Η στρατηγική Αγγελούδη εγκλώβισε τον Ζέρβα

Αναμφίβολα το ντέρμπι στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι το σημαντικότερο της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι αντίπαλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία

Ίσως το πιο μεγάλο ντέρμπι της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αυτό για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα αναμετρηθεί με τον Στέλιο Αγγελούδη, έχοντας μία μικρή διαφορά με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο κ. Ζέρβας έλαβε το 27,33% και ο κ. Αγγελούδης το 25,74% των ψήφων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο-παρά το γεγονός ότι ο κ. Ζέρβας έλαβε νωρίς το χρίσμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό-εν τούτοις πραγματοποίησε χαμηλές πτήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. που έδωσε χρίσμα στους άλλους δύο μεγάλους δήμους (Αθήνα-Πειραιάς) είδε τους κ.κ. Μώραλη και Μπακογιάννη να συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά έναντι των αντιπάλων τους. Ο κ. Μώραλης εξελέγη με τεράστια διαφορά, ενώ ο κ. Μπακογιάννης ήταν πολύ κοντά στην επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Τι συνέβη, λοιπόν, στην Θεσσαλονίκη και η Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου έλαβε 39,46% και τρεις μήνες αργότερα ο επίσημος υποψήφιος της απώλεσε 12 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες; Και στο διάστημα αυτό (Ιούνιος-Οκτώβριος) δεν υπήρξε κάποια πλημμύρα στην Θεσσαλονίκη (όπως αυτή που έπληξε την Θεσσαλία), ούτε κάποια πυρκαγιά (όπως στην Ρόδο, ή την Αλεξανδρούπολη). Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου πήρε μόλις 7,45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 17,58%.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σε όλο το διάστημα που ήταν δήμαρχος δεν κατάφερε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας τον αντιμετώπισαν ως αντάρτη. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος έκανε μια έξυπνη κίνηση. Συμπεριέλαβε στον συνδυασμό του πολλούς υποψηφίους οι οποίοι ανήκουν σε αυτόν τον χώρο και κάποιοι εξ αυτών τυγχάνουν και υψηλής νεοδημοκρατικής υποστήριξης.

Παράλληλα δεν ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ την στήριξη. Απλά ζήτησε να μην υπάρξει στήριξη του Κινήματος σε κάποιο άλλο συνδυασμό. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε εντολή για την Θεσσαλονίκη «θα δούμε πως θα πάνε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και μετά θα πάρουμε θέση». Πάντως, όλος ο μηχανισμός του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πλευρό του.

Καμία επίσημη επαφή

Επίσης ο κ. Αγγελούδης προεκλογικά απέφυγε την οποιαδήποτε δημόσια επαφή με πολιτικά πρόσωπα θέλοντας να αναδείξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πήγε δύο φορές προεκλογικά στην Θεσσαλονίκη να στηρίξει την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία, δεν συναντήθηκε δημόσια με τον Στέλιο Αγγελούδη. Κάποιοι λένε ότι αυτό συνέβη υπό άκρα μυστικότητα χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες και δίχως να διαρρεύσει τίποτα από τα επιτελεία των δύο ανδρών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην εκδήλωση που έγινε για τον Χρήστο Παπαστεργίου και με ομιλητή το Νίκο Ανδρουλάκη παραβρέθηκε ο επίσης υποψήφιος για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περίεργο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν στήριζε τον Παπαστεργίου, αλλά τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο (4ος με 28.000 λιγότερους ψήφους από τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ). Να σημειωθεί ότι ο κ. Μυλόπουλος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πήρε μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρώτο μνημόνιο και ήταν από τους βασικούς πολέμιους του νόμου Διαμαντόπουλου για την Παιδεία.

Με την αποχή του ο κ. Αγγελούδης από όλες τις κομματικές εκδηλώσεις κατάφερε να πείσει και τους άπιστους Θωμάδες από άλλους πολιτικά χώρους, ότι ναι μεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το ψηφοδέλτιο του είναι υπερκομματικό. Σε αυτό μέτρησε και το ότι ο κ. Αγγελούδης έλαβε και την «ευλογία» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ναι μεν δεν πολιτεύεται, καθώς όπως έχει δηλώσει έχει περάσει στην σφαίρα της μεταπολιτικής. Όμως ο λόγος του κ. Βενιζέλου περνάει, ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν ευήκοα ώτα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η ομιλία για το παρελθόν

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που σε κάποια από τις τελευταίες του ομιλίες ο Στέλιος Αγγελούδης επισήμανε πως ο συνδυασμός του κινείται στο πνεύμα του 2012, όταν οι δύο μεγάλες παρατάξεις (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργαζόμενες έσωσαν την Ελλάδα. Μια ευφυής σύγκριση που αποτυπώνει συγχρόνως και το εσωκομματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Και το σημαντικότερο υπενθύμισε τους Νεοδημοκράτες και του ΠΑΣΟΚους της Θεσσαλονίκης την αγαστή συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επί της ουσίας ήταν η απενοχοποίηση όσων από τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν την συμπόρευση με τον Αγγελούδη.

Τις παραμονές των πρώτων εκλογών όλοι στην Θεσσαλονίκη γνώριζαν πάνω-κάτω το αποτέλεσμα των εκλογών. Ότι Ζέρβας και Αγγελούδης θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, αλλά και ότι ο Πέγκας θα έχει ένα υψηλό ποσοστό. Το έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τον Αύγουστο στην πόλη.

Και η ντρίμπλα με το ΠΑΣΟΚ

Κι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Αγγελούδης κινήθηκε για να μην δυσαρεστήσει τους συνεργάτες του που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία έκανε και μία ντρίμπλα για να ικανοποιήσει και το δικό του κομματικό ακροατήριο (ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν ήταν μέχρι διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ). Υποδέχθηκε τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη. Δύο στελέχη, που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2021 και που συνδέουν την σημερινή ηγεσία του Κινήματος με τις προηγούμενες. Ο κ. Γερουλάνος ήταν υπουργός επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο κ. Χρηστίδης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Και το σημαντικότερο είναι βουλευτές Αθηνών, άρα δεν μετέχουν στις τοπικές έριδες, που πάντα υπάρχουν στα κόμματα.

Η… απουσία του ΠΑΟΚ         

Το 2019, όταν ο κ. Ζέρβας είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη στηρίχθηκε σε δύο πράγματα. Πρώτος ότι ήταν πρώην αντιδήμαρχος του Μπουτάρη με τον οποίο διαφώνησε κι αποχώρησε και δεύτερον ότι ήταν ΠΑΟΚ.

Τότε, λοιπόν, σε όλες τις ομάδες των ΠΑΟΚτζήδων στα social media έπαιζε το μότο: «Το δικό μας παιδί». Ουκ ολίγοι θύμιζαν ότι ο πατήρ Ζέρβας ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ενώ και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε περάσει από την διοίκηση του ερασιτέχνη και σύμφωνα με το βιογραφικό του ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του κλειστού γηπέδου μπάσκετ της ομάδας, στον Φοίνικα. Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, τα οπαδικά φόρουμ του ΠΑΟΚ δεν ασχολούνται καθόλου με τον Ζέρβα, ούτε καν αναφέρουν ότι είναι δικός τους άνθρωπος.

Και την τελευταία εβδομάδα ο κ. Ζέρβας παρουσιάστηκε εξόχως επιθετικός μιλώντας για απόσπαση από την Αθήνα, ενώ ο κ. Αγγελούδης έδειχνε προς τους ψηφοφόρους ήρεμος και σίγουρος. Το ποιος θα δικαιωθεί για την στρατηγική του θα το ξέρουμε αύριο λίγο μετά τις εννέα το βράδυ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα