Το σχέδιο Βρούτση για την ενοποίηση των Ταμείων

Ετοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα βασιστεί σε τρεις νέες δομές με στόχο να απορροφηθούν τα σημερινά «βαρίδια».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, πρέπει να προηγηθεί ενιαία αντιμετώπιση και νοικοκύρεμα στα ακανθώδη θέματα που ταλανίζουν δεκαετίες τα ταμεία (απονομή συντάξεων, μηχανισμοί είσπραξης, περιουσιακά στοιχεία). Αν εκσυγχρονιστούν αυτές οι δομές, η διοικητική ενοποίηση των 90 επιμέρους μητρώων ασφαλισμένων σε τρία υπερταμεία θα είναι απλή υπόθεση.

Πάνω σε αυτό τον καμβά έχει κληθεί και το ΚΕΠΕ έως τις 31 Ιουλίου του να παραδώσει και το τελικό κείμενο της έκθεσης του για την ενοποίηση των ταμείων. Οι θεμελιώδεις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

-Σύσταση εθνικού κέντρου απονομής συντάξεων.

Το κέντρο θα στελεχωθεί με 3000-4000 έμπειρους υπαλλήλους από όλα τα ταμεία. Με τη βοήθεια του «Ατλαντα » ο οποίος καταγράφει το ασφαλιστικό βιογραφικό των ασφαλισμένων, η απονομή της κύριας σύνταξης, της επικουρικής και του εφάπαξ θα επιτυγχάνεται σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργείου εργασίας άμεσα χωρίς καθυστέρηση και ταλαιπωρία μόνο με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

– Σύσταση κεντρικής διεύθυνσης οικονομικών. Το νέο μηχανογραφικό σύστημα θα αντικαταστήσει τις αναχρονιστικές χειρόγραφες μεθόδους καταγραφής των εισπράξεων που υπάρχουν ακόμα στα ταμεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας , στο τέλος κάθε μήνα μόνο κατά προσέγγιση οι οικονομικές διευθύνσεις των ταμείων μπορούν να αναφέρουν τα έσοδα. Με τη μεταφορά του Know How κάθε μεσημέρι θα αναφέρονται οι ημερήσιες εισπράξεις από όλα τα ταμεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΚΕΑΟ θα συγκεντρώνει και τις τρέχουσες εισφορές εκτός από τις ληξιπρόθεσμες. Το δεύτερο και τελικό στάδιο της μεταρρύθμισης είναι η ενιαιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, μέσω της φορολογικής διοίκησης (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έως τον Ιούλιο του 2017. Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση έχει στόχο να θεραπεύσει τις «ανοιχτές πληγές» χρόνων με την ελπίδα ότι να ενισχυθούν τα έσοδα τα οποία σε μόνιμη βάση είναι πολύ κάτω από τους στόχους.

Στις πρόσφατες συναντήσεις με την τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επανέφερε το αίτημα για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών με 72 έως 100 δόσεις ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα έως και κατά 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι έως σήμερα έχουν απορρίψει τα σχετικά αιτήματα, εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να ισχύσει ευνοϊκότερο καθεστώς με περισσότερες δόσεις μόνο για τους οφειλέτες που δείχνουν συνέπεια στην καταβολή των δόσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα