Η Αργεντινή χρεοκοπεί [και οι Αργεντίνοι (μπαταχτσήδες) επενδύουν(;) στην Ελλάδα…]

Πολύ επιφανειακή, αδύναμη και προφανής η πρόσφατη διαφήμιση σε έναν από τους υποψηφίους που θέλει να αγοράσει τα Ελληνικά Περιφερειακά Αεροδρόμια, την οποία έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν σχεδόν όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Καλά, κανείς δεν έκατσε να ασχοληθεί λίγο παραπάνω να δει τι ακριβώς συμβαίνει με την Corporation America, πώς πήρε τη διαχείριση των αεροδρομίων της Αργεντινής, τι έγραφαν από την Αμερικανική Πρεσβεία της Αργεντινής σύμφωνα με το Wikileaks, την ανακοίνωση της ΙΑΤΑ, αλλά και τα πολλαπλά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου;

Ας τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν ότι από το 1998, που η εν λόγω εταιρεία μέσω της «Aeropuertos Argentina 2000» ανέλαβε τη διαχείριση όλων των αεροδρομίων της Αργεντινής, ουδέποτε πλήρωσε τις συμβατικές οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ το 2006 εξανάγκασε το κράτος της Αργεντινής να προβεί σε εξαγορά των χρεών αυτών με κρατική συμμετοχή στην ΑΑ 2000 κατά 20%. Επίσης μειώθηκαν οι συμβατικές πληρωμές στο μισό των αρχικών και επεκτάθηκε η σύμβαση έως το 2028!!! Και αυτό να εγκρίνεται με την τελευταία απόφαση του τότε προέδρου της Αργεντινής Nestor Kircher, που υπέγραψε την εξαγορά λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Και όλα αυτά να συμβαίνουν ενώ ο διεθνής Τύπος να ωρύεται για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και για καταφανή φαινόμενα διαφθοράς.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο η ΙΑΤΑ με ομιλίες του προέδρου της και ανακοινώσεις να αναφέρει ξεκάθαρα τα σοβαρότατα προβλήματα των αεροδρομίων της ΑΑ 2000 στην ασφάλεια, τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, να αποδεικνύει την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεών της και να ζητά από την κυβέρνηση της Αργεντινής να ακυρώσει αμέσως τη σύμβαση, την οποία όχι μόνο συνέδεε με την οικονομική κρίση στην Αργεντινή, αλλά ανέφερε ξεκάθαρα ότι στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «άδεια της Αργεντινής προς την ΑΑ 2000 να τυπώνει χρήμα».

Εν τω μεταξύ, το ίδιο το «Bloomberg» τον Σεπτέμβριο του 2013 έγραφε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΑ 2000 και ότι τα ομόλογά της «βυθίζονται λόγω κατασχέσεων…», ενώ προκαλούνται ισχυρές ρευστοποιήσεις λόγω της εκτίμησης ότι επέρχεται κρατικοποίησή της, κάτι που δημιουργεί πανικό και πωλήσεις στους επενδυτές της εταιρείας.

Κατάσταση που ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε ήδη προβλεφθεί από τις αρχές του 2013 από τον δημοσιογράφο αναλυτή Gustavo Lopez, ο οποίος προβλέπει όχι μόνο ότι θα γίνει επανακρατικοποίηση των Αεροδρομίων της Αργεντινής, αλλά αυτό είναι ήδη προ-συνεννοημένο μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του Eduardo Eurnekian (ο μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της Corporation America).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Gustavo Lopez, ο Eduardo Eurnekian για αυτόν το λόγο και έχοντας προσχεδιάσει την εξέλιξη αυτή δεν πλήρωσε ποτέ τις οικονομικές εισφορές του προς το κράτος για την παραχώρηση των αεροδρομίων όταν τα ανέλαβε, καθόσον ο μοναδικός του σκοπός ήταν να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο τα αεροδρόμια της Αργεντινής για να κερδίζει άλλους διεθνείς διαγωνισμούς. Έτσι είναι οι «κροίσοι» που σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος έσπευσε να διαφημίσει;

Καλά, οι ιθύνοντες στην Ελλάδα -δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ- που ενέκριναν την υποψηφιότητα της Corporation America δεν ενημερώνονται προηγουμένως για το ποιόν των υποψηφίων; Και πώς επέτρεψαν σε τέτοια υποψηφιότητα να προκριθεί μεταξύ των 7 προεπιλεγέντων για τη Β΄ φάση του διαγωνισμού; Ρισκάρουν μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα ένας τέτοιος υποψήφιος να μπορεί να πάρει όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, όπως συνέβη στην Αργεντινή; Θέλουν, δηλαδή, να συμβούν τα ίδια πράγματα και στην Ελλάδα; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μεταξύ των αποκρατικοποιούμενων αεροδρομίων βρίσκονται και στρατιωτικά, στα οποία έχει συνεισφέρει οικονομικά και το NATO;

Αλήθεια, με ποια λογική το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και κυρίως ο ευαίσθητος σε εθνικά θέματα κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ να προκρίνει έστω και στην Α΄ φάση τη συμμετοχή των αργεντίνικων fund σε στρατιωτικά αεροδρόμια, όταν την επόμενη μέρα μπορούν κάλλιστα να πουλήσουν τις μετοχές τους σε ανθελληνικά συμφέροντα;

Δεν μας έφθανε δηλαδή η εσωτερική διαπλοκή, τώρα εισάγουμε και από το εξωτερικό, για να έχουν δουλειά και οι εισαγγελείς….

Το who is who του Eduardo Eurnekian

Κατά τη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αεροδρομίων του κόσμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η γαλλική Vinci (σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΓΩΡ), η γερμανική Fraport (σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου) κα η Corporation America από την Αργεντινή σε συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Ειδικότερα πέραν των γνωστών Vinci & Fraport, η συμμετέχουσα Corporation America Αργεντινής είναι μία εταιρεία Holding με κύριο μέτοχο τον κ. Eduardo Eurnekian. Ο κ. Eduardo Eurnekian (γεννημένος το 1932) είναι ένας Αργεντινός επιχειρηματίας με αρμένικη καταγωγή. Από τον Μάρτιο του 2013 είναι ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αργεντινή (Λίστα Forbes με περιουσία 1,8 Billion USD).

Ο κ. Eduardo Eurnekian γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1932 από μετανάστες γονείς με αρμένικη καταγωγή. Η οικογένειά του ίδρυσε μία υφαντουργική εταιρεία, η οποία ευημέρησε ακολουθώντας την ευημερία της οικονομίας της Αργεντινής και έγινε βασικός προμηθευτής της εταιρείας αθλητικών ειδών Puma. Όμως, όπως πολλές υφαντουργικές εταιρείες, και η εν λόγω εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά τα μέτρα ελεύθερου εμπορίου και απορύθμισης των συναλλαγών από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 1981.

Τότε η οικογένεια Eurnekian, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε σε μεγάλο δανεισμό από την BANADE, την πρώην εταιρεία δανείων μικρών επιχειρήσεων στην Αργεντινή, και το 1988 ο κ. Eduardo Eurnekian εξαγόρασε την «Cabievjsion S.A.», έναν τοπικό συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος ήταν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η επένδυσή του παρουσίασε εξαιρετική κερδοφορία ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών το 1991, η οποία έφερε οικονομική και τιμολογιακή σταθερότητα στην οικονομία τη δεκαετία του 1990. Ο κ. Eduardo Eurnekian το 1994 μεταβίβασε το 51% των μετοχών του στην Cablevision S.A., η οποία τότε ήταν το δεύτερο συνδρομητικό κανάλι στην Αργεντινή, στην Tele-Communications Inc., για 350 Million USD και το 1997 μεταβίβασε και τις υπόλοιπες συμμετοχές του για 320 Million USD στον μεγάλο τοπικό επενδυτικό οίκο Citicorp Holdings S.A.

Ο κ. Eduardo Eurnekian ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού «America TV», τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών και της ημερήσιας εφημερίδας του Buenos Aires «El Cronista». Στον Όμιλο «Aeropuerto Argentina 2000» με κύριο μέτοχο τον κ. Eduardo Eurnekian κατακυρώθηκε το 1998 η διαχείριση των 33 κυρίων αεροδρομίων της Αργεντινής, με συμβόλαιο 30 ετών. Επιπροσθέτως, εξαγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα της εταιρείας Howard Johnson’s (όμιλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εταιρειών εστίασης στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, USA, Canada, κ.λπ.) στην Αργεντινή από την εταιρεία Cendant και επένδυσε στην περιφερειακή αεροπορική εταιρεία LAPA.

Επενδύσεις στην Αρμενία: Στις 17 Δεκεμβρίου 2001, η Corporation America Αργεντινής του κ. Eduardo Eurnekian υπέγραψε 30ετή σύμβαση με την κυβέρνηση της Αρμενίας για την αποκλειστική διαχείριση της λειτουργίας του διεθνή αερολιμένα Zvartnots, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας. Η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος αναβάθμισε τον αερολιμένα ώστε να εκπληρώνει τα διεθνή πρότυπα. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στα 50 Million USD. Στις 03 Αυγούστου 2007, n Armenian International Airports CSC, θυγατρική της Corporation America Αργεντινής του κ. Eduardo Eurnekian, υπέγραψε 30ετή σύμβαση με την κυβέρνηση της Αρμενίας για την αποκλειστική διαχείριση της λειτουργίας του αερολιμένα Shirak, ο οποίος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αρμενίας, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 10 Million USD σε υποδομές αεροναυτιλίας, ώστε να αναβαθμιστεί σε διεθνή αερολιμένα.

Ο κ. Eduardo Eurnekian επίσης απεκάλυψε τα σχέδιά του να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Αρμενίας και για τον λόγο αυτό δημιούργησε μία κοινοπραξία με μία τοπική εταιρεία. Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας «Tierras de Armenia», η οποία εδρεύει στο Yerevan και ανήκει στον κ. Eduardo Eurnekian και στον όμιλο MAX Group (ιδιοκτησίας Harutiun Pambukian, μέλος του Κοινοβουλίου, προσωπικό φίλο του πρώην προέδρου της Αρμενίας Roberto Kocharian), ανακοίνωσαν επένδυση 25 Million USD από την κοινοπραξία για την ανάπτυξη μίας άνυδρης έκτασης 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα της επαρχίας Armavir, για καλλιέργεια φρούτων και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας τους.

Ο κ. Eduardo Eurnekian έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία Μέσων Μαζικής Ενημέρωση αξίας σχεδόν 1 Billion USD τη δεκαετία του 1990 και τώρα είναι κύριος μέτοχος ενός ομίλου (σε συνεργασία με μεγάλους ομίλους διαχείρισης αεροδρομίων διεθνώς, όπως ο όμιλος Ogden Corp., με αντικείμενο την επίγεια εξυπηρέτηση και έδρα τη Ν. Υόρκη, την ιταλική Assaeroporti SpΑ που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Μιλάνου), ο οποίος διαχειρίζεται 76 αεροδρόμια παγκοσμίως, κυρίως στην Αργεντινή, στη Νότια Αμερική και στην Αρμενία. Επίσης κατέχει εκτάσεις 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις βόρειες περιοχές της Αργεντινής με μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.

Ο κ. Eduardo Eurnekian έχει βραβευθεί ως ο «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» το 1995, και το 1999 έχει λάβει στην Ιταλία το βραβείο «Leonardo Award» για τον «Ξένο Επιχειρηματία της Χρονιάς». Το 2012 βραβεύθηκε στο Oslo της Νορβηγίας με το βραβείο «Επιχειρήσεων για την Ειρήνη».

Πηγές: 1. Ημερησία, 2. Wikipedia, 3. Forbes

Αεροδρόμια της Corporacion America

• 35 αεροδρόμια στην Αργεντινή: 23 εκατ. επιβάτες συνολικά (δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία). Ξεκίνησαν αναλαμβάνοντας την παραχώρηση 21 αεροδρομίων το 1998 και στη συνέχεια άνοιξαν ακόμη 14. Συνολικά καλύπτουν το 90% της κίνησης της Αργεντινής. Το πλέον πρόσφατο (Baia Bianka) λειτούργησε για 1η φορά το 2008.

• 2 αεροδρόμια στην Ουρουγουάη:

• Aeropuerto de Carrasco (2 εκατ. επιβάτες). Το ανέλαβαν από το 2003 και το 2009 έκαναν επένδυση 165 εκατ. δολαρίων και μπορεί πλέον να υποδεχθεί έως 4,5 εκατ. επιβάτες/έτος.

• Punta del Este (260.000 επιβάτες), Το ανέλαβαν από το 1993.

• 2 αεροδρόμια στο Εκουαδόρ:

• Guayaquil (764.000 επιβάτες). Μετά από ανακαίνιση και επέκταση μπορεί πλέον να υποδεχθεί 5 εκατ. επιβάτες.

• Galapagos (μικρό – χωρίς στοιχεία).

• 6 αεροδρόμια στο Περού: 4 εκατ. επιβάτες συνολικά. Τα έχουν αναλάβει με παραχώρηση για 25 έτη (δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία).

• 2 αεροδρόμια στη Βραζιλία:

• Natal (2,4 εκατ. επιβάτες). Το ανέλαβαν το 2010 για 28 έτη. Έως το 2014 θα πρέπει να φτιάξουν νέο terminal για έως 8 εκατ. επιβάτες (2030).

• Brasilia (16 εκατ. επιβάτες). Το ανέλαβαν το 2012 για 25 έτη.

• 1 αεροδρόμιο στην Αρμενία: Zvartnots. Ανέλαβαν την παραχώρηση για 30 έτη.Το 2008 ξεκίνησαν έργα αναβάθμισης και πλέον μπορεί να υποδεχθεί 3 εκατ. επιβάτες (δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία).

• Συνεργάζεται σε 1 αεροδρόμιο στην Ιταλία (Σικελία): Trapani (1,5 εκατ. επιβάτες). Πρόκειται για αεροδρόμιο κοινής χρήσης (και στρατιωτικό). Το διαχειρίζεται η Air gest plc, που αποτελείται κατά 98% από τοπικούς και περιφερειακούς οργανισμούς της Σικελίας. Η CorpAmerica συμμετέχει με ποσοστό μικρότερο από 2% (ούτε καν αναφέρεται) και διαχειρίζεται μόνο θέματα υποδομών, κτίρια και τη συντήρησή τους.

Πλέον  αυτών  έχουν  και   διαχείριση   σε  3  cargo  terminals  (Αργεντινή,   Ουρουγουάη, Εκουαδόρ).

Πρόσφατα επέδειξε ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Πίζας (Ιταλία), του οποίου και τελικά απέκτησε το 23,4% (προηγούμενη εβδομάδα).

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Πίζας ανήλθε για το 2012 σε 4.494.915 επιβάτες.

Επιπλέον το «Bloomberg» κάνει λόγο για την ενοποίηση των αεροδρομίων της Τοσκάνης που περιλαμβάνεται στα σχέδια του Eurnekian, με την προσθήκη και του αεροδρομίου της Φλωρεντίας.

Τέλος, ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορές για έργα παραχώρησης στο Κούσκο, το Περού, την Μπαρανκουίλα, την Κολομβία και το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ανιψιού τού Eurnekian, που είναι ο υπεύθυνος της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων του Ομίλου (με τζίρο $1,2 δισ. ετησίως), επί του παρόντος η εταιρεία δεν έχει ανάγκη από χρηματοδότηση. Η πρόσφατη ανακαίνιση του αεροδρομίου Ezeiza στο Μπουένος Άιρες πραγματοποιήθηκε με τα έσοδα από την πώληση ομολόγων $300 εκατ. το 2010, και λαμβάνει χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Βραζιλίας, BNDES.

Αναφορικά με το αεροδρόμιο του Σαντιάγο της Χιλής, η εταιρεία συνεργάζεται με ένα χρηματοπιστωτικό   ίδρυμα   για   την   εύρεση   τοπικού   συνεργάτη   και   την   υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα $ 800 εκατ.

Τι αναφέρουν τα διεθνή ρεπορτάζ για την Corp. America και το αφεντικό της

1. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Gustavo Lopez, 1/2/2013

Σύμφωνα με άρθρο του, ο Gustavo Lopez («Toda la aviacion», 1/2/2013) προβλέπει ότι όχι μόνο θα γίνει η επανακρατικοποίηση των Αεροδρομίων της Αργεντινής, αλλά και ότι αυτό είναι ήδη προ-συνεννοημένο μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του Eduardo Eurnekian (ο μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της Corporation America). Έχοντας προσχεδιάσει την εξέλιξη αυτή δεν πλήρωσε ποτέ τις οικονομικές εισφορές του προς το κράτος για την παραχώρηση των αεροδρομίων όταν τα ανέλαβε, καθόσον ο μοναδικός του σκοπός ήταν να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο τα αεροδρόμια της Αργεντινής για να κερδίζει άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ τα έργα που κατασκευάσθηκαν στα αεροδρόμια έγιναν με τραπεζικά δάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις με περιφερειακούς πόρους. Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής: «Ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς επί του θέματος, αλλά ειλικρινά είναι πάρα πολλά τα μηνύματα που έχουν σταλεί και ακόμη περισσότερα τις μέρες αυτές για να μη δούμε να έρχονται τα προβλήματα χιονοστιβάδα.

»Δεν πρόκειται, όπως υποθέτουν μερικοί, για μια καινούργια πρωτοπορία αυτής της κυβέρνησης που έχει πρόθεση να κρατικοποιήσει τα πάντα, αλλά για ένα μέτρο το οποίο συναινούν μεταξύ τους και οι δύο συμβαλλόμενοι. Στο εγχείρημα έχουν συμφέρον και οι δύο, ο Eumekian, ιδιοκτήτης της εταιρείας, δεν πλήρωσε ποτέ τις αντίστοιχες εισφορές που είχαν ορισθεί στο τεύχος της δημοπράτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της προεδρίας του Carlos Saul Menem, και τα έργα που κατασκευάσθηκαν στα αεροδρόμια έγιναν με τραπεζικά δάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις με περιφερειακούς πόρους.

»Από την πλευρά της εθνικής κυβέρνησης, πρόκεπαι για μια «κυβέρνηση που λαδώνεται» όντας σε λειτουργία και με ευρείες δυνατότητες που μπορούν να κάνουν χώρο σε νέους δραστήριους.

»Απεναντίας, ο Eumekian βγάζει από πάνω του μια εταιρεία που τον ενοχλούσε ήδη, αφού το κυριότερο επίτευγμά της είχε ήδη εκπληρωθεί, το οποίο ήταν να μάθει τη δουλειά ώστε μετά να ανοιχθεί διεθνώς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, κερδίζοντας διαγωνισμούς αεροδρομίων στο Περού, τον Ισημερινό, την Ουρουγουάη, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Βραζιλία κ.λπ….

»…Οι ενδείξεις μαρτυρούσαν από την πρώτη μέρα κιόλας, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής ασκούσε πίεση στην εργολήπτρια εταιρεία των αεροδρομίων, ότι η καλύτερη και πιο γρήγορη λύση ήταν να εκχωρηθούν μετοχές της εταιρείας υπέρ του Δημοσίου.

»Η αποχώρηση του CEO (Διευθύνοντος Συμβούλου), Ernesto Gutierrez, ο οποίος κατείχε το αξίωμα από τον Ιούνιο του 2009, άρχισε να ταράζει τα νερά, και ένας σχετικός εκνευρισμός μπορούσε ήδη να ανιχνευθεί ανάμεσα στο προσωπικό της εταιρείας, που έβλεπε το προσωπικό που είχε αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της εταιρείας ΑΑ 2000 να φεύγει σιγά-σιγά, αντικαθιστούμενο από κρατικούς λειτουργούς της κυβέρνησης της Αργεντινής…».

2. Ρεπορτάζ στον «Bloomberg» στις 6/9/2013

Τα ομόλογα του αεροδρομίου του δισεκατομμυριούχου βυθίζονται λόγω της κατάσχεσης του υπόστεγου από την Αργεντινή.

«Τα κόστη δανεισμού του αεροδρομίου του δισεκατομμυριούχου Eduardo Eumekian στο Μπουένος Άιρες διογκώνονται μέσα σε οκτώ μήνες, καθώς εντείνεται η κίνηση του κράτους να καταλάβει ένα από τα υπόστεγά του, ενώ η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τον έλεγχό της πάνω στη βιομηχανία…

»…στην πίεση της κυβέρνησης προστίθεται το ενδιαφέρον της πρόεδρου Crisuna Fernandez de Kirchner, που θέλει να πάρει τον μεταφορέα με βάση το Santiago από το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αργεντινής, για να ενισχύσει την κρατική Aerollneas Argentinas SA, είπε η BCP Securities LLC. Από το 2007, η Fernandez έχει κρατικοποιήσει τις συντάξεις, τους σιδηροδρόμους και μία αεροπορική εταιρεία, καθώς και την παραγωγό πετρελαίου YPF SA…

»…Η πρόεδρος της Αργεντινής Fernandez κρατικοποίησε την Aerollneas Argentinas το 2008 από τον ισπανικό Όμιλο Marsans, αφού η Βουλή αποφάσισε ότι η εταιρεία είναι «δημόσιο αγαθό που υπόκειται σε απαλλοτρίωση». Πέρυσι η Fernandez κατάσχε την YPF, τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας, από τη Repsol SA (REP) με έδρα τη Μαδρίτη. Το 2009 κρατικοποίησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία αξίας 24.000.000.000 δολαρίων…

»Ο σύζυγος και προκάτοχός της, Nestor Kirchner, κρατικοποίησε το 2006 τη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας Aguas Argentinas SA, και το 2003 την εθνική ταχυδρομική υπηρεσία, επικαλούμενος αποτυχία εκπλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων…

»…Κάθε φορά που η κυβέρνηση «αρπάζει» μια ιδιωτική εταιρεία, ανατριχιάζουν οι επενδυτές… Υπάρχει η αντίληψη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει οτιδήποτε και να μπει σε μάχη με οποιονδήποτε».

3. Ρεπορτάζ στο πρακτορείο Ν. Ατλαντικού στις 4/1/2012

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ν. Ατλαντικού (4/1/2012) αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε option 15% ανοιχτό μέχρι το 2007, όταν τα χρέη τού Eurnekian ανήλθαν στα 200 εκατ. $ ΗΠΑ λόγω μη καταβολής των δικαιωμάτων (royalties). Ο Eurnekian αναφέρεται στο ίδιο άρθρο ότι διατηρεί γενικά φιλικές σχέσεις με τους προέδρους της Αργεντινής, «κερδίζοντας» το πακέτο των 33 αεροδρομίων το 1998, υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου Κάρλος Μένεμ. Οι συνεργάτες του Eurnekian τότε ήταν η αμερικανική Ogden και η ιταλική SEA. Ωστόσο, η τελευταία αποχώρησε πουλώντας το 10% της στην Cedicor της Ουρουγουάης, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα ελέγχει την Corporacion America. (Πηγή: http://en.mercopress.com/2012/01/04/arqentine-state-becomes-partner-of-the-country-s-33-air-terminals-concession)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα