΔ που ψάχνεται…

Το πρωί της Τρίτης (3/12) διαρρεόταν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον Σπάθα και ότι η έκθεση του παρατηρητή, Θανάση Βέλλιου, «μιλάει» για σωστές αποφάσεις του Πειραιώτη ρέφερι στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ.

Οι ίδιοι κύκλοι μερικές ώρες αργότερα λένε ότι η ΚΕΔ ετοιμάζεται να τον περάσει στο περιθώριο μετά το πέναλτι που υπέδειξε υπέρ του «δικεφάλου» και κάνουν λόγο για επιβαρυντική έκθεση του παρατηρητή, που όμως κάθε άλλο παρά δυσμενής είναι για τον διαιτητή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Διαιτησίας παρουσιάζεται αποφασισμένη να κάνει χρήση βίντεο για τη φάση που ο Μπέριος ανατρέπει τον Νέτσιντ και στη συνέχεια να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Ηλία Σπάθα. Βέβαια, θα δυσκολευτεί, καθώς το πέναλτι είναι καθαρό.

Μάλιστα, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έστειλε στην ΚΕΔ επιστολή διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, πήγε στα αποδυτήρια των διαιτητών και διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ηλία Σπάθα για τη φάση του πέναλτι. Πού να μην ήταν…

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ενημέρωση που είχαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ το πρωί ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Σπάθα και ότι η διαιτησία του κρίθηκε καλή από τον παρατηρητή. Βέβαια, η ΚΕΔ μπορεί να τιμωρήσει ανεξαρτήτως της έκθεσης του παρατηρητή έναν διαιτητή, απλά και μόνο γιατί δεν ξύπνησαν καλά το πρωί…

Το συνταρακτικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι οι τηλεκριτικοί κάθετα υποστηρίζουν την ύπαρξη του πέναλτι και κρίνουν ως σωστό το σφύριγμα του Σπάθα. Οπότε, μάλλον οι της ΚΕΔ δεν θα θελήσουν να εκτεθούν.

ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΣΤΟΝ «SENTRA»

Για την διαιτησία του Ηλία Σπάθα στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ: «Επειδή το είδα το παιχνίδι, για μένα υπάρχει πέναλτι στη φάση του 82ου λεπτού. Ο ποδοσφαιριστής των Ιωαννίνων (σ.σ. Μπέριος) κάνει προβολή και αν δείτε του βρίσκει το αριστερό πόδι. Είναι σα να του βάζει τρικλοποδιά και φαίνεται από το πέσιμο του παίκτη. Υπάρχει επαφή στο αριστερό πόδι του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ (σ.σ. Νέτσιντ). Ταυτόχρονα είναι και κόκκινη κάρτα. Σωστή η αποβολή γιατί αν δείτε είναι ακριβώς απέναντι από το δοκάρι. Δεν παίρνει την μπάλα πλάγια. Αν δεν ανατραπεί, η επόμενη κίνηση είναι γκολ. Άρα το πέναλτι που έδωσε ο Σπάθας είναι σωστό».

Για τον θόρυβο που έχει γίνει με ενδεχόμενη τιμωρία του Ηλία Σπάθα από την ΚΕΔ: «Δεν το ξέρω, είναι η πραγματικότητα αυτή; Στην προκειμένη περίπτωση, το είδα το παιχνίδι. Αν δεν το έβλεπα, θα σας έλεγα ότι δεν το είδα. Ο ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται, στο δεύτερο λεπτό σε μία φάση που ο Λούκας και μπαίνει μέσα στην περιοχή, σηκώνει το χέρι του και διαμαρτύρεται ότι είναι οφσάιντ. Και δεν έχει δει ότι συμπαίκτης του στο βάθος, καλύπτει τον παίκτη του ΠΑΟΚ. Εκεί έπρεπε να πάρει κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία. Στην αποβολή, η κόκκινη είναι σωστή. Για μένα ο Σπάθας ήταν πολύ καλός».

Για το αν μπορεί η ΚΕΔ να βάλει τον Ηλία Σπάθα στο «ψυγείο»: «Δεν ξέρω πως λειτουργούν. Και ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης δεν πήγε καλά. Τι του έβαλε ο Σπυρόπουλος, δεν ξέρω. Ο παρατηρητής του Ζαχαριάδη ήταν συνάδελφος με τον πατέρα του. Του λέει «χαιρετίσματα στον μπαμπά σου». Δεν είναι περίεργο, είναι ανθρώπινο.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Μου είχαν κάνει μία ερώτηση μία φορά, «Αν δει ένας διαιτητής έναν πρόεδρο να μην του μιλήσει;». Γιατί να μην του μιλήσει. Λέπρα έχει ο πρόεδρος; Αν ήμουν στην επιτροπή διαιτησίας, θα έκανα ένα κοινό τραπέζι διαιτητών και προέδρων για να υπάρχει μία επαφή».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΤΟ «Studio E 103» (ΙΩΑΝΝΙΝΑ):

«Είδα τη φάση του 82’ πολλές φορές σε ριπλέι και μπορώ να πω με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει πέναλτι. Δεν είναι δυνατόν ο διαιτητής που βρίσκεται μπροστά στη φάση να δίνει τέτοια παράβαση από τη στιγμή που ακόμα και στο ριπλέι η φάση δε φαίνεται ξεκάθαρα. Όταν υπάρχει αμφιβολία, αυτή είναι πάντα υπέρ του αμυντικού. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που λέω, διδάσκεται σε σεμινάρια διαιτησίας. Εμένα με είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν ότι δεν έδινα εύκολα πέναλτι, αλλά για να καταλογίσεις τη συγκεκριμένη παράβαση πρέπει να είναι 1000% σίγουρος.

Ακόμα όμως κι αν δεχθούμε ότι υπήρχε πέναλτι στη συγκεκριμένη φάση, η κόκκινη στον αμυντικό του ΠΑΣ ήταν απαράδεκτη, καθώς ο παίκτης του ΠΑΟΚ δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ.

Ο κ. Σπάθας ήταν πολύ κακός και στον πειθαρχικό έλεγχο και γενικότερα είχε μια πολύ κακή διαιτησία. Κανονικά θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ, καθώς και από τους φιλάθλους της ομάδας, γιατί με τις αποφάσεις του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Είναι κρίμα που ακόμα πολλοί διαιτητές χωρίζουν τις ομάδες σε μικρές και μεγάλες και κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Θέλω να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη από τους παίκτες του ΠΑΟΚ αν τους αδικώ κάπου, αλλά αυτή είναι η κρίση μου με βάση τα όσα είδα από την τηλεόραση».

Διαβάστε επίσης