Τσακλόγλου: Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, θα επιταχύνει την απονομή των συντάξεων 

Για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 40.000

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων θα επιταχύνουν την απονομή των συντάξεων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στην ERTNews.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή, “τρέχουν” δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον ΕΦΚΑ, που είναι το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων».

Για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 40.000. «Με διάταξη, που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, θα εφαρμοστεί ο κανόνας του ΙΚΑ σε όλους τους ασφαλισμένους, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών επικουρικής ασφάλισης είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε πρώην Ταμείο» διευκρίνισε.

Σχετικά με την επαγγελματική ασφάλιση, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, στη χώρα μας, δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά. Ωστόσο, όπως τόνισε, διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αφορούν στον εκσυγχρονισμό, στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση, με κύρια έμφαση στη διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων, στην εισαγωγή πρακτικών καλής διακυβέρνησης, στην ενίσχυση της εποπτείας των Ταμείων και στον εξορθολογισμό της φορολογίας τους.

Σε ερώτηση για τα αναδρομικά των δικαστών, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο, μέχρι να δει όχι μόνο την απόφαση, αλλά και το σκεπτικό της. «Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά πάντοτε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο του δημογραφικού προβλήματος στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, παρότι η εξέλιξη των δημογραφικών μεταβλητών είναι αρνητική, η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει ακόμα κάποιες «ανάσες», καθώς η ανεργία, η οποία, την προηγούμενη τετραετία, μειώθηκε θεαματικά, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

«Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μεταρρυθμίσεις που έκλεισαν τις πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό. Παρότι η συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι χαμηλότερη από ό,τι στην ΕΕ, αυτή συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να αυξάνει. Ταυτόχρονα, έρχεται νέο νομοσχέδιο με το οποίο ενθαρρύνεται η συμμετοχή συνταξιούχων στην αγορά εργασίας» προσέθεσε ο κ. Τσακλόγλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα