Κάντο όπως η Φέγενορντ

Αν δεν ακολουθήσει το μοντέλο της Φέγενορντ ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με αφανισμό. Κάποιοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, κάποιοι ζουν σε μία αφέλεια και απλά πιστεύουν πως η ομάδα έχει κάποια οικονομικά θέματα.

Η κατάσταση, όμως, είναι μη αναστρέψιμη. Χωρίς «μεταμόσχευση», χωρίς την έλευση δηλαδή ενός ανθρώπου ο οποίος θα χρηματοδοτήσει ξεκάθαρα την ομάδα, ακόμη κι αν βγει η φετινή χρονιά, στην επόμενη δεν θα βρεθεί καν στην αφετηρία.

Ολοταχώς για το πλάνο της Φέγενορντ!

Τι μπορεί να κάνει η οικογένεια του Παναθηναϊκού για να αποφύγει τη διάλυση; Το «κόλπο» της ΑΕΚ δεν είναι πια εφαρμόσιμο, ακόμη κι αν υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός, τα χρέη θα παραμείνουν. Η δε αλλαγή ΑΦΜ και εμβλήματος δεν πρόκειται να περάσει από τον κόσμο. Η υπόθεση αναγκαστικά θα πρέπει να περάσει στα χέρια του κόσμου, αλλά στην Ελλάδα της κρίσης και του οικονομικού μαρασμού, ακόμη και η μεγάλη σε δημοφιλία ομάδα, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον κόσμο που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Τι μένει, λοιπόν; Να εφαρμοστεί το μοντέλο της ολλανδικής Φέγενορντ!

Τι συνέβη με τη μεγάλη ολλανδική ομάδα το 2010; Με χρέη ως το λαιμό, ξεκίνησε τη σεζόν 2010-11 με έξι ήττες στις δέκα πρώτες αγωνιστικές. Τη δέκατη αγωνιστική, μάλιστα, το ταμπλό έγραψε την πιο εξευτελιστική ήττα όλων των εποχών.  Άγιαξ – Φέγενορντ 10-0! Εκείνη τη μέρα… άπαντες παραιτήθηκαν, αλλά καμία παραίτηση δεν έγινε δεκτή, διότι δεν θα έμενε κανείς στην ομάδα. Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι οπαδοί του συλλόγου που μάζεψαν ένα τεράστιο ποσό καλύπτοντας το 80% των χρεών! Στο Ρότερνταμ, φυσικά, το 2010 δεν υπήρχε κρίση!

Οι οπαδοί της ομάδας, ωστόσο, είχαν απαιτήσεις μετά την αποφασιστική τους συμβολή. Ζήτησαν να μη γίνει καμία μετεγγραφή για τέσσερα χρόνια και να παίζουν  παίκτες μόνο από τις ακαδημίες κι όσοι ελεύθεροι ποδοσφαιριστές ήθελαν να αγωνιστούν στην ομάδα με μικρό συμβόλαιο! Αποτέλεσμα: Απλά εντυπωσιακό!

Η Φέγενορντ τερμάτισε εκείνη τη σεζόν εννέα βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στη δέκατη θέση. Την επόμενη χρονιά, όμως, μία συσπειρωμένη ομάδα, με το γήπεδο γεμάτο σε κάθε αγώνα, παραλίγο να πάρει το πρωτάθλημα. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση και έδειχνε ήδη ανανεωμένη, παρά το ότι δεν είχε βγει από τη επιτήρηση της Ολλανδικής Λίγκας.

Το 2012 δεν υπήρχαν χρέη, καθώς ξοδεύονταν μόνο χρήματα για συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Έσοδα από την Ευρώπη, από τα εισιτήρια και από τις πωλήσεις και έξοδα μηδέν. Το πλάνο συνεχίστηκε μέχρι και το 2013, παρά το ότι η Φέγενορντ είχε σωθεί οριστικά. Το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια ήρθε πέρσι.

Άλλο Ελλάδα, άλλο Ολλανδία

Μπορεί αυτό το υπομονετικό πλάνο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας δεν υπάρχει υπομονή και κυρίως δεν υπάρχει η δυνατότητα να μαζευτεί ένα ποσό για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του χρέους. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να ενεργοποιηθούν πλούσιοι Παναθηναϊκοί και όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι φίλοι του συλλόγου.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να γίνει είναι ένα πλάνο με ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη δυνατότητα. Και πρέπει να πάρει το καλό παράδειγμα της ΑΕΚ (του 2004) και όχι το κακό (του 2012). Το 2004 η ΑΕΚ  μείωσε όλα τα συμβόλαια και έκανε… άνοιγμα σε ποδοσφαιριστές που ήθελαν να προσφέρουν με μικρό συμβόλαιο (Κόντης και Σοάρες τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που δέχθηκαν να φορέσουν την «κιτρινόμαυρη» με λίγα χρήματα). Το 2012, αντίθετα, η ΑΕΚ πίστεψε πως μόνο με παίκτες από τις ακαδημίες θα σώσει τη χρονιά και τελικά υποβιβάστηκε.

Θα καταφέρει, ωστόσο,  να βρει ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιριστές που να δεχθούν να φορέσουν τη βαριά αυτή φανέλα με ελάχιστα λεφτά; Κι αν ναι, θα υπάρξουν οι κατάλληλοι αξιολογητές στην ομάδα για να σχηματοποιήσουν ένα αξιοπρεπές ρόστερ. Οι δε φίλοι του Παναθηναϊκού θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, θα γεμίζουν το γήπεδο σε κάθε αγώνα;

Ερωτήματα που θα προκύψουν σύντομα αν δεν βρεθεί χρηματοδότης, ίσως από το Γενάρη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα