Μετά από 41 χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκανε χατ τρικ στους δημάρχους

Τότε το Κίνημα προερχόταν από την τεράστια νίκη του 1981 με 48%, ενώ τώρα πασχίζει να υπερβεί το 12%

Έπρεπε να περάσουν 41 χρόνια για επαναλάβει το χατ τρικ το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να εκλεγούν τρία μέλη του δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων της χώρας. Το 1982 το ΠΑΣΟΚ, που ήταν ένα κόμμα του 48% είχε εκλέξει  ως δημάρχους τον Δημήτρη Μπέη στην Αθήνα (η κόρη του Ρωξάνη εξελέγη πρώτη δημοτική σύμβουλος με τον Χάρη Δούκα), τον Γιάννη Παπασπύρου στον Πειραιά και τον Θεοχάρη Μαναβή στην Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Μπέης, Γιάννης Παπασπύρου, Θεοχάρης Μαναβής

 

Ανάλογο επίτευγμα είχε επιτύχει και η Νέα Δημοκρατία το 1986, όταν είχαν εκλεγεί οι αείμνηστοι Μιλτιάδης Έβερτ (Αθήνα) και Σωτήρης Κούβελας (Θεσσαλονίκη) με την τριάδα να συμπληρώνει ο χαίρων άκρας υγείας Ανδρέας Ανδριανόπουλος (Πειραιάς). Τότε που είχε αναγκαστεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να δικαιολογήσει την ήττα, ως μία μεγάλη νίκη της αυτοδιοίκησης.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τους Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Σωτήρη Κούβελα και τον Μιλτιάδη Έβερτ

Τώρα την «πράσινη» τριάδα των δημάρχων απαρτίζουν ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά (ο πατέρας του ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου), ο Στέλιος Αγγελούδης (πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου με γραμματέα του κόμματος το Νίκο Ανδρουλάκη) και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα (εν ενεργεία τομεάρχης ενέργειας του Κινήματος). Κι όπως έλεγαν στην Χαριλάου Τρικούπη οι τρεις δήμαρχοι δεν είναι απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, όταν κι εξελέγη πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η διαφορά του 1982 με το 2023 είναι χαώδης. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κυβερνητικό κόμμα, το οποίο προερχόταν από την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του, το 1981, ενώ τώρα κινείται πέριξ του 12% πασχίζοντας να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα