Τροχάδην σε… λακκούβες και για το τελευταίο κουκί

Με στόχο την αυτοδυναμία προετοιμάζονται για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου στην Κουμουνδούρου. Αν και γνωρίζουν καλά πως δύσκολα αυτός θα επιτευχθεί, στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται το «αγώνας και για την τελευταία ψήφο».

Υποχωρήσεις καταγράφονται στη ομάδα Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από το Συνέδριο του Σαββατοκύριακου. Υποχωρήσεις που οδήγησαν ακόμα και στην οριστική ρήξη με τη Δημοκρατική Αριστερά. Στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα έγινε ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να λειτουργεί ως αφεντικό σε ένα κόμμα που έχει όργανα και ότι θα πρέπει να ακολουθεί τα προβλεπόμενα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς ήταν η σύγκλιση του Διαρκούς Συνεδρίου. Μια απόφαση που έλαβε προσωπικά ο πρόεδρός του και όχι η Κεντρική Γραμματεία, όπως προβλέπεται.

Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ υποχρεώνει 4.000 σύνεδρους από όλη την Ελλάδα να βρεθούν στην Αθήνα μέσα στις γιορτές, αλλά το κυριότερο να επιβαρυνθούν με ένα κόστος που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντέξουν.

Όπως στο παρελθόν η «Α» έχει επισημάνει, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές είναι, εκτός από ευχή, και κατάρα λόγω του κόστους. Τα περισσότερα μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν οικονομικά, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα παράβολα υποψηφίων καταβάλλονται μετά από… έρανο! «Θα επιβαρυνθούν οι σύνεδροι για να επικυρώσουν τη συμμετοχή 50 πολιτικών τυχοδιωκτών; Αυτό είναι πέρα από κάθε λογική ακόμα και αν παραβλέψουμε την αντικαταστατική σύγκλιση του συνεδρίου», σχολίαζε στην «Α» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό στην ομάδα Τσίπρα και όλα δείχνουν πως ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω σε ένδειξη καλής θελήσεως. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ρήξη που φαίνεται να έχει επέλθει στις συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, όπου τουλάχιστον ο Φώτης Κουβέλης επιθυμούσε να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως οι συνεργαζόμενοι μπορούν να εκλεγούν μόνο με σταυρό.

«Δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ την επανεκλογή του και να ξεχάσουμε πως εκείνος είναι η αιτία που στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα. Ούτε και να ξεχάσουμε πως δέχθηκε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, πόσο υποτιμητικό είναι για τους βουλευτές μας να αναμετρηθούν με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ; Προσωπικά δεν θα ήθελα με τίποτε να δω τη Μαρία Ρεπούση στη θέση του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας. Προβληματισμός υπάρχει και για την περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου σε μια κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ περίοδο, στις «μάχες» της Κερατέας, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει και πολιτικό «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι δηλώσεις της από εκείνη την περίοδο, οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της εφόσον συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Πίεση χρόνου
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλείται στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου να ολοκληρώσει τη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, πλην του Επικρατείας, ενώ η Πολιτική Γραμματεία αποτιμά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τον επηρεασμό τους από τις κινήσεις των άλλων κομμάτων, το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα ιδρύσει δικό του κόμμα ή όχι κ.λπ. Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια, γίνεται συζήτηση σχετικά με τον αριθμό συνεργαζόμενων που θα μπορούν να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια.
Την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχει αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Βίτσα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Θοδωρή Δρίτσα και Τάσο Κορωνάκη.

Επίδειξη δύναμης…
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει τις αποφάσεις του δεν είναι τίποτε άλλο από μια επίδειξη δύναμης, σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου. Υποστηρίζουν δε πως πρόκειται για συμβουλές των συνομιλητών του και της προσωπικής του ομάδας που κινείται αυτόνομα μέσα στο κόμμα.
«Το πρόβλημά του δεν είναι οι υποψήφιοι ούτε οι συνεργαζόμενοι. Το πρόβλημά του είναι η επόμενη μέρα και ο σχηματισμός κυβέρνησης. Θέλει από σήμερα να αποσαφηνίσει πως εκείνος είναι το αφεντικό και πως μόνο ο λόγος του μετράει. Αυτό του έχουν συστήσει να πράξει. Μόνο που αυτή η τακτική είναι κόντρα με τις αρχές του κόμματός μας και ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά. Αν εμμείνει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των οργάνων και της βάσης», εξηγεί ο συνομιλητής της «Α», για να καταλήξει: «Οι επιλογές είναι στο χέρι του, αλλά και οι ευθύνες θα βαρύνουν μόνο τον ίδιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα