Ξεκίνησε η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Έκαναν το απίθανο και πάλι αφού κατάφεραν να γίνουν από δύο χωριά χωριάτες δύο ημέρες πριν από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές

Υπάρχει μία παροιμία-αποτέλεσμα της λαϊκής σοφίας- το «λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του», την οποία είτε δεν την γνωρίζει, είτε λόγω της πολύχρονης παραμονής του στις ΗΠΑ την έχει ξεχάσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαφορετικά δεν μπορεί να δοθεί μία λογική εξήγηση στην απόφαση του Στέφανου Κασσελακη να προκαλέσει ρήξη στην ήδη θολή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, όταν μάλιστα η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε ρίξει νερό στο κρασί της κηρύσσοντας ανακωχή τουλάχιστον μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος και το κυριότερο πότε θα διεξαχθεί το πολυθρύλητο Συνέδριο, όπου θα είναι η τελική μάχη. Προφανώς ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την διάσπαση και όχι το ενιαίο κόμμα. Ή τον έβαλαν να επιλέξει την διάσπαση.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξελίχθηκε αποτέλεσε την αρχή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον μπορεί να χάσει και αυτόν τιμητικό τίτλο εάν τελικά οι 16 που αποφάσισαν να καταψηφίσουν ευθαρσώς την πρόταση Κασσελάκη για τους εκλεκτούς του, ή προτίμησαν το λευκό είναι ένας τεράστιος αριθμός όταν μιλάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 47 βουλευτές. Εάν αυτοί οι 16 αποφασίσουν να φύγουν, τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση θα λογίζεται το ΠΑΣΟΚ με 33 βουλευτές. Αυτό θα σημάνει και αλλαγές στις επιτροπές της Βουλής και γενικά μία ανακατάταξη στα κοινοβουλευτικά ήθη.

Βέβαια αυτό δεν είναι της ώρας. Όμως εδώ πλέον μιλάμε για μία παραλυτική κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς για το αμέσως προσεχές διάστημα οι διαφωνούντες με το νέο πρόεδρο του κόμματος θα βρίσκονται σε καθεστώς μίας ιδιότυπης λευκής απεργίας. Το χειρότερο για τη νέα ηγεσία είναι ότι το κίνημα των 16 βουλευτών προέρχονται από διαφορετικές παρέες εντός του κόμματος. Δεν μιλάμε μόνο από στελέχη της Ομπρέλας. Ήταν και η ομάδα Αχτσιόγλου, αλλά και πρώην προεδρικούς, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν ούτε με την αναβάθμιση της Θεοδώρας Τζάκρη, ούτε φυσικά με το νέο επίσημο ρόλο του Πολάκη ως «δερβέναγα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «παιδονόμου», όπως αποκαλείται ο αντίστοιχος ρόλος στα άλλα κόμματα.

Η κ. Τζάκρη να σημειωθεί ότι είναι ίσως η μοναδική αντιμνημονιακή βουλευτής που έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια. Και το «πράσινο» του 2010 και το «γαλάζιο» του 2012 και το «κόκκινο» του 2015. Και φυσικά ουδείς από τους «16» πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, ειδικά όταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε διαπρέψει σε αυτή τη θέση η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ήταν μεταξύ των «16» που προτίμησαν να μην επικυρώσουν τις προτάσεις του νέου αρχηγού. Φυσικά μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Και μιλάμε για το ότι ο Σωκράτης Φάμελος μπήκε στο ίδιο τσουβάλι, αν και θεωρείται από τον όλον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανταποκρίνεται στο ρόλο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μία προσπάθεια να προσεγγιστούν οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης. Εν τούτοις και οι δύο στενοί υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου αρνήθηκαν να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση ευθύνης, δηλαδή κάποιον τομέα. Παραμένουν κι αυτοί απλοί βουλευτές, μετέχοντας ενεργά στην ομάδα των «16».

Η πρόταση και οι αρνήσεις

Η πρόταση του Κασσελάκη ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος (πρόεδρος της Κ.Ο.), Θεοδώρα Τζάκρη (γραμματέας Κ.Ο.), οι Νίκος Παππάς-Διονύσης Καλαματιανός-Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι), ο Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής Κ.Ο.) και Παύλος Πολάκης ως συντονιστής Τομεαρχών.  Από όλες τις προτάσεις του Κασσελάκη αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι για τους διαφωνούντες ήταν του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός, ως γνωστόν έχει τσακωθεί με το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ψήφισαν καν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχώρησε μετά το πέρας της ομιλίας Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς (έχει προσβληθεί από κορωνοϊό) και ο Όθων Ηλιόπουλος (απουσίαζε). Αυτό που προξένησε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι δύο τουλάχιστον μέλη των προεδρικών προτίμησαν το λευκό. Ο λόγος για την Όλγα Γεροβασίλη (η οποία θεώρησε μη ενωτική την αξιοποίηση Πολάκη) και την Κατερίνα Νοτοπούλου. Για την τελευταία ειπώθηκε από συντρόφους της, πως της είχαν υποσχεθεί αξιοποίηση και το λευκό εκ μέρους της ήταν έκφραση δυσαρέσκειας. Απλά να θυμίσουμε ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου θεωρείται ότι ανήκει στην σκληρή ομάδα του Νίκου Παππά.

Οι βουλευτές που αρνήθηκαν να επικυρώσουν τις προτάσεις Κασσελάκη είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Οζγκιούρ Φερχάτ, Πέτη Πέρκα, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Μερόπη Τζούφη, Κώστας Μπάρκας, Μαρίνα Κοντοτόλη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όλοι όσοι καταψήφισαν τις προτάσεις ήταν μόνο για τον Πολάκη, καθώς υποστήριζαν ότι πρέπει να παραμείνει στην θέση του συντονιστή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, επειδή θεωρείται ως ιδανικός ειρηνοποιός.

Η επόμενη ημέρα

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερψήφισαν εκτιμούν ότι ο κ. Κασσελάκης «παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο στην περίπτωση Πολάκη», καθώς τυχόν αρρυθμίες θα βαραίνουν αποκλειστικά τον νέο Πρόεδρο, ενώ πιθανή είναι και η σχεδόν απόλυτη ταύτισή του με τον Βουλευτή Χανίων στο ασυνείδητο της κομματικής βάσης. Την ίδια ώρα, ο κ. Πολάκης «θα είναι αδύναμος κρίκος απέναντι σε επιθέσεις της Ν.Δ.», όπως επίσης εκτιμούν.

Θεωρητικά το Νοέμβριο θα διεξαχθεί το Συνέδριο, το οποίο οι προεδρικοί ούτε καν το θέλουν. «Όπως ο διάολος το λιβάνι», λένε οι παλιές καραβάνες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κι εξηγούν, ότι στο συνέδριο θα φανεί η πολιτική γύμνια του νέου προέδρου. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου όπως δήλωσε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης «το Νοέμβριο θα πάει φαντάρος ο Κασσελάκης».

Εξάλλου στο Συνέδριο η εσωκομματική αντιπολίτευση θα ανεβάσει τις δηλώσεις του Κασσελάκη στην προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι το 2009 ψήφισε Παπανδρέου, το 2015, στήριξε Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και τώρα έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξέρει αργότερα μπορεί να διεκδικήσει και τη θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα στο ΚΚΕ;

Συμπερασματικά αυτό που μένει είναι η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον Κασσελάκη, ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πλήξετε ποτέ». Και η διάσπαση ξεκίνησε. Μένει να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί. Απλά από την Πέμπτη τραβάνε τα μαλλιά τους, δύο κατηγορίες. Η μία είναι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και δήμαρχοι που έχουν λάβει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι έχασαν και την τελευταία τους ελπίδα να επιπλεύσουν. Και οι άλλοι είναι τα μέλη που είναι από παλιά στο κόμμα και βλέπουν ότι ακόμη κι εάν αποφύγουν την διάσπαση, η εσωκομματική κρίση θα διαρκέσει για πολύ καιρό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα