«Η διεθνής κοινότητα να κινηθεί με σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα»

Σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα. Αυτά τα τρία πράγματα ζήτησε, από την διεθνή κοινότητα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, η πολιτική και κοινωνική καταστροφή της Ουκρανίας. Ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την χαρακτήρισε περίπλοκη και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να είναι παρούσα και να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη χώρα.

«Συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή. Βέβαια, τίποτε δεν είναι οριστικό. Η πρότασή μας ως Ευρώπη είναι ότι η πολιτική εταιρική σχέση με την Ουκρανία και η οικονομική ολοκλήρωση παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε επισήμανση που έκανε ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέθεσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα, ώστε να αποτραπεί πάση θυσία η κοινωνική και πολιτική καταστροφή της Ουκρανίας. Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα και παρέπεμψε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της Ε.Ε. αξιολόγησαν θετικά τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του Δεκεμβρίου και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή τους. Για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της δύναμης, ώστε στις αρχές Μαρτίου να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την προστασία των αμάχων. Η Ελλάδα, υπενθύμισε, συμμετέχει στην επιχείρηση με το στρατηγείο επιχειρήσεων της Ε.Ε. στη Λάρισα.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις άλλες αποστολές τις Ε.Ε. σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Για την επιχείρηση Αταλάντα για την καταπολέμηση της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας –στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ- ανέφερε ότι το μοντέλο των πειρατών έχει ραγίσει, αλλά δεν έχει σπάσει, και προσέθεσε ότι συνεχίζεται στο Μογκαντίσου η εκπαίδευση του στρατού της Σομαλίας. Για την επιχείρηση στο Μάλι είπε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 3.000 ανδρών του στρατού της χώρας και έπεται η εκπαίδευση άλλων 3.000 ανδρών.

Για την επιχείρηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαιρέτισε την πρόσφατη εξουδετέρωση οπλισμού. Η αποτελεσματικότητα αυτών των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν τον αναπτυσσόμενο ρόλο της Ε.Ε. ως αδιαμφισβήτητου παρόχου ασφαλείας, επεσήμανε. Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης, Μάτσιε Ποπόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική της Ε.Ε. για την ασφάλεια στη θάλασσα, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα, και μέχρι τον Ιούνιο έχουν προωθηθεί οι πρώτες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα