Το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε, αποφάσισε 15.000 Ουκρανούς για εκπαίδευση και 500 εκ. ευρώ στήριξη

Ενέκριναν διετή εκπαιδευτική αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν διάφορες δυνάμεις της ΕΕ που θα παρέχουν εξειδικευμένες οδηγίες σε Ουκρανούς στρατιώτες, σε τοποθεσίες στην Πολωνία και τη Γερμανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστολή για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτών και στην παροχή 500 εκατ. ευρώ για την αγορά όπλων στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν τη Δευτέρα ενέκριναν τη διετή εκπαιδευτική αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν διάφορες δυνάμεις της ΕΕ που θα παρέχουν βασικές και εξειδικευμένες οδηγίες σε Ουκρανούς στρατιώτες, σε τοποθεσίες στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αποστολή, η οποία αναμένεται να κοστίσει 107 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, μεταδίδει ο Guardian.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική αποστολή» αλλά «σαφής απόδειξη ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ έχει τώρα δεσμευτεί για 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τον στρατό της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Αρκετές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν ήδη τον στρατό της Ουκρανίας, αλλά αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιστεύουν ότι η αποστολή της ΕΕ μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία. Ο Μπορέλ είπε ότι ήταν «πολύ πεπεισμένος ότι η συγκέντρωση των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών στρατών» θα σήμαινε «ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα».

Η Ουκρανία αναφέρθηκε ότι ζήτησε εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ τον Ιούλιο του 2021, προκαλώντας μήνες συζητήσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η τρέχουσα αποστολή διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις, αν και ο ίδιος ο Μπορέλ έχει παραπονεθεί για αργή πρόοδο.

Σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, όπου επέκρινε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ως αργή και αναποτελεσματική, ο Μπορέλ είπε:

«Και τότε, μπουμ, έρχεται ο πόλεμος και οι άνθρωποι είπαν: “Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει [την εκπαιδευτική αποστολή για την Ουκρανία]”. Ναι, έπρεπε να το είχαμε κάνει. Και τώρα το κάνουμε γρήγορα- καλά.. γρήγορα για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γρήγορα για τα ευρωπαϊκά πρότυπα σημαίνει μερικούς μήνες», έλεγε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γιέπε Κόφοντ είπε ότι θα μπορούσε να γίνει «η μεγαλύτερη αποστολή της ΕΕ ποτέ και φυσικά θα έπρεπε να είναι. Για εμάς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει». Είπε επίσης ότι η αποστολή ήταν ιστορική για τη Δανία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Κοπεγχάγη συμφώνησε να συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή της ΕΕ μετά από μια ηχηρή ψηφοφορία για την κατάργηση της εξαίρεσης από την αμυντική πολιτική της ΕΕ την 1η Ιουνίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα