Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ψαρεύει στα θολά νερά της εθνικοφροσύνης

«Ο αληθινός «καημός» του πρωθυπουργού είναι να πάρει ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που «μπλοκάρει» το μόρφωμα του Κασιδιάρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό τόσο για την τροπολογία που έχει κατατεθεί, αλλά ακόμη και για τον «διχαστικό λόγο» – όπως είπε – του πρωθυπουργού αναφερόμενος στον ύμνο του ΕΑΜ και τη χθεσινή τους αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι ο αληθινός «καημός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί και τα ναζιστικά μορφώματα, αλλά να «πάρει ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Όπως υποστήριξε, αυτό το κάνει άτσαλα, ψαρεύει στα θολά νερά της εθνικοφροσύνης. Έπειτα, ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και δύο χρόνια αφήνει ανενοχλητους τους νεοναζί να κάνουν πολιτικό αγώνα ενώ βρίσκονται μέσα στη φυλακή.

Μιλώντας για τη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ κατέθεσε τη τροπολογία με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας καλούμε να κάνετε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της ΧΑ στις εκλογές, αλλά να μην έχει τους ανιστόριστους συμψηφισμούς των δύο άκρων.Και μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο.

Μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων. Σας καλώ λοιπόν να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλων σημαντικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε ότι, οι «προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδιασμού που έχει στα ψηφοδελτια του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και πρέπει να πάμε».

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας:

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Θέμα: «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021 (Α΄ 90), με τη θέσπιση μιας πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα.

Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο…

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Αθήνα, 08/02/2023

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Γεροβασίλη Όλγα

Βίτσας Δημήτρης

Βούτσης Νίκος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φλαμπουράρης Αλέκος

Η σύγκρουση για τον ύμνο του ΕΑΜ

Αναφερόμενος στη χθεσινή αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ύμνο του ΕΑΜ, ο Αλέξης Τσίπρας, καυτηρίασε τη φράση του πρωθυπουργού ότι ο συγκεκριμένος ύμνος «θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας», κατηγορώντας τον για μικροπολιτική. Έκανε λόγο για «ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, τη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Και για αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης και οι κορώνες του μετεμφυλιακού διχασμού».

«Μια ημέρα πριν φέρει προς ψήφιση την τροπολογία για τους φασίστες και τους νεοναζί, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό», δήλωσε.

«Θυμίζει τις χειρότερες στιγμές, η απελευθέρωση από τους ναζί; Ήταν η χειρότερη στιγμή μας αυτή;», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν η χειρότερη στιγμή για τους ναζί και τους απογόνους τους νέο ναζί. Οι αγώνες του ΕΑΜ, ήταν ο βασικός πυλώνας της εθνικής αντίστασης, συμμετείχαν από την αριστερά έως την κεντροδεξιά και αναγνωρίστηκε ο αγώνας το 1982»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα