Υπογράφει συμφωνίες, «βλέπει» όπλα

Στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (πιθανότατα στις 20 του μήνα) θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ισραηλινό ομόλογο του, Μοσέ Γιαλόν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου, οι δύο άνδρες όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών, αλλά θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην διαρκώς αναβαθμιζόμενη σχέση.

Στις αρχές του μήνα του είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με ομάδα υπουργών για την πρώτη συνεδρίαση του Ανώνατου Κυβερνητικού Συμβουλίου των δύο χωρών, καθώς ο υπό σύσταση ενεργειακός άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, φέρνει Αθήνα και Τελ Αβίβ όλο και πιο κοντά. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ισχυρή παρουσία και αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών χωρών στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, όπου οι απειλές διαρκώς αυξάνονται και αναβαθμίζονται.

Υπογραφή συμφωνιών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναμένεται κατά την επίσκεψη του να υπογράψει μία σειρά από συμφωνίες που εκτείνονται από αναβαθμισμένες κοινές αεροναυτικές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις, μέχρι τον αμυντικό συντονισμό των δύο χωρών, καθώς επίσης και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, πως και οι δύο χώρες βγαίνουν κερδισμένες από αυτή τη σχέση, καθώς το μεν Ισραήλ αποκτά στρατηγικό βάθος (οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις φτάνουν μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου), η δε Ελλάδα αποκτά μία στρατηγική «υποβοήθηση» στην Κύπρο, λόγω της εγγύτητας του Ισραήλ με τη μεγαλόνησο. Κάτι πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός πως η συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ έχει και τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, οι οποίες λόγω της έντονης δραστηριότητας (σ.σ. προσδοκούν και την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων) αμερικανικών εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου, επιθυμούν ένα ισχυρό πλέγμα ασφάλειας στην περιοχή.

Οπλα στη… βιτρίνα
Μπορεί η οικονομική συγκυρία να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα και να μην υπάρχουν κονδύλια για αξιοσημείωτες αγορές οπλικών συστημάτων, όμως στο πλαίσιο της συνεχώς αναβαθμισμένης σχέσης των δύο κρατών, ο κ. Αβραμόπουλος θα… ρίξει και μια ματιά στη «βιτρίνα» της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Το βέβαιο είναι, ακόμα κι αν δεν γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, πως το ταχύτερο δυνατό θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων καθοδήγησης Spice, τα οποία μετατρέπουν απλές βόμβες π.χ. Mk-82 σε όπλα μεγάλης ακρίβειας. Μία συμφωνία η οποία βαλτώνει από την εποχή που υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ήταν ο Πάνος Μπεγλίτης και η οποία θα αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο πολλαπλασιαστή ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας.
Από εκεί κι έπειτα, το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας το κατευθυνόμενο, για επίθεση ακριβείας εναντίον στόχων από μεγάλες αποστάσεις, βλήμα τύπου AGM-142 Popeye. Ενα ακόμη βλήμα αέρος – εδάφος, με την ονομασία Delilah, που επιτρέπει την προσβολή καλά κρυμμένων απειλών και κινούμενων στόχων, με εμβέλεια που φτάνει τα 250 χλμ. Επίσης, συστήματα σκόπευσης – κατάδειξης που θα προσέδιδαν στα αεροσκάφη μαχητικά αεροσκάφη F-16 τη δυνατότητα να επιχειρούν με απόλυτη ακρίβεια ημέρα και νύχτα.

Ενδιαφέρον για ΕΑΒ
Με την κατάσταση στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας να είναι κάτι περισσότερο από ρευστή, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν και υπό ποία μορφή οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου. Οπως και να ‘χει, καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στην «Α» πως το εκπεφρασμένο ισραηλινό ενδιαφέρον για την ΕΑΒ συνεχίζει να υπάρχει, καθώς παρά τα όποια προβλήματα διαθέτει άριστα καταρτισμένο προσωπικό με σημαντικές δυνατότητες.

Η ισραηλινή πρόταση για τη θαλάσσια επιτήρηση

Διαθέτοντας μία από τις πλέον εξελιγμένες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, η Israel Aerospace Industries έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων, ένα σπονδυλωτό σύστημα επιτήρησης θαλασσίων εκτάσεων, με την ονομασία EZ Guard το οποίο έχει προταθεί στην ελληνική πλευρά. Ο λόγος για ένα σύστημα το οποίο σχεδιάστηκε από τη θυγατρική της ΙΑΙ, την ELTA Systems, και στοχεύει στην επιτήρηση και ασφάλεια Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), παράκτιων περιοχών, μέχρι αποστάσεις που θα φτάνουν τα 200 ναυτικά μίλια.
Η κύρια φιλοσοφία του συστήματος είναι να ολοκληρώνει επάνω σε ένα κορμό αισθητήρες, οπλικά συστήματα και πλατφόρμες, τα οποία θα παρέχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Ετσι σύμφωνα με στοιχεία που είναι διαθέσιμα το EZ Guard ενσωματώνει τα εξής:
• Ραντάρ HF πέραν του ορίζοντα
• Ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης ακτών
• Σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης κυκλοφορίας πλοίων
• Επάκτιοι και εναέριοι ηλεκτροπτικοί αισθητήρες
• Δορυφορικά συστήματα έρευνας και διάσωσης επί αεροσκαφών
• Συστήματα SIGINT (ELINT & COMINT)
• Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα
• Συστήματα ταυτοποίησης: AIS, SAIS, LRIT (Long Range ID & Tracking)
• Επανδρωμένα και μη επανδρωμένα σκάφη
• Δικτυοκεντρικές τηλεπικοινωνίες
• Κέντρο Διοίκησης κι Ελέγχου
Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε πως για να αξιοποιηθεί πλήρως το εν λόγω σύστημα -εάν αποκτηθεί- προϋποθέτει την ύπαρξη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, με την Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσει με πολύ χαμηλό κόστος τα P-3C Orion από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα