Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές – Χαμόγελα, χειραψίες και χειροφιλήματα

Η χωροταξία στο νέο Κοινοβούλιο - Δίπλα στην Γεροβασίλη έκατσε ο Τσίπρας - Οι Σπαρτιάτες έκατσαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.

Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς – οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του πρωθυπουργού.

 

vouli_mesa_orkomosia__5_

 

vouli_mesa_orkomosia__7_

 

vouli_mesa_orkomosia__10_

 

vouli_mesa_orkomosia__12_

 

vouli_mesa_orkomosia__13_

 

vouli_orkomwsia__67_
Χατζηδάκης – Μητσοτάκης

Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

vouli_mesa_orkomosia__15_

 

vouli_orkomwsia__73_

 

vouli_mesa_orkomosia__14_

 

vouli_orkomwsia__75__2
Ανδρουλάκης-Κατρίνης
vouli_orkomwsia__74_
Μπακογιάννη-Ανδρουλάκης

Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο που έδωσαν όσοι βουλευτές το ήθελαν. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Περίπου 10 λεπτά πριν τις 11 έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ λίγα λεπτά αργότερα στη Βουλή προσήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα είχαν φτάσει οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Νατσιός.

Η χωροταξία

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς

– 8 κοινοβουλευτικές ομάδες

– 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)

– Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία

– Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)

– 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23

– 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας

Την Τρίτη η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπολοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα