Σχεδιάζουν την γραμμή άμυνας

Για μία ακόμη φορά λίγα 24ωρα πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας για την κρισιμότερη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι μόνο πρέπει να χαράξουν την ελληνική τακτική, αλλά και να ξεπεράσουν τις εσωτερικές κόντρες που έχουν δημιουργηθεί με την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το τρίπτυχο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις γενικές αρχές των δυο πολιτικών αρχηγών, είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, να απορροφηθούν οι αντιδράσεων των αγορών και των εταίρων και να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το χρέος και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το νέο ορόσημο της κυβέρνησης είναι πλέον η 8η Δεκεμβρίου και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να μην υπάρξει μεγάλη πίεση, διότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αντέχει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους πιστωτές είναι βαρύ, ενώ ασκείται μεγάλη πίεση στη δικομματική κυβέρνηση με την τοποθέτηση στο τραπέζι θεμάτων που καίνε και δεν μπορεί να τα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως π.χ. το ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό κ.α.

Η Αθήνα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει, αλλά πλέον όλα τελούν υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης και των διαθέσεων της τρόικας. Πάντως οι πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να κάνουν δεκτές τις ελληνικές αιτιάσεις, αν και στο πρωθυπουργικό γραφείο ευελπιστούν ότι θα αναλογιστούν τι διακυβεύεται στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και θα υποχωρήσουν.

 

Οι μεταρρυθμίσεις

Οι πιστωτές από την πλευρά τους, όπως έχει μεταδοθεί και στην κυβέρνηση, δεν θέλουν, παρά το επιχείρημα περί πίεσης από την κοινωνία και τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει η κυβέρνηση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή τη στιγμή δεν απασχολούν την τρόικα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν πρωτίστως, όπως αποφάσισε και το πρόσφατο Eurogroup, να προωθηθούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, λόγω αυτής της μεγάλης πολιτικής εκκρεμότητας και του πιθανού ενδεχομένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, δεν αποφασίζουν οι πιστωτές, όχι να δώσουν λύση στο χρέος, αλλά ακόμα και να την περιγράψουν, παρά τις επικοινωνιακές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. ‘

Ταυτόχρονα το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι να μην απαιτηθούν δυσβάσταχτα μέτρα με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την οποία αρνείται να ονομάσει νέο μνημόνιο η Αθήνα. Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις που θα γίνουν σε υψηλότερο, «πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα», αν και έχει σταλεί μήνυμα στην Αθήνα να μην αναμένει ότι στην επικείμενη αυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

Εκτός από την τρόικα, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει και το κλίμα στην κοινωνία και ως εκ τούτου, αλλά υπάρχει εμπλοκή όπως φάνηκε και στο ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών σε ταμεία και ασφαλιστικά ταμεία από 72 ως 100 δόσεις, όπως επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία με την τρόικα την Δευτέρα.

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα