Υπερφαλάγγισε την Τουρκία

Την ιδανική ασίστ πάσα έκανε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Η.Π.Α και της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ.

Έμπειρος διπλωμάτης ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν ο καλύτερος προπομπός για το ταξίδι του Σαμαρά στις Η.Π.Α. Ο Χέιγκελ τόνισε στον Έλληνα υπουργό τους κοινούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Η.Π.Α αναγνώρισαν τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς η χώρας μας αποτελεί «σημαντικό παράγοντα ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας», όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον Τσ. Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα ενόψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: «Με τον υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχαμε μία πολύ εγκάρδια και φιλική συνάντηση και συνομιλία, για θέματα ευρύτερου διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ζήτησε τη γνώμη μου για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη Συρία, για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, μιας και εμείς είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε. Στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Γι’ αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι «σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει στις Η.Π.Α επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα. Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητήσει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του εδώ και που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Άμυνας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι και αυτές έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση, κρατούν σε υψηλότατο επίπεδο το αξιόμαχό τους».

 

Ευνοεί τη χώρα μας

Η συνάντηση Χέιγκελ – Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία που ευνοεί τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα αποδεικνύεται διαχρονικά ότι αποτελεί μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, αφού στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ταραχές χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πότε θα τερματιστούν αυτές. Μπορεί να ακούγεται κυνικό αυτό, αλλά η Ελλάδα δεν έχει και πολλά όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της και είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα ατού της.

Η Ουάσιγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και επιδιώκει συνεχώς να την υποστηρίζει, πόσω μάλλον τώρα που η Ελλάδα θα αποτελεί έδαφος μεταφοράς ενέργειας (βλ. αγωγός ΤΑΡ), ενώ φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να αποτελεί και κράτος που θα εξάγει υδρογονάνθρακες προς την Ευρώπη.

Αντίθετα η Τουρκία, που για κάποιους στην Ουάσιγκτον ήταν καλύτερο γεωπολιτικό «οικόπεδο», αυτή τη στιγμή είναι στη μαύρη λίστα, καθώς η πολιτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί την αστάθεια και τροφοδοτεί την ένταση στην Αίγυπτο και στη Συρία. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει έρθει σε μεγάλη ρήξη και με το Ισραήλ, που αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους των Η.Π.Α και πάντα στηρίζεται το Τελ- Αβίβ.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, έχοντας πάντα τα γονίδια του διπλωμάτη, αξιοποίησε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας.

Πάντως, είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις Η.Π.Α, καθώς έκλεισε πετρελαϊκές συμφωνίες στο βόρειο Ιράκ πίσω από την «πλάτη» της Ουάσιγκτον εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές, πρόκειται για ένα λάθος που δεν συγχωρεί ποτέ η Ουάσιγκτον. Ακόμα και η εμπλοκή της Άγκυρας στα όσα γίνονται στο Κάιρο και στη Συρία δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερτιμήσει την κυβέρνησή του και δημιουργεί καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα στην Αμερική.

Ανησυχία προκαλεί στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να περιοριστεί στον ρόλο του «χωροφύλακα της περιοχής», αλλά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις αραβικές χώρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα