«Ξεθωριάζουν» ξανά οι…κόκκινες γραμμές

Ανέκδοτο έχουν καταντήσει οι… κόκκινες γραμμές της πρώτη φορά αριστερά κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος για έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει προσωπικά να πείσει τους βουλευτές και γενικότερα τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη «συνθηκολόγησης» προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Τρίτη, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του επώδυνου συμβιβασμού και των προοδευτικών αλλαγών που θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Μίλησε για την ανάγκη επίτευξης βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ήταν αρκετά πιο… χαλαρός όσον αφορά τις περιβόητες κόκκινες γραμμές. Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι στους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν ένα ακόμη πακέτο εξοντωτικών μέτρων λιτότητας, μίλησε για κοινωνικό κράτος με αριστερό πρόσημο, αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία και άλλα θέματα, που με τη δεύτερη αξιολόγησης όμως να σέρνεται περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές της «Α» θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα προβληματισμένο από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και κυρίως από τη μείωση της δημοφιλίας του. Η απομάκρυνση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του, γι’ αυτό και ζητά από στελέχη και συνεργάτες του να κάνουν το παν για τη σύσφιξη (όσων έχουν απομείνει) και τη δημιουργία νέων (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) κοινωνικών συμμαχιών.

Μιλώντας τη γλώσσα των αριθμών, οι διαρροές θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.700-7.200 ευρώ, καθώς και την περιγραφή (το πώς, το πότε και από ποιους) της μείωσης των συντάξεων μέσω του κόφτη δημοσιονομικών δαπανών του 2019 -εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι-. Την ίδια ώρα, παρά τις αντιρρήσεις που δημοσίως εκφράζει η Έφη Αχτσιόγλου, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να συζητά φόρμουλα για αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% το μήνα -κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα-.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα