ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: «Συνταγματικά ορθή η γνωμοδότηση Ντογιάκου»

Φωτογραφίζοντας τους 16 συνταγματολόγους και τον ΔΣΑ που εναντιώθηκαν στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Α.Π. για την ΑΔΑΕ, η ΕΕΕ κάνει λόγο για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων»

Σε ένα από τα βασικά της θέματα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η έντυπη έκδοση της «Α» ασχολήθηκε με τη σκόνη που σήκωσε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αναφορικά με το προβλεπόμενο από τον νόμο εύρος των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Στο ρεπορτάζ μας υποστηριζόταν εμπεριστατωμένα πως όσα υποστήριξε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν θέτουν το παραμικρό εμπόδιο στην ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνα στους παρόχους τηλεφωνίας, παρά μόνο στην διαδικασία της ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου όπως προβλέπεται από τον εκτελεστικό νόμο.

Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας όσων έγραφε η «Α» από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα ήρθε σήμερα Τρίτη (17/1) από τα πλέον νομομαθή μυαλά της χώρας, εν προκειμένω από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

Με μία λιτή αλλά αποστομωτική ανακοίνωση που υπογράφουν για λογαριασμό της Ένωσης ο πρόεδρός της εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας και γενικός γραμματέας της, εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, η ΕΕΕ τάσσεται υπέρ της δυνατότητας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον, ερμηνεύοντας διατάξεις νόμων.

«Κατά το Σύνταγμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΕΕ στην οποία υπογραμμίζεται:

«Καθήκον της εισαγγελικής αρχής, μεταξύ άλλων, είναι η τήρηση της νομιμότητας, παρέχεται δε από το νόμο και ειδικότερα από τη διάταξη του άρθρου 29 παρ.2 Ν. 4938/2022 (ΚΟΚΔΛ) , στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον, ερμηνεύοντας διατάξεις νόμων.

»Σχετικά δε με διατάξεις νόμων που αφορούσαν το απόρρητο των επικοινωνιών, έχουν εκδοθεί στο παρελθόν οι με αριθμούς 9/2009, 12/2009 και 9/2011 γνωμοδοτήσεις Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου.».

Η ανακοίνωση της ΕΕΕ κλείνει με ένα μεγάλο καρφί για τους αμφισβητίες του Ισίδωρου Ντογιάκου αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αμφισβητήσεις ως προς το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και της με αριθμό 1/2023 γνωμοδότησής του, θα μπορούσαν να εγερθούν, εάν το περιεχόμενο αυτής, αφορούσε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο είχαν επιληφθεί τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού της κρίσης τους, περίπτωση που δεν συντρέχει εν προκειμένω.

»Η έκφραση επιστημονικών και άλλων απόψεων που αξιολογούν ή παρερμηνεύουν το περιεχόμενό της, δεν μπορεί να αποτελεί την αφορμή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και αφενός μεν να βάλλεται ο θεσμός και αφετέρου δε να επιχειρείται να παρεμποδιστεί η δικαιοδοτική κρίση και η έκφραση γνώμης δικαστικής αρχής».

Έστω κι αν στη ανακοίνωση της ΕΕΕ δεν αναφέρονται ονόματα και διευθύνσεις, οι βολές της εισαγγελέων είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ως αποδέκτες και τους 16 συνταγματολόγους αλλά και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας που είχαν σπεύσει να εναντιωθούν στην έκδοση όσο και στο περιεχόμενο της Αρ. 1/2023 γνωμοδότησης του Ισ. Ντογιάκου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα