Υψηλά ο πήχης, αλλά χωρίς ποσοστά

Οι κινήσεις-κλειδιά του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές να συγκαταλέγεται μεταξύ των νικητών

Στην εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ επέπλευσε από το δίπολο της Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατάφερε να βγει και κερδισμένο κατά 3,4% σε σύγκριση με την επίδοση του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Αυτό ισχυρίζονται οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη διαβάζοντας τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου και θέτοντας τους στόχους για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην το λένε με επίσημο τρόπο είναι η δεύτερη θέση και η επιστροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από πολλά χρόνια. Διότι δεν είναι η επιστροφή στο 2012 που γράφεται, αλλά η επιστροφή στο 2009, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε ρόλο πρωταγωνιστή του πολιτικού μας συστήματος μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Διότι το 2012 το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα με 12-13%.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε όχι μόνο λόγω της δικής του ανόδου, αλλά και από την κάθετη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που γκρεμίστηκε. Διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει άλλη μία βαριά ήττα, αλλά το ποσοστό του κινείτο άνω του 25%, τότε και το ΠΑΣΟΚ θα έθετε διαφορετικούς στόχους και θα κρατούσε χαμηλά την μπάλα. Όμως τώρα που βλέπει πως όλα μπορούν να αλλάξουν προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Οι κύριοι άξονες που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 23 Ιουνίου (που λήγει η προεκλογική περίοδος) είναι να αξιοποιήσουν την δυναμική που αναπτύχθηκε από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι το μέλλον είναι εδώ. Διότι μετά τις εθνικές εκλογές ακολουθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Στις περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές θεωρείται δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το δεύτερο κόμμα, καθώς ακόμη και στα χειρότερα του διατηρούσε τεράστιες δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι πυρήνες του στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν. Εάν λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί εύκολο), τότε τον Οκτώβριο στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μιλάμε για μία νέα κανονικότητα.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αφού χαρακτήρισε πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως χορηγούς του κ. Μητσοτάκη, έχει στρέψει τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς κυρίως σε αυτή την προεκλογική περίοδο επιδιώκει να περάσει στο υποσυνείδητο της κοινωνίας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο έτερος πόλος του πολιτικούς μας συστήματος. «Ακόμη και το ότι η Νέα Δημοκρατία ασχολείται περισσότερο σε αυτή την προεκλογική περίοδο με το ΠΑΣΟΚ είναι προς όφελος μας», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Και η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ είναι στο επίκεντρο των επιθέσεων της Νέας Δημοκρατίας με τις αστοχίες των στελεχών του για το θέμα των φόρων. Και ναι μεν το ΠΑΣΟΚ έδωσε εξηγήσεις, άλλα όπως και να το κάνεις η ζημιά έγινε σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Διότι στην Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν σε δύο δεξαμενές ψηφοφόρων. Η μία είναι στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που από το 2012 πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα νιώθουν απογοήτευση και η άλλη προς τους κεντρώους που κινήθηκαν μαζικά προς τη Ν.Δ. για να μην επανέλθει ο Τσίπρας.

Επίσης οι αστοχίες των νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Χρονοπούλου, Παραστατίδης κ.α.) θαμπώνουν και την εικόνα της αξιοπιστίας που επενδύει εδώ και πολύ καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ναι μεν προσδοκά να τερματίσει δεύτερο το Κίνημα στις εκλογές του Ιουνίου, όμως αποφεύγει να το θέσει ως στόχο φοβούμενος πως εάν τελικά δεν τα καταφέρει ακόμη και με ανεβασμένα ποσοστά θα θεωρηθεί αποτυχία. Οπότε αυτό που θέλει ο κ. Ανδρουλάκης (και για εσωτερική κατανάλωση) είναι το βράδυ της 25ης Ιουνίου οι πολίτες να τον εντάξουν στους νικητές και να τον υπολογίζουν για τη συνέχεια. Διότι είναι άλλο πράγμα το 11,5% και άλλο το 15%.

Οι κινήσεις – κλειδιά

Ενόψει της νέας εκλογικής μάχης, ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε κινήσεις που δίνουν προοπτική στους στόχους του κόμματος και αποσαφηνίζουν τη στρατηγική δεύτερου κόμματος που έχει ο ίδιος χαράξει.

  • Ο πρώτος είναι το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να προσφέρει στη Νέα Δημοκρατία ούτε έναν βουλευτή, ακόμα κι αν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον χρειάζεται ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η «παραφωνία» της Μιλένας Αποστολάκη που άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο διορθώθηκε τόσο από την ίδια, όσο και από την κεντρική διοίκηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Δεύτερον, όρισε ένα νέο στέλεχος του κόμματος τον Στέφανο Παραστατίδη, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά στο Κιλκίς, όπου το ΠΑΣΟΚ ήλθε δεύτερο κόμμα, υπεύθυνο του εκλογικού αγώνα για ολόκληρη τη Μακεδονία. Με αυτό τον τρόπο φέρνει δυναμικά στο κομματικό προσκήνιο το νέο «αστέρι» του κινήματος και δίνει το μήνυμα της πολιτικής επικράτησης (έναντι του ΣΥΡΙΖΑ) ζητώντας από όλα τα στελέχη της μεγάλης περιφέρειας, όπου το ΠΑΣΟΚ πήγε πολύ καλά, να το κάνουν «α λα Παραστατίδη».
  • Τρίτον, έθεσε ως προτεραιότητα την σημαντική ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου κατεγράφη η «μαύρη τρύπα» των ποσοστών του στις 21 Μαΐου. Στην Α’ και τη Β’ Αθήνας (Βόρειο, Δυτικό και Νότιο Τομέα) όπως και στη Δυτική Αττική, το ΠΑΣΟΚ «είδε» το βράδυ των εκλογών την πλάτη όχι μόνο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και του ΚΚΕ, καθώς ήλθε 4ο κόμμα σε αριθμό ψήφων. Τα ποσοστά του ήταν κάπως καλύτερα στην Ανατολική Αττική (8,1%) που ήλθε τρίτο, αλλά επίσης μακριά από το πανελλήνιο ποσοστό του (11,5%).
  • Τέλος, με την επιλογή του να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης στη «Βουλή της μιας ημέρας» έδωσε για ακόμα μια φορά το μήνυμα της ανανέωσης, αφήνοντας έξω τον Χάρη Καστανίδη, παλαιό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δείχνει την πόρτα» στην παλιά φρουρά και φέρνει με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο στο προσκήνιο νέα στελέχη, κάτι που κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με τους νέους θα κάνει «ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση» όπως λέει συνήθως, στη Νέα Δημοκρατία και θα διεκδικήσει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτικού πόλου εξουσίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα