Άτυπο deal της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες

Σε νέα εποχή περνούν και επίσημα πλέον οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της χώρας μετά την επιτυχία τους στα stress test. Και όλα πια δείχνουν πως είναι έτοιμες –με την απαραίτητη πολιτική παραίνεση– να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

«Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των stress test για τις συστημικές τράπεζες. Επί της ουσίας, όμως, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ανακοινώσει έμμεσα μια άτυπη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών. «Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», για το επόμενο διάστημα υπάρχει ήδη σχέδιο ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά με το ποσό συνολικά των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική ρύθμιση για τα κόκκινα, ήδη έγινε γνωστή η διάθεση 3 δισεκατομμυρίων σε έργα ανάπτυξης!

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους εξετάζουν τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών σε όλους τους τομείς, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθούν με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, είτε με τη μέθοδο της παραχώρησης είτε με ΣΔΙΤ.

Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, τα οδικά έργα τρίτης γενιάς (Ζεύξη Σαλαμίνας, Ζεύξη Λευκάδας, Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη), οι μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων και άλλα σημαντικά έργα στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και αλλού.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως τα αρμόδια τμήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία, προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεγάλο στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με τη χρηματοδότηση των νέων υποδομών θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σχετική αναφορά έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής μεγάλων χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος σε ειδικό συνέδριο Α-Energy κοστολόγησε το ύψος των νέων έργων υποδομών, που θα πραγματοποιηθούν είτε με τη μέθοδο της παραχώρησης είτε με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), περί τα 3 δισ. ευρώ.

 

Οδηγός τα «κόκκινα» δάνεια

Το ακριβές ποσό που θα τροφοδοτήσει την αγορά θα εξαρτηθεί από την τελική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια, διευρύνονται σημαντικά τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών, ώστε να «χωρέσουν» περίπου 180.000-200.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, προχωρούν σε ταυτόχρονη συμφωνία τόσο με τις τράπεζες όσο και με το Δημόσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, θα έχουν μπόνους επιπλέον διαγραφής 20% επί των προσαυξήσεων και των προστίμων για τα χρέη τους προς το Δημόσιο και θα μπορούν να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις.

Οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αποκλείονται από τις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα ληξιπρόθεσμα, θα μπορούν να ζητήσουν κούρεμα 40% επί των προσαυξήσεων και να πληρώσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις.

Για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το ύψος των οφειλών τους, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, εφόσον εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του 50,01% των πιστωτών, από τους οποίους οι μισοί να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ή με τουλάχιστον 2 πιστωτικά ιδρύματα που να κατέχουν το 20% των χρεών.

Στις τράπεζες δίνεται φορολογικό κίνητρο για διαγραφή χρεών μέσω της έκπτωσης της ζημιάς τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους (προ φόρων κέρδη) σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις, ενώ παράλληλα αν η τράπεζα έχει ήδη σχηματίσει πρόβλεψη για το χρέος που διαγράφει και την έχει αφαιρέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της, τότε το ποσό αυτό λογίζεται ουσιαστικά ως κέρδος και υπολογίζεται στα αποτελέσματα της χρονιάς που γίνεται η διαγραφή.

Όσο περισσότερες επιχειρήσεις εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση τόσο περισσότερες θα έχουν την ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια, καθώς οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ των κόκκινων δανείων και των νέων χορηγήσεων ώστε το ρίσκο να είναι περιορισμένο.

 

Τα κριτήρια

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μένει να καθοριστεί είναι τα κριτήρια για την χορήγηση των νέων δανείων τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι τράπεζες μέχρι και σήμερα στα χαρτοφυλάκια τους διαθέτουν επισφαλή δάνεια. Επιπλέον, η αγορά δεν αναμένεται να τροφοδοτηθεί νωρίτερα από τις αρχές του νέου έτους καθώς μέχρι τότε οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να σχηματίζουν μεγάλες νέες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να συμπεριλάβουν τα ευρήματα του τεστ αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού στους ισολογισμούς τους.

Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται στα 82 περίπου δισεκατομμύρια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα