«Η Θεσσαλονίκη είναι στρατηγικής σημασίας για την Ν.Α. Ευρώπη»

Για τον πολύ σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης  στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία.

Ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως περιφερειακό κέντρο στρατηγικής σημασίας, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η  διαδικασία ενσωμάτωσης και περιφερειακής συνεργασίας κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε. είναι μη αναστρέψιμη και όπως είπε έχει απτά αποτελέσματα για όλους. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλα διασυνοριακά έργα με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον μίλησε για εντυπωσιακή ανάπτυξη των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια αλλά και για σωρευτική απώλεια της τάξης του 25% στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Για το ζήτημα της χώρας  μας είπε ότι «άντεξε, κατόρθωσε την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα