Βασιλειάδης: «Έπρεπε να υπάρχουν τρεις κατηγορίες των 10 ομάδων»

Συζητήθηκε σήμερα (13/5) στην ολομέλεια της βουλής και αργότερα ψηφίστηκε -από ΣΥΡΙΖΑ, Ένωση Κεντρώων- η τροπολογία που θεσμοθετεί τη δομική αναδιάρθρωση των τριών επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο.

Η οποία, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης – Κατασκευής – Χρηματοδότησης – Λειτουργίας – Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι κάθε κατηγορία πρέπει να απαρτίζεται από 10 ΠΑΕ. Και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» -από την ΕΠΟ που είναι αρμόδια- να αυξηθούν οι ομάδες της υπό δημιουργία Super League 2, από 12 που προβλέπεται στα σχέδια σε 14. Και προανήγγειλε αλλαγές στη Super League.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το χρόνο αλλά και το περιεχόμενο της τροπολογίας. Για «επιτομή της προχειρότητας» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος. Ο βουλευτής της ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε για «γονατογράφημα που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τη χαρακτήρισε «προσωρινή λύση για να κρατήσει η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- αυτή την άθλια κατάσταση σε κάποιες ισορροπίες».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για «τσαλαπάτημα των θεσμών» σε ένα θέμα που έπρεπε να είναι «αντικείμενο συζήτησης ενός και μόνο νομοσχεδίου με βάση την κρισιμότητα του».

Στην πρωτολογία του ο Γ. Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τον Αύγουστο του 2018, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων, με τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας και ταυτόχρονα τη θέσπιση νέων κανόνων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Με την παρούσα τροπολογία και μετά την εισήγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και των επαγγελματικών Λιγκών, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία (Γ΄ εθνική) μη επαγγελματική που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται και με ένα ακόμη συνολικό πλαίσιο για τη μείωση του απαιτούμενο μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο, ειδικά για τις  μικρές επαρχιακές ομάδες προκειμένου να μπορέσουν να συστήσουν μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία.

Το κυριότερο και σε αυτό θέλω να επιμείνω είναι στην αναδιανομή των εσόδων, ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με όλα αυτά και τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στην επαγγελματική κατηγορία, τη Super League, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν, όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Στην τροπολογία δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων που παίζουν σε κάθε κατηγορία αποφασίζεται από την ομοσπονδία, όχι από την πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών: Πρώτη, δεύτερη, τρίτη επαγγελματική, Α1, Α2 η δεύτερη.

Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αυτό έγινε μία πραγματικότητα, γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι, το οποίο έγινε από πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κυρίως ομάδες της προηγούμενης τρίτης εθνικής. Γνωρίζω ότι η ομοσπονδία τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία -αλλά αυτό είναι θέμα για να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ πολιτείας και ομοσπονδίας- να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Α2, δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Σας ξαναλέω ότι αυτά δεν είναι στην τροπολογία, αλλά είναι στην απόφαση της ΕΠΟ.

Το παρόν  σχέδιο από πέρυσι το καλοκαίρι τελεί υπό την έγκριση των διεθνών ομοσπονδιών, και της Ευρωπαϊκής (UEFA) και της Παγκόσμιας (FIFA), με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει. Έρχεται σε συνέχεια και της νομοθετικής αλλαγής που κάναμε πριν από έναν μήνα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθά στην εξορθολόγηση  και στη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Χρήστος Μπουκώρος και Άννα Καραμανλή (ΝΔ), μεταξύ άλλων, είπαν: «Πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Οι ομάδες που είναι στη μεγάλη κατηγορία εγκλωβίζονται. Είναι η επιτομή της προχειρότητας. Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και τώρα των προθύμων, δεν έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα όπως του αξίζει. Τι θα γίνει στις μικρές ομάδες που δεν προβιβάστηκαν; Χάνουν μία κατηγορία. Είναι στο πόδι η αναδιάρθρωση. Ήδη, ο ΠΑΣ Γιάννενα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτό κανονικότητα;».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Βουλή και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θεωρούνται διακοσμητικές. Πέντε λεπτά παρουσίαση από τον υπουργό στην ολομέλεια. Ούτε φορείς, ούτε διαβούλευση μια απόφαση που έχει ληφθεί από τον Αύγουστο του 2018 περνάει τώρα με τροπολογία.

Τι οφέλη αναμένουμε από τη βασική ρύθμιση με τη μείωση των ομάδων; Θα γίνει ο τελικός κυπέλλου της σεζόν 2019-20, παρουσία φιλάθλων; Θα αξιωθούμε να δούμε μετακινήσεις φιλάθλων στους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους; Θα περιοριστούν τα κρούσματα βίας; Θα ισχύσει η κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Θα έχουμε καθαρότερο πρωτάθλημα; ‘Eνα καλύτερο προϊόν; Θα βελτιωθούν μήπως τα οικονομικά των ομάδων;

Έχουμε εικόνες επεισοδίων σε αγώνα χωρίς θεατές ενώ ετοιμάζουμε τον φάκελο για την διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλου 2030 μαζί με τις γειτονικές χώρες. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Αγώνας χωρίς ομάδες στο γήπεδο, να παίζουν σε playstation με απευθείας μετάδοση και τηλεοπτικά δικαιώματα (αφού αυτό απ’ ότι φαίνεται μόνο ενδιαφέρει).

Αν συνεχώς υποχωρούμε απέναντι στις πρακτικές του χουλιγκανισμού, αν δεν εφαρμόζουμε τους νόμους που έχουμε ψηφίσει, αν δεν τιμωρούνται οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων, τότε όσες αναδιαρθρώσεις κατηγοριών και να κάνουμε θα είμαστε στο ίδιο σημείο. Το δικό σας μοντέλο επιδιώκει έναν έντονο παρεμβατισμό στον αθλητισμό. Τον αγαπάτε δεν λέω, αλλά τον αγκαλιάζετε τόσο πολύ, που θα τον πνίξετε στο τέλος».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα