Τόπος (και) στα νιάτα

Η περσινή σεζόν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ να αναδείξει ποδοσφαιριστές νεαρούς που προέρχονταν από τα «σπλάχνα» της, αλλά και άλλους που ήρθαν στην ομάδα ως ελεύθεροι. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, αφού δεν βρέθηκε ο προπονητής για να βρει τη σωστή «χημεία» και να «παντρέψει» ιδανικά τους έμπειρους με τους νεαρούς. Η συνέπεια ήταν αυτή που όλοι γνωρίζουμε, με την «Ένωση» να υποβιβάζεται αγωνιστικά και να χαράζει νέα πορεία.

Ανάλογο πείραμα στο παρελθόν είχε επιτευχθεί εν μέρει επί ημερών Ντέμη Νικολαΐδη, στην προεδρία της ομάδας. Το να τηρούσε το πλάνο πενταετίας που είχε θέσει ο τότε διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης» θα αποτελούσε το μεγάλο κατόρθωμά του. Αυτό για το οποίο όλοι θα τον μνημόνευαν, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΑΕΚ δεν θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει το «restart» λόγω των χρεών της. Αντίθετα, θα ήταν και πάλι «καθαρή» από χρέη, στη Super League, και ενδεχομένως να πάλευε με βάσιμες ελπίδες για τον τίτλο.

Το εγχείρημα αυτό όταν βρήκε για πρώτη φορά την εφαρμογή του, επί Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, έφερε αποτελέσματα. Ωστόσο, η αδημονία του κόσμου να δει τους «κιτρινόμαυρους» ξανά πρωταθλητές πίεσε καταστάσεις και το… πλάνο κάπου χάθηκε στην πορεία.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έφυγε από την ομάδα, αλλά και ο διάδοχός του, ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ, προσπάθησε να κάνει μια νέα αρχή με αρκετούς νεαρούς παίκτες που ναι μεν δεν προήλθαν από τα «σπλάχνα» της ομάδας, αλλά ανακαλύφθηκαν από την εξαιρετική δουλειά τότε του Τόνι Σαβέφσκι. Τέτοια περίπτωση είναι του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος έφερε αργότερα περίπου 4 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ομάδας, από την πώλησή του στην Τζένοα, ενώ υπήρξαν αρκετοί άλλοι που δεν αξιοποιήθηκαν σωστά (Περπαρίμ Χετεμάι, Παναγιώτης Κονέ, Βασίλης Πλιάτσικας, Σάββας Γκέντσογλου), αν και έδειξαν ότι έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Αν μάλιστα είχε δοθεί περισσότερος χρόνος στον βετεράνο Σκοπιανό άσο της «Ένωσης», θα μπορούσαμε να δούμε και τις ακαδημίες της ομάδας να αναμορφώνονται.

Και ακολούθησαν τα μεγάλα λάθη που έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Ο Φερέρ έδειξε ότι μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό το πλάνο, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής και αποχώρησε. Η τότε «φουρνιά» χάλασε και αποκτήθηκαν παίκτες για να οδηγήσουν την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου, όπως ο Ριβάλντο, ο Καλόν, ο Αρουαμπαρένα, των οποίων τα συμβόλαια κόστισαν πολύ ακριβά. Και μαζί με αυτούς, η ΑΕΚ κλήθηκε να πληρώνει αποζημιώσεις σε προπονητές (Φερέρ, Δώνης) και το αρχικό πλάνο χάλασε οριστικά, με αποτέλεσμα να συμβούν αυτά που όλοι γνωρίζουμε.

Στήριξη στα δικά της παιδιά

Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και τώρα η ΑΕΚ λειτουργεί σε νέα βάση. Απαλλαγμένη από τα χρέη της, στη Γ΄ Εθνική, με εξαιρετικό ρόστερ για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ αν δεν «στραβώσει» κάτι σε περίπου δύο χρόνια θα μπει και στη φυσική της έδρα. Πράγματα που από μόνα τους δείχνουν ότι η ομάδα είναι πλέον υγιής και ικανή να ξαναβρεί τη χαμένη της «αίγλη».

Ήδη, μάλιστα, ακούγονται ονόματα που μπορούν να της δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα και που φέρονται να είναι στο «στόχαστρό» της για όταν επιστρέψει στη Super League, ή ακόμη και από τη νέα σεζόν που –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– θα παίζει στη Football League. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του θέλουν να φέρουν την «αφρόκρεμα» στην ΑΕΚ, προκειμένου όταν αυτή επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία να είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει. Ενδεχομένως και από του χρόνου, στη Β΄ Εθνική, να διεκδικήσει την έξοδό της στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου, αν της το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μα ο πρώτος στόχος είναι να γυρίσει στη Super League δυνατή, και τότε να διεκδικήσει έναν τίτλο, προκειμένου να «ξεδιψάσει» τον κόσμο της.

Πέρα από τις όποιες μεταγραφικές κινήσεις σχεδιάζουν στην ΑΕΚ, είναι δεδομένο πως θα κάνουν το παν για να μπορέσει η ομάδα στο άμεσο μέλλον να στηριχτεί σε δικά της παιδιά. Στην «Ένωση» είδαν τα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος, με παίκτες νεαρούς που ανήκαν σε αυτήν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό (Παπασταθόπουλος, Κονέ, Ταχτσίδης, Γκέντσογλου), και γνωρίζουν πολύ καλά ότι, πέραν της στελέχωσης της ομάδας, η ανάδειξη ταλέντων θα ενισχύσει και οικονομικά τους «κιτρινόμαυρους» από ενδεχόμενες πωλήσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στις ακαδημίες, προκειμένου να καταφέρουν άμεσα να φέρουν εις πέρας και τον στόχο αυτό.

Δεν ήταν τυχαίες οι μεσοβδόμαδες τοποθετήσεις των Άκη Ζήκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος ακαδημιών της ΑΕΚ, αλλά και του εκτελεστικού διευθυντή της, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην ενημέρωση που έκαναν προς τα ΜΜΕ για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομών, οι δύο άνδρες τόνισαν πως στόχος τους είναι σε δύο χρόνια η ομάδα να στελεχωθεί από νεαρούς παίκτες που θα είναι κατάλληλα «πλασμένοι» ώστε να τη βοηθήσουν άμεσα. Κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, γι’ αυτό και προχώρησε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του τρίτου γηπέδου στο προπονητικό κέντρο των Σπατών, ώστε να στεγαστούν εκεί οι ακαδημίες της ομάδας. Και πλέον υπάρχει μεγάλη σιγουριά ότι μπορεί να επιτευχθεί κι αυτός ο στόχος, αφού όπως τόνισε ο Μπάγεβιτς: «Σε δύο χρόνια να έχουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος. Αν δεν γίνει, θα φύγουμε όλοι μαζί από εδώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα