ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 – Αβραμόπουλος: «Ήρθα για να αφήσω το αποτύπωμά μου με τρόπο απτό και οραματικό»

«Θα ενώσω τις δυνάμεις μου με όλες και όλους που θέλουν να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Με όλους όσους θέλουν λύσεις και τις θέλουν τώρα!»

Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, εν συνεχεία εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας για να επανέλθει έπειτα από δύο θητείες στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας, και να αναλάβει κομβικά χαρτοφυλάκια, όπως τα υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, διετέλεσε Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ σήμερα επιστρέφει στις «ρίζες» του, ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νομό Ηλείας, τη γενέτειρα του πατέρα του. Εργάζεται ασταμάτητα, μιλά καθημερινά με τους ανθρώπους της Ηλείας, οι οποίοι γνωρίζουν πως έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και το πάθος να αγωνιστεί και να διεκδικήσει για το νομό και όλους τους πολίτες.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στην γενέτειρα του πατέρα μου και διεκδικήσω μια θέση στην Βουλή με τη δέσμευση να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλες και όλους που θέλουν να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Με όλους όσους θέλουν λύσεις και τις θέλουν τώρα!» λέει ο κ. Αβραμόπουλος.

ΕΡ.: Σε πρακτικό επίπεδο, αν σας ζητούσα να οριοθετήσετε τη συνταγή της επιτυχίας και της ανάπτυξης της Ηλείας, πρώτον που πιστεύετε ότι ο ίδιος ο νομός πρέπει να ρίξει βάρος, δεύτερον που πιστεύετε ότι η κεντρική εξουσία πρέπει να αξιοποιήσει το νομό και ποια θα είναι η δική σας στόχευση και θεωρείται ότι στην υποανάπτυξη της Ηλείας έχουμε και εμείς οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης;

Πρώτα απ’ όλα ποτέ δεν έχει καταρτιστεί και υιοθετηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο -το είπα πρωτύτερα στην κουβέντα- για το μέλλον της Ηλείας. Η «Διανέοσις» είναι μία εξαιρετική έκθεση ιδεών, η οποία βοηθάει πολύ και τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες να καταλάβουν που μπορεί να πάει ο τόπος και πόσο δεν έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Η Ηλεία έχει μελετηθεί πάρα πολύ. Είναι πάρα πολλές οι μελέτες και η «Διανέοσις» έκανε μία εξαιρετική δουλειά, ωστόσο δεν είναι πολιτική. Η ευθύνη περνάει στους πολιτικούς εκπροσώπους του νόμου και στην κεντρική εξουσία, αν πράγματι θέλει να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Και εδώ ακριβώς είναι ο δικός μας ρόλος. Το πως θα μετατρέψουμε όλες αυτές τις μελέτες και τις ιδέες σε ένα στρατηγικό σχέδιο. Γιατί θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Δε γυρνάς ένα διακόπτη και από τη μία μέρα στην άλλη η Ηλεία περνάει το κατόπι μίας νέας εποχής. Θα πρέπει να εκλογικεύσουμε και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και εδώ ακριβώς έρχεται η δικιά μας η συμβολή κι αυτό εννοούσα πρωτύτερα.

Άρα, την επόμενη μέρα των εκλογών και αφού κατακάτσει ο κουρνιαχτός από όλη αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον αυτού του τόπου. Να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου καταρχήν, να τους ενθαρρύνουμε, να τους στηρίξουμε, να ενεργοποιήσουμε και να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο το δυναμικό αυτού του τόπου που είναι διάσπαρτο σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα πλαίσιο και όρους συλλογικότητας και συναντίληψης για το μέλλον του τόπου. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη και αυτό φιλοδοξώ να κάνω μακριά και πέρα από τις όποιες διαφορές και αντιπαραθέσεις. Είναι μία νέα κουλτούρα πολιτική για τον τόπο. Και αυτό απαντά και στο μεγάλο αίτημα των πολιτών της Ηλείας.

Όπου και να πηγαίνω μου λένε πως η Ηλεία έχει μείνει πίσω. Είναι μοιρασμένες οι ευθύνες. Τοπικισμός, εγωισμός, κομματισμός. Ή θα πάει η Ηλεία μπροστά ή θα μείνει πίσω και τότε την ευθύνη θα την έχουμε όλοι μας. Εγώ φιλοδοξώ μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και όλα αυτά που έχω αποκτήσει, να συνεισφέρω ώστε να έρθει ένα καινούργιο πνεύμα και μία καινούργια αντίληψη σε αυτό τον τόπο, μαζί με όλους τους άλλους. Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη και εξήγησα στο ξεκίνημα για ποιο λόγο πήρα την απόφαση. Βέβαια τάραξε τα νερά, διότι στην ελληνική περιφέρεια πολλοί θέλουν να έχουν σίγουρη την εκλογή τους βάζοντας στο ψηφοδέλτιο κάποιους που δε θα τους απειλήσουν. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλά δεν απειλείσαι όταν έρχεται κάποιος για να σε ενισχύσει. Και μόνο το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, εκεί που ήταν 8 μονάδες πίσω και τώρα είναι 2 μονάδες μπροστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – εγώ δεν τις παίρνω πάντοτε πολύ σοβαρά υπόψιν αλλά της μελετώ όπως ο καθένας – δείχνει ότι ο Ηλείος επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον το οποίο να στηρίζεται σε μία εξήγηση γιατί.

Το γιατί έρχεται ο καθένας από εμάς να απαντήσει με τα ήθη που εισάγει στον πολιτικό βίο και τον πολιτικό διάλογο. Αυτή η σκληρή αντιπαλότητα μέσα στα κόμματα και ανάμεσά τους, έχει διαιρέσει διαίρεση την κοινωνία της Ηλείας. Ήμουν εδώ και ως υπουργός τουριστικής ανάπτυξης – ξέρετε ότι είμαι και ο ιδρυτής του συγκεκριμένου υπουργείου – και είχα τότε καταρτίσει ένα ολόκληρο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας. Το θυμούνται οι παράγοντες του τουρισμού και όλοι αυτοί που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, είτε με τις μικρές τους ξενοδοχειακές μονάδες, είτε με τις μεγάλες, είτε στο χώρο της εστίασης και παντού και έχουν αναβαθμιστεί πολλές από τις υπηρεσίες. Αυτός ο τόπος μπορεί να γίνει ένας εκ των πρώτων προορισμών στην Ελλάδα. Ίσως το γεγονός ότι έχει «μείνει πίσω», δίνει ακόμα μία ευκαιρία για να μη γίνουν λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας. Θέλει δουλειά. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Το επίρρημα πρέπει εμένα δε με εκφράζει στο δημόσιο λόγο, αλλά είναι μία οφειλή προς τον τόπο. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μονάχα μέσα από συλλογικότητα, χωρίς να ακυρώνει ο ένας τον άλλον και χωρίς ανταγωνισμούς άνευ περιεχομένου. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα ενότητας και συναντίληψης θα κυριαρχήσει, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βάλουμε σιγά-σιγά στις ράγες της ανάπτυξης και σε τροχιά ανάπτυξης την Ηλεία με τα πραγματικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δε μιλήσαμε για την Ολυμπία. Εγώ την έχω ζήσει περισσότερο από τον οποιονδήποτε πολιτικό της Αθήνας, διότι ερχόμουνα εδώ πολύ συχνά ως δήμαρχος Αθηνών για την αφή της φλόγας. Με το που φτάναμε εδώ με όλες αυτές τις λαμπρές προσωπικότητες, 2 ώρες κρατούσε η τελετή και αμέσως άδειαζε η Ολυμπία. Δεν είχαν που να μείνουν. Στην Ολυμπία όμως υπάρχουν χώροι που μπορούν να κατασκευαστούν πανοράματα για να βλέπει ο επισκέπτης πως γινόντουσαν οι ολυμπιακοί αγώνες παλαιότερα και πως το ολυμπιακό ιδεώδες καθόρισε τον πολιτισμό του κόσμου. Έχουμε ένα από τα ισχυρότερα Brand name στον κόσμο και δεν το έχουμε αξιοποιήσει.

ΕΡ.: Είναι η Ολυμπία επί της ουσίας Brand name; Γιατί δεν έχω ξαναδεί Brand name που να το θυμούνται μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και τις υπόλοιπες να είναι στην ανυπαρξία ή να τη θυμούνται με κάποια συνέδρια. Μήπως πρέπει η Ολυμπία να γίνει Brand name και δεν είναι αυτή τη στιγμή;

Όταν πήρα την πρωτοβουλία και εισηγήθηκα τότε στην εφημερίδα που στηρίζει και το κανάλι σας για το Olympia Forum, είχα ένα σκοπό. Πως θα φέρουμε στο επίκεντρο του εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος την Ολυμπία και την Ηλεία. Δεν έγινε στο βαθμό που θα έπρεπε να γίνει, μπορεί όμως να γίνει.

Έχουμε πάρα πολλές ιδέες και πιστεύω ότι μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, διότι είναι εφικτό. Και δεν είναι μονάχα ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου, αλλά έχει να κάνει και με μία παγκόσμιας εμβέλειας κληρονομιά που περιορίστηκε σε ένα χωριό. Αυτό τον καιρό πηγαίνω πολύ συχνά στο Κατάκολο και βλέπω την περιοχή. Έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο και ξαφνικά όλος ο εμπορικός δρόμος ανοίγει. Με το που φύγει το κρουαζιερόπλοιο, κατεβάζουν όλοι ρολά. Αυτό είναι τουριστική ανάπτυξη; Η Ηλεία προσφέρεται για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Δεν έχει αξιοποιηθεί καν ο ορεινός όγκος της. Δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα αυτά τα τοπωνύμια με μεγάλη ιστορική σημασία. Η Αρχαία Ήλιδα είναι σε εγκατάλειψη. Πήγα προχθές μόνος μου, διότι δεν ήθελα να θεωρήσει κάνεις ότι το κάνω μόνο και μόνο για να μιλήσω. Επειδή είναι δίπλα το χωριό του πατέρα μου και ξέρω τι σημαίνει Αρχαία Ήλιδα για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία. Ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες, έγιναν κάποιες ανασκαφές και σταμάτησαν τα πάντα. Η Αρχαία Ήλιδα πρέπει να συνδεθεί με την Ολυμπία. Όλοι αυτοί που επισκέπτονται την Ηλεία πρέπει να δουν μπροστά τους ζωντανό τον αρχαίο πολιτισμό πάνω στον οποίο στηρίζεται και η δική του ύπαρξη.

Η γενέτειρα των ανώτερων αξιών είναι αυτή η γη. Έρχονται, φτάνουν εδώ 3000 – 4000 άνθρωποι, πάνε για μια ημέρα στην Αρχαία Ολυμπία, άντε να περάσουν και μία βόλτα από τον Πύργο και στα ωραία πεζοδρόμια της πόλης που όλο βελτιώνονται σαν χώροι και μετά τέλος. Η Ηλεία είναι προικισμένη από την ιστορία, τον πολιτισμό και την φύση. Μπορεί να είναι υψηλής τουριστικής ανάπτυξης, όπως και υψηλής αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά για να σκύψουμε πάνω στην καθημερινότητα των αγροτών. Τώρα που τους γνώρισα καλύτερα – γιατί κι εμένα οι πρόγονοι μου ήταν και είναι αγρότες – και ξέρω κάτω από πόσο δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη γη τους, είναι σα να μην υπάρχουν για τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Εδώ λοιπόν επανερχόμαστε και λέμε πως δεν είναι η Ηλεία στο επίκεντρο των αποφάσεων. Είναι η Ηλεία με τον παραγωγικό της τομέα, τον πολιτισμό της, τις τουριστικές τις δυνατότητες, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη Βόρεια Ηλεία έχουν γίνει θαύματα. Συμμετέχουν οι παραγωγοί της φράουλας με ένα μεγάλο ποσοστό στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν με 200 εκατομμύρια το χρόνο και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το εργατικό δυναμικό. Μίλησα μαζί τους και έχω και την εμπειρία του αρμόδιου για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Μπορώ να σε συμβουλέψω την ελληνική κυβέρνηση για το πως αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να έχουν εργατικά χέρια. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, παρ’ όλα αυτά ανθίσατε. Οι επιχειρήσεις που έχουν στηθεί στην Ηλεία είναι υποδείγματα για ολόκληρο τον κόσμο. Ένιωσα πολύ πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθα, επισκεπτόμενος αυτούς τους χώρους. Νιώθω πολύ πιο δυνατός βλέποντας καθημερινά στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών και των πόλεων να με πλησιάζουν οι απλοί άνθρωποι και να μου λένε είμαστε κοντά σου, χωρίς ποτέ να μου έχουν ζητήσει τίποτα, καμία συναλλαγή σε προσωπικό επίπεδο. Άρα ο Ηλείος έχει αντιληφθεί ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο άλμα κόντρα στη φθορά και στην παρακμή που βρίσκεται σήμερα αυτός ο τόπος. Με τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγικότητας, του αγροτικού κόσμου, της τουριστικής ανάπτυξης και με ένα ηλειακό στοιχείο δυνατό και ισχυρό σε ολόκληρο τον κόσμο. Και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στην Αυστραλία και στην Αθήνα. Και κάτι τελευταίο, οι Ηλείοι της Αθήνας ήταν από τους βασικούς μου υποστηρικτές στο να εκλέγομαι βουλευτής ή δήμαρχος και τον τελευταίο καιρό απευθύνθηκα σε αυτούς σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στο Caravel, όπου κάποια στιγμή ο ξενοδόχος μου είπε ότι σας παρακαλώ πείτε να μην μπούνε άλλοι μέσα. Δεν ερχόντουσαν για να σε γνωρίσουν όπως είναι φυσιολογικό, αλλά για να σε ενθαρρύνουν ώστε αυτό που μοιράζεσαι μαζί τους να το κάνεις πολιτική μαζί με όλους τους άλλους. Εγώ δε βλέπω αντιπαλότητες, ούτε εντός του κόμματος αλλά ούτε και εκτός. Βλέπω τη σύνθεση και τη συνεργασία. Και έτσι θα συνεχίσω, διότι πιστεύω ότι αυτό ανταποκρίνεται και στο όραμα της νέας γενιάς που επιλέγει να παραμείνει στον τόπο της αντί να πάει αλλού. Η Αθήνα απορρόφησε το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας συνολικά, το ίδιο όμως και η Ευρώπη που τον τελευταίο καιρό μας έχει «κλέψει» το πιο αξιόμαχο δυναμικό και στα γράμματα και στις τέχνες και στις επιστήμες. Συνολικά 18.500 γιατροί και νοσηλευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξειδικευμένο προσωπικό που πέρασε από τις ελληνικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, πολλούς από αυτούς τους είδα μπροστά μου σε διάφορα μέρη της Ευρώπης έχοντας περάσει ένα χρονικό διάστημα και στα ξενοδοχεία της Ηλείας. Γιατί να φύγουν; Γιατί να μη δώσουμε τα κίνητρα όχι να γυρίσουν μόνο, αλλά και να ασκήσουν εδώ το δικαίωμά τους στη ζωή με αξιοπρέπεια, σε ένα φανταστικό περιβάλλον. Όλη αυτή η προσφορά της φύσης και της ιστορίας, να την απολαμβάνουν και οι Ηλείοι και όχι μονάχα οι επισκέπτες και οι τουρίστες.

ΕΡ.: Είδαμε όλοι το debate των πολιτικών αρχηγών. Δεν ξέρω αν ενστερνίζεστε την άποψη ότι ήταν άγευστο και άχρωμο. Κράτησα μια κουβέντα από τον κ. Βελόπουλο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος ξέκοψε ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως άλλωστε έχει κάνει και το δικό σας κόμμα στο παρελθόν. Με δεδομένο ότι ΚΚΕ και Μέρα25 φαίνονται τουλάχιστον πολύ μακριά από εσάς, εσχάτως ο πρωθυπουργός απέρριψε και κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία να βρεθεί σε αδιέξοδο αν δεν πάρει την αυτοδυναμία;

Αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης έχει να κάνει με την ελληνική πολιτική παράδοση. Χρειαζόμαστε αυτοδύναμες κυβερνήσεις για να μπορούν να εφαρμόζουν τα προγράμματά τους. Οι κυβερνήσεις συμμαχίας στην Ελλάδα, λόγω του ελλείμματος κουλτούρας συνεννόησης που όπως είπα πρωτύτερα και το επεσήμανα, δεν απέδωσαν στο παρελθόν. Εγώ έχω υπάρξει μέλος μίας τέτοιας κυβέρνησης, αυτή του κ. Παπαδήμα, μίας εξαιρετικής προσωπικότητας που όμως δεν μπορούσε να αποδώσει παρά ελάχιστα, αφήνοντας όμως έργα πίσω του. Πιστεύω σε συνεργασίες και πιστεύω στη συνεννόηση. Αυτό που λέει όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτό που επιδιώκει. Θέλει να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και την κυβέρνησή του και να συνεχίσει πιο έμπειρος πια – αναγνώρισε και λάθη που έγιναν δημόσια και τον τιμά αυτό. Από εκεί και πέρα, το τι λέει το κάθε κόμμα είναι δική του ευθύνη που κρίνεται από τον ελληνικό λαό.

Για το debate που είδατε, θα σας πω τη δική μου γνώμη. Επειδή είμαι αυτός μαζί με τον Πάγκαλο που κάναμε το πρώτο πραγματικό debate, όπως μιλάμε εμείς οι δυο μιλούσαμε τότε και στις εκλογές της Αθήνας. Ήταν το πρώτο πραγματικό debate. Debate σαν κι αυτό που είδαμε στην Γαλλία ανάμεσα στη Λεπέν και τον Μακρόν, όπου υπήρχε ένας συντονιστής δημοσιογράφος και μπορούσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν θέμα της διακομματικής επιτροπής. Δεν ήμουν σε αυτήν, όμως σας λέω την άποψή μου. Δεν έχω καμία δυσκολία να συνομιλώ με τον οποιονδήποτε. Ακόμα και σήμερα εδώ, η προϋπόθεση που θέσαμε για την κουβέντα μας ήταν πως ούτε εσύ αλλά ούτε και εγώ να ξέρουμε τι θα πούμε. Και όταν τελειώσουμε, για να είμαστε ειλικρινείς, να έχουμε ξεχάσει τι είπαμε. Άρα πολύ ορθά, απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει ανανέωση της εμπιστοσύνης, διότι τα έχει πάει πάρα πολύ καλά. Σας το λέω γιατί έχω και τη διεθνή εμπειρία. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ο ίδιος προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση του και το γεγονός ότι κρατήθηκε μετά από τόσες απανωτές κρίσεις η κοινωνία και η Ελλάδα όρθια, με τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα, με τους Έλληνες να έχουν μειωμένο το εισόδημά τους, με τους συνταξιούχους να υποφέρουν αυτή τη στιγμή, αλλά να προσδοκούν με το ότι αυξάνονται οι μισθοί μέσα στον ορίζοντα της τετραετίας, με το ότι πέφτουν οι φόροι. Όλα αυτά δείχνουν κάτι. Ότι σιγά-σιγά η Ελλάδα ανατάσσει την οικονομία της που μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε ένα κάποιο βαθμό και στις οικογένειές, αλλά και στα νοικοκυριά και τους Έλληνες πολίτες. Υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη που αυτή τη στιγμή περνάνε πιο δύσκολες στιγμές και όμως εμείς τα καταφέρνουμε. Συνέχεια λοιπόν αυτής της πολιτικής και για να γίνει αυτό, χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα μπορεί να έρθει όμως και μέσα από κυβέρνηση συνεργασίας, από την ώρα που θα μπορέσουν δύο κόμματα να συμφωνήσουν πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Θέλετε να σας προβλέψω κάτι; Το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό την επομένη των εκλογών. Πολλά ακούτε παραμονές εκλογών. Την επόμενη μέρα θα είναι αδήριτη η ανάγκη για συνεργασία και σταθερότητα στον τόπο. Θα το ζητάει η κοινωνία, γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά και αυθεντικά την εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα

ΕΡ.: Είστε στην Ηλεία. Φτάνουν οι εκλογές. Έχετε μάθει πλέον τον κόσμο ακόμα περισσότερο απ’ ότι πριν. Σας έχει μάθει και ο κόσμος περισσότερο από πριν. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από αυτούς, βλέπουν ίσως στο πρόσωπό σας και ενδεχόμενη εκλογή σας –μαζί βέβαια με τη νίκη της ΝΔ– έναν εν δυνάμει Ηλείο Υπουργό. Έχει ακουστεί το όνομά σας. Με αυτή την υποσημείωση, θέλω να μου πείτε ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει εσείς το τελευταίο διάστημα από τον κόσμο που συναντάτε και τι μήνυμα στέλνετε εσείς προς αυτούς λίγες μέρες πριν τις κάλπες;

Όλα όσα είπαμε είναι πολλά μηνύματα που στέλνω, αλλά στη βάση πολλών μηνυμάτων που πήρα. Η καθημερινή μου επαφή στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων και των χωριών της Ηλείας, για μένα είναι εμπλουτισμός σε γνώση. Ένα πράγμα θέλω να πω. Μία λέξη που με συνοδεύει σε όλη μου την πορεία στην πολιτική, ακόμα και στην εποχή της διπλωματίας. Ένας όρος που με «δένει» με τους πολίτες. Εμπιστοσύνη. Να με εμπιστευτούν, όπως και εγώ εμπιστεύομαι τον πολίτη, την κρίση του οποίου όχι μονάχα σέβομαι, αλλά χάρη σε αυτή την κοινωνία είτε στην Αθήνα, είτε εδώ, εξακολουθώ να υπάρχω στην πολιτική. Και το κριτήριο είναι των πολιτών. Αυτοί είναι που αξιολογούν και κρίνουν εάν είσαι χρήσιμος ή όχι στην κοινωνία. Είναι η κοινωνία και ο κόσμος που σε οριοθετεί στην πολιτική. Και κάτι τελευταίο, εγώ ποτέ δεν κοίταξα αριστερά και δεξιά τι λένε οι άλλοι πολιτικοί ή τα πολιτικά κόμματα. Κοίταζα στα μάτια τον πολίτη, γιατί δεν έπαψα ποτέ να είμαι και να νιώθω πολίτης, εξουσιοδοτημένος από άλλους πολίτες για να γίνεται αυτός ο τόπος καλύτερος.

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα