Διπλό σκάνδαλο στην αυλή της Ε.Ε.

Μία υπόθεση πληρωμένης ρωσικής προπαγάνδας και άλλη μία που αφορά φερόμενη πώληση στρατιωτικών μυστικών στην Κίνα δοκιμάζουν τις αντοχές των Βρυξελλών 6 εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές

Όταν τον Δεκέμβριο του 2022 ξεσπούσε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «Qatargate», το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να χρηματίστηκαν αδρά για να προωθήσουν οικονομικά συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου, η αίσθηση ήταν ότι οι κανόνες διαφάνειας που έκτοτε θεσπίστηκαν θα έβαζαν φρένο σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και παράνομες δραστηριότητες.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Προφανώς τα όποια μέτρα λήφθηκαν δεν στάθηκαν αρκετά να εμποδίσουν τους παρανομούντες να παρανομήσουν και τους διεφθαρμένους να διαφθαρούν. Αποτέλεσμα; Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται σήμερα μπροστά σε όχι ένα αλλά σε δύο ύποπτα περιστατικά που αυτή τη φορά έχουν και στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ.

Για το πρώτο από αυτά οι ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ενημερώθηκε λίγο πριν από τα μέσα Απριλίου όταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, αποκάλυψε με δημόσια τοποθέτησή του ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα δίκτυο που απηχεί τις πολιτικές θέσεις-συμφέροντα της Ρωσίας και το οποίο αποπειράται να παρέμβει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη με φόντο τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Όπως εξήγησε ο Ντε Κρου, στη χώρα του «φιλοξενούνται» τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κι ως εκ τούτου αποτελεί (και) βελγική ευθύνη η προάσπιση του δικαιώματος κάθε Ευρωπαίου πολίτη να ψηφίσει ελεύθερα και ασφάλεια στις επερχόμενες κάλπες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου ξεκίνησε έρευνα για Ευρωπαίους αξιωματούχους που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί προκειμένου να «διευκολύνουν» της διάδοση της φιλορωσικής προπαγάνδας στης Γηραιά Ήπειρο.

Η «Φωνή της Ευρώπης» που μιλάει… ρωσικά

Ο λειτουργός της βελγικής Θέμιδας θα βασιστεί στα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την αντίστοιχη έρευνα που έχουν διενεργήσει οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν –σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον– ότι βρίσκεται εν εξελίξει μία επιχείρηση φιλορωσικής επιρροής στην Ευρώπη, στην οποία εμπλέκονται διάφορα είδη δικτύων κατασκοπείας και όπου στο πλαίσιό της η Μόσχα φέρεται να έχει πλησιάσει ευρωβουλευτές προκειμένου να προωθήσουν με το… αζημίωτο τη ρωσική ατζέντα της. Όσο για τον δίαυλο μέσω του οποίου θα επικοινωνηθεί η ρωσική προπαγάνδα στο ανυποψίαστο εκλογικό σώμα της Ευρώπης, οι υποψίες έχουν στραφεί στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Voice of Europe» («Φωνή της Ευρώπης»).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, το πόρταλ μπορεί να ξεγελάσει τον αναγνώστη για την εγκυρότητά του (σ.σ. χρησιμοποιεί χρώματα και λογότυπα που προσομοιάζουν με αυτά της Ε.Ε., αναδημοσιεύει θέματα γνωστών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, έχει πολυποίκιλο θεματολογικό μενού), δίνοντας όμως βήμα έκφρασης σε λαϊκιστικών και ακροδεξιών «αποχρώσεων» εκπροσώπους που ανήκουν σε δήθεν αντισυστημικά ευρωπαϊκά κόμματα όπως για παράδειγμα είναι η «Εθνική Συσπείρωση» στη Γαλλία, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και το «Φλαμανδικό Συμφέρον» («Vlaams Belang») στο Βέλγιο.

Πρακτοριλίκι «made in China»;

Είναι πλεονασμός να ειπωθεί ότι το «Russiagate» βρίσκεται ακόμη στην αρχή του και ως εκ τούτου καινούργια εξέλιξη δεν υπάρχει. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας και δικαιοσύνης καλούνται εκ παραλλήλου στα όπλα εξαιτίας και άλλου σκανδάλου, κατασκοπευτικού αυτή τη φορά, πίσω από το οποίο φέρεται να κρύβεται η Κίνα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας συνέλαβαν στη Δρέσδη έναν 43χρονο άνδρα ονόματι Γιαν Γκ., με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Κίνας.

Τα… ζόρικα της υπόθεσης προκύπτουν από το γεγονός ότι ο συλληφθέντας είναι συνεργάτης του ευρωβουλευτή και δικηγόρου στο επάγγελμα, Μαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος πολιτεύεται με το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD και μάλιστα ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Σύμφωνα με τη γερμανική αντιπολίτευση –κυρίως από το κόμμα των «Πρασίνων»– το όνομα του Κραχ εμφανίζεται εμπλεκόμενο και στις έρευνες για το «Russiagate» για αυτό και ζητούν την ενοποίηση των δύο δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί.

Από την πλευρά του ο Κραχ αρνείται ότι «λαδώθηκε» καθ’ οιανδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο, αυτό όμως που πολιτικά τον ενοχοποιεί είναι οι φιλοκινεζικές τοποθετήσεις που έκανε τον Δεκέμβρη του 2023 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινωβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του AfD είχε υποστηρίξει τότε ότι η στρατηγική της εμπορικής «απαγκίστρωσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα θα οδηγήσει σε ύφεση. «Η Κίνα είναι Κίνα. Μας αρέσει αυτό; Όχι. Μπορούμε να το αλλάξουμε; Όχι. Μας ωφελεί να καταφεύγουμε σε συγκρούσεις, κυρώσεις και οικονομικό πόλεμο; Καθόλου! Πρέπει να δεχτούμε τον κόσμο όπως είναι, ακόμη και αν δεν μας αρέσει, και να βγάλουμε το καλύτερο από αυτόν για τους λαούς της Ευρώπης.» ήταν μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες του.

Παρά την politically correct επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων στο εκκολαπτόμενο «Chinagate», η γερμανική κυβέρνηση αξιολογεί το περιστατικό ως «εξαιρετικά σοβαρό», με την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, να βάζει στο στόχαστρο και τον Κραχ και την ηγεσία του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία». «Όποιος απασχολεί έναν τέτοιο υπάλληλο φέρει και την ευθύνη του» δήλωσε η Φέζερ προσθέτοντας το προφανές, ότι δηλαδή η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και σε όλες τις προεκτάσεις της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το κουβάρι του κατασκοπευτικού θρίλερ άρχισε να ξετυλίγεται μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο και μάλιστα η αρχή δεν έγινε με την σύλληψη του συνεργάτη του ευρωβουλευτή Κραχ, αλλά με τις συλλήψεις άλλων τριών ατόμων που και αυτοί κατηγορούνται για παράδοση απόρρητων στοιχείων στην κινεζική αντικατασκοπία τα οποία αφορούν στρατιωτική τεχνολογία αιχμής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα